29 / 03 / 2024

Anadolu'da yapılacak AVM'ler!

 Anadolu'da yapılacak AVM'ler!

İstanbul'un her köşesi alışveriş merkezi dolunca, yatırımcılar gözünü Anadolu'ya çevirdi. Sadece iller değil, ilçeler de yatırım radarına girdi. Projeksiyonlara göre birkaç sene içinde Anadolu'da AVM'siz şehir kalmayacak...



Türkiye, alışveriş merkezi (AVM) kavramı ile 1988'de tanışsa da AVM'lerin herkes için 'ulaşılabilir' hale gelmesi 2000'li yılları buldu. Bu yıl Akademetre Araştırma ve Planlama'nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de kapanan, işlev değiştiren 23-24 AVM var. Bunlardan 15-16 tanesi İstanbul'da. AVM enflasyonunun başladığı dönemde Abdullah Kiğılı'nın dediği gibi henüz hastane olan AVM yok. Ama yıllar içinde semt pazarına dönüşen AVM'ler Kiğılı'nın tespitinin doğru olduğunu kanıtladı. Uzmanlar önümüzdeki dönemde fonksiyon değiştiren AVM'lerin sayısının daha da artacağına işaret ediyor.


DAHA KARLI OLABİLİR

Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Aklaş, önümüzdeki dönemde bazı alışveriş merkezlerinin fonksiyon değiştirmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor ve ekliyor; İstanbul'da rekabetin yoğun olmasından dolayı yatırımcıların rotasını Anadolu'ya çevirdiğini vurgulayan Alkaş, yatırımcı ilgisinin Anadolu'da potansiyeli en yüksek olarak değerlendirilen birinci kuşak şehirlerden ikinci kuşak, hatta üçüncü kuşak şehirlere kaydığını belirtiyor. Aklaş, 'Anadolu'da rekabetin olmadığı yerler, İstanbul'a göre daha karlı olabiliyor' diye ekliyor.


KEŞAN, SÖKE VE ÇARŞAMBA GÖSTERGESİ

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da AVM yatırımcısının Anadolu ile çok daha yakından ilgilenmeye başladığını belirterek, 'Sadece iller değil, büyük gelişmiş ilçelerde de yatırımlar hızlandı. Keşan, Söke, Çarşamba'da yapılan AVM'ler bunun göstergesi' diyor. AVM sektöründe faaliyet gösteren büyük grupların tamamının Anadolu'da yatırımı bulunduğunun altını çizen Yazıcı, Anadolu halkının da artık İstanbul'la aynı standartta alışveriş yapmak, sinemaya, kafe ve restoranlara, gitmek istediğini, AVM'lerin Anadolu halkının sosyalleşme ihtiyacını karşılayacak en önemli merkezler olacağının altını çiziyor.


81 İLİN 52'SİNDE AVM VAR

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin 2012 yılı ilk yarı raporuna göre Türkiye'de l 102'si İstanbul'da, 207'si Anadolu'da olmak üzere, 309 aktif AVM ve toplam 8.1 milyon metrekare kiralanabilir alan bulunuyor. l Henüz 81 ilin, 52'sinde AVM bulunuyor. l AVM sektörüne yapılan yatırım 35 milyar dolar. Bu rakamın 2015'te 50 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. l AVM'lerde 360 bin kişiye istihdam sağlanıyor. l Yılın ilk yarısında cirolar geçen yıla göre yüzde 15 arttı.


İstanbul'u geçti

AYD'NİN AVM ciro endeksine göre 2012 yılı sonunda Türkiye genelindeki alışveriş merkezlerinin toplam cirosu 48.5 milyar TL olacak. Bu rakamın 26.5 milyar TL'sini ise Anadolu'daki AVM'ler oluşturacak.


Diyarbakır'dan Çorum'a, Elazığ'dan Söke'ye kadar milyar dolarlık projeler yükselecek

Türkiye pazarına Erzurum'da açtığı AVM ile giren Hollandalı Redevco, Anadolu'ya yoğunlaşmış durumda. Şirket pazara girdiğinde Türkiye için toplam 1 milyar euro kaynak ayırdığını açıklamıştı. Güneydoğu Anadolu'daki ilk projesini önümüzdeki günlerde Gaziantep'te açacak olan Multi Development Türkiye yatırımlarının Adana, Diyarbakır ve Çanakkale, sonrasında Çorum ve Elazığ'da açacağı Forum'larla devam edecek. Hollanda merkezli Corio'nun 2013'te Türkiye'de 1 milyar euroluk portföye ulaşması hedefleniyor. Söke ve Samsun'un ardından Turkmall bu yıl Maslak'taki Uniqe İstanbul, Beyoğlu'ndan Grand Pera, Tokat ve Keşan'daki projelerin inşaatına başlayacak. Kiler Grubu ile Kütahya AVM'yi, Turkmall'la birlikte Samsun yatırımını yapan Torunlar Grubu'nun merakla beklenen Mall of İstanbul projesi de 2013'te açılacak.


2013 yılında açılması planlanan AVM'ler

Altınceylan AVM Bursa Görükle 

Arena AVM  Ankara  Yenimahalle

B.Çekmece Grandia Büyükçekmece 

Brandium Ataşehir 

Bodrum AVM Bodrum

Carrefour Bursa Nilüfer 

Carrefour Kocaeli 

Erasta AVM Antalya Kepez 

Edirne AVM Edirne Merkez 

Forum Gaziantep Gaziantep 

Harmony Towers Bursa Nilüfer 

Hatay AVM Hatay 

Isparta Tic. Isparta 

İzmir İŞ GYO Bayraklı 

Keşan AVM Edirne Keşan 

Maraş Park AVM K.Maraş 

Meysu Outlet Kayseri Melikgazi 

Next Level AVM Ankara Çankaya

Prime Mall Gaziantep Gaziantep

Rosarium Isparta

Samsun AVM Samsun

Sur Yapı Exen Üsküdar 

Ümraniye AVM Ümraniye 

Uşak AVM Uşak 

Tokat AVM Tokat 

Taurus Ankara Balgat 

Zonguldak AVM Zonguldak 

Zorlu Center Şişli



Akşam/Şenay Köşdere


Geri Dön