28 / 03 / 2024

Amcanın mirası yeğene kalır mı? 

Amcanın mirası yeğene kalır mı? 

Posta yazarı Tamer Heper, "Amcam 1.5 yıl önce vefat etti, çocukları yoktu, 1.5 sene sonra da eşi vefat etti, bu ev bana kalır mı? Yengemin de vefatı ile ondan bana miras kalır mı? " sorusunu yanıtladı...



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun "Amcam 1.5 yıl önce vefat etti. Evliydi ve çocukları yoktu. Altı ay önce de eşi vefat etti. Bildiğim kadarıyla amcama ait bir ev vardı. Şimdi bu ev bana kaldı mı? Yengemin de vefatı ile ondan bana miras kalır mı? Ne kadar miras kalabilir?" sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Amcanın mirası yeğene kalır mı? 

Amcam 1.5 yıl önce vefat etti. Evliydi ve çocukları yoktu. Altı ay önce de eşi vefat etti. Bildiğim kadarıyla amcama ait bir ev vardı. Şimdi bu ev bana kaldı mı? Yengemin de vefatı ile ondan bana miras kalır mı? Ne kadar miras kalabilir? ● H.B.

Okuyucuma net yanıt verme imkanına sahip değilim. Zira bunun nedenini, kendisine sormam gereken daha ilk soruda anlayacaksınız. İlk sorum şu; babanız hayatta mı? Şayet okuyucumun babası hayatta ise zaten amcanın bir değil beş evi de olsa kendisine birşey kalmayacak.

Böyle bir durumda mirasçı amcanın kardeşleri yani babası veya varsa diğer amcalar ve halalar. Yani okuyucum açısında devrede baba olacak. Şayet baba da vefat ettiyse o zaman amcadan, kardeşi olan babaya intikal eden miras hissesi okuyucuma kalacak.

Tabii yine sormak gerekiyor, siz kaç kardeşsiniz? Nedeni elbette şu; babadan gelecek hisse kardeşler arasında pay edilecek. Yani bir şekilde size varlığını bilmediğimiz o evden birşeyler gelecek ama kaç santimetresi gelir hesaplamak için tam aile tablosunu bilmek lazım.

★ ★ ★ ★ ★

Geleyim yenge durumuna. Okuyucumun mektubunda bu evin yengenin üzerinde olma ihtimalinden de söz edilmiş. Şayet ev yengenin üzerineyse ve yenge, amcadan sonra öldüğüne göre okuyucum için bir ümit bile yok. Yengenin vefatı ile onun malvarlığı kendi annebabasına veya onlar da yoksa kendi kardeşlerine ve yeğenlerine kalır.

Özetle: Ev yengeninse ümit yok, ev amcanınsa aile kalabalığına bağlı olarak size büyük-küçük birşeyler kalacak ama ne kadar kalacak bunu tam aile tablosu söyleyecek. Bunun için bir meslektaşımla işbirliği yapın ve net oranları birlikte çıkarın derim. Temennim evin amcaya ait olmasıdır.

 


Geri Dön