28 / 03 / 2024

Anahtar Proje şirketi kentsel dönüşümde A'dan Z'ye hizmet verecek!

Anahtar Proje şirketi kentsel dönüşümde A'dan Z'ye hizmet verecek!

Yaklaşık iki yıl önce devreye alınan yasa için yeni düzenlemeler yapılırken, özel sektör de dönüşümün hız kazanması için çaba gösteriyor. Anahtar Proje şirketi de A'dan Z'ye hizmet dönemini başlatarak bir ilke imza attı...



Türkiye'nin çürük yapılardan kurtulabilmesi için bir milat olan Kentsel Dönüşüm Yasası yeni iş alanları doğurmaya devam ediyor. Yaklaşık iki yıl önce devreye alınan yasa için yeni düzenlemeler yapılırken, özel sektör de dönüşümün hız kazanması için çaba gösteriyor. Anahtar Proje şirketi de A'dan Z'ye hizmet dönemini başlatarak bir ilke imza attı. 



Kentsel Dönüşüm Yasası, Türkiye'nin çürük yapı Jprofılinin yenilenmesi ve daha yaşanabilir yapıların yapılabilmesine olanak sağlaması bakımından cumhuriyet tarihinin en önemli yasaları arasında gösteriliyor. Ancak yasanın bir takım eksik kalan yanları da yok değil. Bu nedenle yaklaşık iki yıl önce devreye alınan yasa ile istenilen oranda yol alınamadı. Eksiklikleri gidermek için yeni düzenlemeler yapılırken önümüzdeki 10 yıla yayılması beklenen dönüşüm sürecinde yeni iş kollan da doğuyor. Kentsel dönüşüm sürecindeki tıkanıklıklara çözüm getirme amacıyla kurulan Anahtar Proje şirketi de, dönüşüm çerçevesinde yıkılıp yeniden yapılması planlanan binalarda A'dan Z'ye hizmet sunması ile bir ilke imza atıyor. 

Kentsel dönüşümde müteahhit firmalarla vatandaşlar arasındaki sorunları gidermek için kurulan Anahtar Proje Kentsel Dönüşüm Hizmetleri ve Gayrimenkul Geliştirme Şirketi, kentsel dönüşümün daha sancısız ve tarafları mutlu edecek bir şekilde gerçekleştirilmesini hedefliyor. 


Tıkanıklıkları giderecek Dönüşüm sürecinin herhangi bir basit nedenle ükanabildiğine ve birçok mağduriyet yaşandığına dikkat çeken Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu Arif Murat Kökbııdak, dönüşüme girmesi planlanan binalardaki kat malikleri ile yüklenici firmalar arasında köprü oluşturup, yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırdıklarını ve dönüşümün önünü açtıklarını söylüyor. 


Kentsel dönüşümde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yapuğı açıklamaları hatırlatan Arif Murat Kökbııdak şöyle devam ediyor: "6306 sayılı kanun kapsamında Bakanlar Kurulu'nca ilan edilen riskli alan sayısı 106, tespit edilen bağımsız birim sayısı 69.288, ilan edilen alanlardaki riskli bağımsız birim sayısı 377.167, tasfiye edilen bağımsız birim sayısı 250.746. Dönüşüm uygulaması yapılan toplam alan büyüklüğü ise, 6.931,20, barınma yardımı yapılan hak sahibi sayısı 14.396, dönüşüm uygulamasına tabi tutulan toplam  nüfus 1 milyon 492 bin 826, konut ve işyeri olarak 

yenilenen birim sayısı 3 bin 348, sağlanan kira yardımı desteği 64 milyon 242 bin 101, ve sağlanan kredi 95 milyon 162 bin 112 TL oldu." Sayı artacak Kentsel dönüşüm sürecinde bu yıl ve gelecek yıllarda beklentinin çok daha yüksek olacağını söyleyen Kökbııdak, süreçle birlikte Anahtar Proje gibi profesyonel kurumlara ihtiyaç doğacağını söylüyor. 

Anahtar Proje'nin, Tiba Mimarlık-Ayten Babaoğlu, SOM Gayrimenkul Değerleme, AGK Hukuk BıırosuAv.Ali Güvenç Kiraz, EE İstanbul ve Proje Beyaz gibi çözüm ortaklan olduğunu belirten Kökbııdak, "Bu firmaların hepsi kendi alanlarında çok önemli markalar. Dolayısıyla bu güveni kat maliklerine ve müteahhit firmalara orantılı bir şekilde verip onların da desteği ile daha hızlı yürüyebiliyoruz" diyor. 

Müteahhit firmalara ayrıca çözüm ortağı ile birlikte dairelerini yabancılara sauna şansını da verdiklerini vurgulayan Kökbudak, Anahtar Proje olarak şimdiye kadar 20'ye yakın kentsel dönüşüm projesinde aracılık hizmeti verdiklerini de söyledi. 

