26 / 04 / 2024

Altyapı projelerine Ziraat Bankası'ndan tam destek!

Altyapı projelerine Ziraat Bankası'ndan tam destek!

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Kuzey Marmara Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü gibi Türkiye'deki altyapı yatırımlarına desteğin devam edeceğini açıkladı.



Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, sektörün nakdi kredilerinin son 6 yılda 2.5 kat arttığına dikkat çekerek, “İlk çeyrekte yüzde 7 ile son 6 yılın en iyi kredi büyüme performansı yakalandı” dedi. Aydın, Ziraat Bankası ve sektörün, önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin büyümesi için ekonomide ihtiyaç duyulan finansal desteği sağlamayı sürdüreceğini kaydetti


Bankacılık sektörünün ülke ekonomisine ve geleceğine katkısının daha da artarak devam edeceği bir döneme girildiğine dikkat çeken Türkiye Bankalar Birliği Yönetim kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Türk bankacılık sektörü, çok sayıda krizden edindiği tecrübe ve bu krizlerden çıkarılan çok önemli derslerle çok şükür dünyada çok saygın ve rekabetçi bir konumdadır" dedi.


KREDİ ARTIŞINDA 6 YILIN REKORU

"2000'li yılların başında yaşanan kriz sonrası yapılan reform niteliğinde düzenlemeler ile temeli çok sağlam atılan bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü çok değil 6 yıl önce milli gelirin yüzde 90'larında iken bugün yüzde 110'lara yaklaşmıştır" diyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu artışta en büyük payın kredilere ait olması aslında sektörün, ekonomimize olan katkısının giderek daha fazla olduğunu da göstermektedir. Nakdi kredilerin son 6 yılda yaklaşık 2.5 kat arttığını ve milli gelirin yüzde 50'sinden yaklaşık 70'ine yükseldiğini görüyoruz. Bankacılık sektörünün yüzde 7 olan ilk çeyrek kredi artış hızı son 6 yılın en iyi büyüme performansını gösterdi. Bu tablo ülkemiz ekonomisinin bu sene yüzde 4 seviyesinde büyüyeceğine ilişkin önemli bir sinyal."


ZİRAAT SEKTÖRDEN HIZLI BÜYÜDÜ 

Ziraat Bankası da "Bir bankadan daha fazlası" marka vaadi ile tarım başta olmak üzere tüm reel sektörün ve öğrenciden emekliye, esnaftan büyük işletmelere herkesin bankası olmak yönünde faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü bildiren Hüseyin Aydın, "Ziraat Bankası, son yıllarda sektörden daha hızlı kredi büyümesi göstererek kredilerin bilançosundaki payını yüzde 65'lere kadar yükselti. Sektörde nakdi ve gayri nakdi kredi büyüklüğünde lider konumda. Ziraat Bankası bilanço büyüklüğü son beş yılda 2.5 katına, krediler ise 3.5 katına yaklaştı" diye konuştu.


ÖNCELİK TASARRUFLARDA OLMALI 

"Önümüzdeki süreçte tasarrufların arttırılması en önemli önceliklerimiz arasında" diyen Hüseyin Aydın, büyüme için finansman, finansman için tasarruf arzının arttırılmasının şart olduğunu söyledi. Bankacılık sektöründe rekabetin her zamanki gibi çok fazla olacağını bildiren Aydın, özellikle kaynak temini tarafında rekabetin daha yoğun yaşanacağını kaydetti.


FİNANSAL DERİNLİK ARTIRILACAK

Konut projelerinin menkulleştirilmesi anlamına gelen gayrimenkul sertifikası, atıl duran altınların "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" gibi ürünlerle ekonomiye kazandırılmasının ülkemiz sermaye ve finansal piyasaları için çok önemli adımlar olduğunu bildiren Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Finansal derinliğin artması büyüme için katalizör görevi yapacaktır. Daha önceki yıllarda gündemimizde çokça yer alan alternatif dağıtım kanalları yerine ilerleyen dönemde artık dijital bankacılık yönetimini konuşacağız. Teknolojik gelişmeler hem bankaların hizmet çeşitliliği ve ürün kalitesine hem de tüketicinin daha hızlı ve kaliteli hizmet almasına olanak sağlıyor. Web tabanlı uygulamalar, özellikle de mobil bankacılık alanında büyük gelişmeler olacak. " Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası ve genel olarak bankacılık sektörünün önümüzdeki yıllarda da; güçlü öz kaynağı, yüksek kredi kalitesi, donanımlı insan kaynağı, teknolojik ve operasyonel kabiliyeti ile Türkiye'nin büyümesi için ekonomide ihtiyaç duyulan finansal desteği sağlamayı sürdüreceğini ifade etti.


ZİRAAT'TEN ALTYAPI YATIRIMLARINA TAM DESTEK

Aktif toplamı, krediler, mevduat, öz kaynak, kârlılık ve verimlilik kriterlerinin yanı sıra şube ve ATM sayısı ve yaygınlığında sektörün lider bankası özelliklerini sürdürdüklerinin altını çizen Hüseyin Aydın, "Mevduat, ana finansman kaynağımız olmaya devam etmekle birlikte kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve dış ticaretin finansmanı stratejimiz doğrultusunda sendikasyon kredimizi yeniledik. Bu işlemle 1 milyar 50 milyon dolar kaynak sağladık. Ayrıca 5 yıl vadeli Eurobond ihracı ile 600 milyon dolar kaynak temin ettik. Küresel ticaretteki payımızın artırılması ve dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri olmak için ihtiyaç duyulan büyümenin finansmanında bankamız katkısının artırılması her zaman önceliklerimiz arasında. Kuzey Marmara Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü başta olmak üzere büyük altyapı yatırımlarına destek olmaya devam edeceğiz" dedi.



Sabah 


Geri Dön