19 / 04 / 2024

Amasya Belediyesi'nin yeni binasının enerjisi Yeşilırmak'tan!

Amasya Belediyesi'nin yeni binasının enerjisi Yeşilırmak'tan!

Amasya Belediyesinin yeni binasının enerji ihtiyacı Yeşilırmak'tan sağlanacak. Binanın elektrik üretimi ve ısıtma sistemi Türkiye'deki tek yapı olma özelliğine sahip.



Amasya Belediyesinin yeni binasının enerji ihtiyacı, önünden geçen Yeşilırmak'tan elektrik üreten özel türbinlerden sağlanıyor. Binanın elektrik üreten ve ısıtmasını da bu sistemden sağlaması özelliğiyle Türkiye'deki tek yapı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yeşilırmak’a inşa edilen yapay şelalenin kıyısında bulunan 240 kilovatsaatlik enerji üreten 2 dev türbinin çalışmasıyla kısa mesafede akan suyun enerjisi elektriğe dönüştürülecek.

Geleneksel mimariyle inşa edilen binanın elektrik ihtiyacını karşılamanın yanı sıra sistemin soğutulmasında kullanılan suyu da kış aylarında ısınmada kullanacağını söyleyen Belediye Başkanı Özdemir, “Enerjisini ve ısıtmasını kendi üretmesi açısından baktığımız zaman akıllı ve çok ekonomik bir bina oldu” ifadelerini kullandı.

Amasya Belediyesi nin yeni binasının enerjisi Yeşilırmak tan!

OKA desteğiyle yaklaşık 20 milyon liraya mal olan Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanları Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi kapsamında kurulan özel sistemin masraflarını 5 yıl içinde çıkaracağını söyleyen Özdemir, “Binamız suyun akış hızından elektrik üreten ve ısıtmasını kendisi sağlayan tek bina. Kullandığı enerji ve rekreasyon alanıyla beraber Türkiye’de ilk olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Özdemir, 150 metrekarelik alanda Türk mimarisine uygun seyir terasları, seyir kuleleri, dinlenme mekanları ve gezi yolları oluşturulacağını söyledi.


Geri Dön