19 / 04 / 2024

Anadolu yakasında metro bayramı yaşanıyor!

 Anadolu yakasında metro bayramı yaşanıyor!

Tam 4 yıl beklediler. Ve önceki gün hizmete girdi. Bayram süresince ücretsiz olunca da dün Anadolu yakası Kadıköy-Kartal Metrosu’na hücum etti. Sadece merak ettikleri için binenler de vardı. Ancak ortak tek düşünce vardı: Çok iyi oldu



Anadolu yakasında yaşayanların 4 yıldır bekledikleri Kadıköy-Kartal metrosu, hizmete girmesinin ardından ilk günden vatandaşların ulaşım aracı haline geldi. Arefe günü olması nedeniyle Kadıköy’de yaşanan gözle görülür alışveriş canlılığının metroya yansıdığı da gözlenirken, Anadolu yakasının raylı sisteminde ilk kuyruklar oluştu. Kadıköy’den evlerine gitmek için bayram süresince ücretsiz olan metro hattına yönelen vatandaşların oluşturduğu kalabalık, trenlerin önünde birkaç dakika süren beklemelere neden oldu. Tren seferleri birkaç dakika aralıklarla gerçekleşirken, arefe gününün kalabalığı vagonlardaki ayakta yolcu sayısına yansıdı.

Vagonlarda çok kişi ayakta seyahat ederken, bir trende havalandırmanın çalışmaması ilk aksiliklerdendi. Vagonda aşırı kalabalığa havalandırmanın çalışmaması eklenince hayli sıcak geçen yolculuk sonunda bazı vatandaşlar, trenin makinistini uyardı.


Kimisi meraktan bindi

Seyahatler boyunca vagonların üst kısmında yer alan ekranlardan tramvay ve toplu taşımanın İstanbul’daki gelişimi anlatılırken, Kadıköy-Kartal metrosunun inşaat çalışmaları da vurgulanıyor. 16 duraklı hat boyunca sadece Ayrılık Çeşmesi durağında tren durmuyor.  Marmaray  çalışmalarının ana makas tünellerinin bulunduğu Ayrılık Çeşmesi (Koşuyolu) durağı dışında duraklar arasında seyahatler 2’şer dakikada yapılıyor. Ana durak olan Kadıköy’den binen vatandaşların oluşturduğu kalabalık hattın tam ortası kabul edilen Bostancı’da kısmen azalırken, aktarma yaparak gidecekleri yerlere ulaşmak isteyen vatandaşların Kartal’a kadar geldikleri görülüyor. Kartal’a kadar uzanan hattın sonunda Pendik, Tuzla hatta Gebze istikametine gitmeyi amaçlayan yolcular, D-100 karayolu üzerinden geçen otobüsleri tercih ediyor. Ücretsiz olduğu için ilgi katsayısı büyüyen ve sadece merak ettikleri için binenlerin hiç de küçümsenmeyecek kadar çok olduğu Kadıköy-Kartal metrosunun ikinci gününde anlaşılıyor ki; Anadolu yakasında oturanların 4 yıldır bekledikleri metroya kavuşmanınları büyük sevinç yaratmış.


‘Trafikten kurtulacağım’

 Muhittin Badak (Esnaf): Evim Üsküdar Libadiye’de yani metro tek başına yetmiyor. Evime yakın istasyon olmadığı için çok kullanamayacağım ama Kartal’a doğru giderken mutlaka tercih edeceğim. En azından Göztepe İstasyonu’na kadar gidip oradan aktarma şansımın olması bile trafikten kurtulacağımı gösteriyor.

İbrahim Gedik (Güvenlik görevlisi): Tam metro hattı üzerinde oturuyorum. Kartal’daki evime istasyon 15 dakika yürüme mesafesinde. Ama her sabah akşam metro istasyonuna kadar yürüyerek tercih edeceğim. Böylece günde 2,5 saat süren yolculuğumu yürüme dahil 1,5 saate indireceğim.


8 dakikada 8 kilometre

Ahmet Öztürk (Emekli): Küçükbakkalköy’de oturuyorum ve metroyu çok kullanmayacağım. Ama çocuklarım TV’de görünce meraklandıkları için Kadıköy’e inmek istedik. Minibüsle yarım saat süren 5 kilometrelik yolculuğun ardından 8 dakikada 8 kilometreyi raylı sistemle gittik.

Şevki Çukurlu (Bahçıvan): Gebze’de oturuyorum. Bugün bir arkadaşımı ziyaret etmek için Kadıköy’e geldim ve iki vasıtaya daha binerek gidecek olmama rağmen merak ettiğim için metroya bindim. Kartal’da aktarma yaparak Gebze’ye gideceğim.

Muzaffer Şen (Öğretmen): Tüm dünya raylı sistemi kullanırken bizim geç de olsa geçmemiz bende soru işareti uyandırıyor. Bu kadar geç kalınmasaydı keşke. Bugün ikinci kez bindim ve Kadıköy’den Maltepe’deki evime yürüme dahil 35 dakikada ulaştım. Bu bizler için hayaldi. Karayolundaki trafiği görmeden seyahat etmek bir konfor bizim için.


Miliyet


Geri Dön