Kökbudak, kentsel dönüşümde hukuki sözleşmelerin yapılması, idari şartların hazırlanması, gayrimenkulün değerlendirilmesi, mimarisinin çizilmesi ve projenin deneüenmesi konularında büyük eksikler olduğuna da işaret ediyor. Kökbudak, Anahtar Proje'nin bu eksiklikleri giderdiğini de söylüyor. 

Süreç yavaş işliyor Anahtar Proje'nin çözüm ortaklarından AGK Hııkuk'ıın sahibi Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümde sürecin genel anlamda yavaş ilerlediğini söylüyor. 

Kentsel dönüşümün ekonomik gücü yüksek bölgelerde daha hızlı devam ettiğine dikkat çeken Kiraz, "Kentsel dönüşüm sürecinde bazı bürokratik tıkanmalar yaşanabiliyor. 

Örneğin 2/3 kuralı, yasada doğru tanımlanmadığı için ciddi sorunlara neden oluyor. Arsa payı düzeltim davaları çok fazla. Kentsel dönüşüm sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için Anahtar Proje gibi profesyonel firmalara büyük ölçüde ihtiyaç olacaktır" diyor. 

Kentsel dönüşüm sürecinin sanıldığı gibi kolay olmadığını ve uzmanlık gerektiğini anlatan Arif Murat Kökbudak, bu süreçte yaşanan sıkıntıları şöyle özetliyor: "Kentsel dönüşümde beş metrekare yüzünden kırk yıllık dostlukların bittiğine şahit oluyoruz. Bunun yanı sıra süreçle birlikte apartman toplantılarında gruplaşmaların başladığını da görüyoruz. Müteahhitle yönetici arasındaki bir takım ilişkiler, yönetici ile kat malikleri arasında problemler, dükkân sahipleriyle daire sahipleri arasındaki kavga derken süreç içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yapılan apartmanlar olduğu kadar problemlerden dolayı yıkılıp yapılamayan binalar da var. Sektörde çok ciddi problemler yaşanıyor ve bu süreci iyi yönetebilecek yapılara ihtiyaç oluyor." Belediyelerle iş birliği Kentsel dönüşüm sürecinde inşaat firmalarının kendi işlerini yapmaktan çok binalardaki apartman toplantılarına katıldığını ve tüm enerjilerini insanları ikna etmek için harcadığını vurgulayan Kökbudak, "Kat malikleri de teknik ve idari şartnamelerle, hukuki sözleşmelerle uğraştıkları için sürece hâkim olamıyor. 

Malikler arasında kavgalar bile çıkabiliyor. Biz iki taraf arasında köprü oluşturup tıkanıklıkları kolay bir şekilde aşıyoruz" dedi. 

Bu süreçte belediyelerle de işbirliği yapacaklarının altını çizen Kökbudak, izmir'de Karşıyaka, İstanbul'da da Beylikdüzü belediyeleri ile görüştüklerini, Ataşehir, Kadıköy, Şişli, Maltepe ve Kartal belediyeleri ile de görüşeceklerini de söyledi. Kentsel dönüşümde ada bazında yenilenmenin önemine işaret eden Kökbudak, bu çerçevede yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor: "Bu zihniyetle hareket eden belediyelerle işbirliği içerisine girmeye hazırlanıyoruz. Şu an Bağdat Gaddesi'nde özellikle Kadıköy tarafında yaklaşık 500 tane şantiye var. Burada binalar yıkılıp yeniden yapılıyor. Anahtar Proje olarak biz bunun ada bazlı olması taraftarıyız. Kentsel dönüşüme uygun ve ada bazlı iş yapmak isteyen müteahhitlerle çalışıyoruz." 




A den Z'ye hizmet nasıl işliyor? 

Anahtar Proje'nin söz konusu binaları iskan ruhsatı alınıncaya kadar her ay denetlediğini belirten Kökbudak yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor: "Verdiğimiz hizmet kapsamında; AGK Hukuk Bürosu işin hukuki kısmını takip ediyor, TİBA Mimarlık, mimari çizimleri ve ilgili teknik şartnameleri yapıyor, Viyana merkezli EE İstanbul firması projelerin denetim hizmetini veriyor, SOM Değerleme, binaların şerefiye haklarını ortaya net bir şekilde çıkarıyor, Proje Beyaz, müteahhitlere kalan dairelerin değerlendirilmesinde özellikle yurtdışından gelen yatırımcılarla buluşturuyor. Anahtar Proje de bütün bu süreçlerin çok geniş ve profesyonel bir kadro ile baştan sona yönetimini sağlıyor."



EKONOMİST MORTGAGE


Geri Dön