29 / 03 / 2024

Anadolu Grubu, Uyum marketleri satın alıyor!

Anadolu Grubu, Uyum marketleri satın alıyor!

Hürriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk, bugünkü yazısında Migros’un sahibi Anadolu Grubu, Kipa’dan sonra Uyum Marketleri de alacağını söyledi.



Hürriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk, bugünkü köşe yazısında Migros’un sahibi Anadolu Grubu, Kipa’dan sonra Uyum Marketleri de alacağını belirtti. İşte Özgentürk'ün o yazısı...

 

Migros’un sahibi Anadolu Grubu, Kipa’dan sonra Uyum marketleri de alıyor. Uyum’da çalışanlara satın alma kararı bildirildi ve ihbar süresi başlatıldı. Migros ile Kipa birleşmesini ağustosa erteleyen grup, Uyum’un elindeki 60 marketle özellikle büyük sitelere girmiş olacak.

PERAKENDE sektörü Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biriydi. Ancak son birkaç yıldır sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Bir yandan çevre ülkelerde Türkiye’yi içine alan savaş ortamı, diğer yandan döviz artışı gibi makro ekonomik sorunlar, bu sektörde önemli değişimler yaşanmasına neden oldu... Sorunlardan en çok etkilenen ise bölgesel olarak kurulan, sonradan da zincirleşen yerel marketler.


Bunlardan biri de Makro Marketler zinciriydi. 1998’de kurulan ve 2012’de Uyum Marketler zincirini satın alarak büyüyen Makro Market, ödeme sıkıntısına girmiş, geçen ekim ayında da konkordato ilan etmek zorunda kalmıştı. Bu gelişmenin hemen sonrasında ise Makro Marketleri, Anadolu Grubu’nun sahibi olduğu Migros’un satın alacağı öne sürülmüş, ancak bu haber yalanlanmıştı. Bu haberin öznelerinden Anadolu Grubu, Migros’u BC Partners’tan 2015’te satın almıştı. Böylece Coca Cola, meyve suyu ve bira üretimiyle yer aldığı perakende sektöründe gıda perakendeciliğine de iddialı bir giriş yapmıştı. Ardından Tesco’dan Kipa Market Zincirleri’nin satın alınması geldi. 2016 sonunda Kipa’yı bünyesine katan Migros, sektörde BİM’den sonra ikinci büyük grup olarak yer alıyor.

Migros, geçen yıl çıkan haberleri reddetse de sonunda Makro ile masaya oturdu, ancak ilgilendiği marka Makro değil Uyum Marketler oldu. Aldığım bilgiye göre görüşmeler tamamlandı. Bugünlerde tüm Uyum Market çalışanlarına Migros’a satılma kararı açıklanarak ihbar süreleri verildi. 40 günlük bu süre içinde Migros, çalışmak isteyeceği personelle de görüşmeler yapacağını bildirdi. Migros’un satın alma kararını açıklama tarihinin ise 15 Mart olacağı belirtiliyor.

Bu arada Kipa’ları Migros’a dönüştürme sürecini iki zincirin sistemlerinin uyumlaştırılamaması nedeniyle ağustos ayına bırakan Migros, Kipa mağazalarındaki reorganizasyona devam ediyor. Kipa mağazalarının rafları yeniden zenginleşti, Kipa markası da şimdilik sürüyor.

Bugün 77 ilde 1662 mağazaya sahip olan Migros için 60 mağazalık Uyum’un alınması küçük gibi görünse de stratejik olarak anlamlı. Bu mağazaların çoğunluğu orta gelir seviyesinin yoğunlaştığı sitelerin içlerinde. Hatta ilk market de Halkalı Atakent’te açılmış İstanbul ve Trakya’ya da buradan yayılmıştı.

Son dönemde büyük metrekareli mağazaların yanında daha küçük, yani MigrosJet ölçeğinde mağazalara önem veren Migros için site içlerinde yer almak önemli bir avantaj olacak gibi görünüyor. Bu satın alma, borçlarını ödemekte zorlanan Makro Grubu’na da soluk aldıracak gibi... 2018’de organize gıda perakendeciliğinde neler olacak derseniz? Az sayıda kalan yerel marketlerde el değiştirme ve konsolidasyonun devam etmesi bekleniyor.

Araştırma şirketi KPMG’nin bulgularına göre de, sektördeki büyüme trendinin her türlü sıkıntıya rağmen, artan nüfus ve kentleşme hızı nedeniyle sürmesi bekleniyor... 


Geri Dön