29 / 03 / 2024

Anahtar teslim fabrika projesiyle yüzde 70 maliyet avantajı!

Anahtar teslim fabrika projesiyle yüzde 70 maliyet avantajı!

Girişimciye ve yatırımcıya 'anahtar teslim' fabrika dönemi resmen başlıyor. Yeni uygulama yüzde 70 maliyet avantajı sağlayacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, projeyle ilgili açıklama yaptı.



Girişimciye ve yatırımcıya 'anahtar teslim' fabrika dönemi resmen başlıyor. Yeni uygulama yüzde 70 maliyet avantajı sağlayacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Anahtar teslim fabrika, hükümetimizin seçim döneminde vaad ettiği bir projeydi. Şimdi hayata geçiyor" dedi.


Girişimciye ve yatırımcıya 'anahtar teslimi fabrika' vaadinin yasal zemini için önemli bir adım atıldı. Konu uzun zamandan beri yatırımcının gündeminde olmakla birlikte, son birkaç yıldır ekonomi yönetiminde de yankısını bulmuştu. Bilindiği gibi Türkiye 'de arsa fiyatlarına göre yatırım yeri ve bina maliyeti, genel yatırım maliyetinin yüzde 70'ine kadar ulaşabiliyor. Yeni uygulama işte bu maliyeti önemli ölçüde ortadan kaldıracak. Konuyla ilgili son gelişmeleri paylaşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Anahtar teslim fabrika, hükümetimizin de seçim döneminde vaad ettiği bir projeydi. Şimdi hayata geçiyor" dedi. 


AYRINTILAR NETLEŞTİ 


Projeye ilişkin ayrıntılar da netleşti. 3 yıl geri ödemesiz, 20 ve 30 yıllık vadelerde yapılması planlanan fabrikanın tüm inşasını devlet üstlenecek. KOBİ'ler her ay konutta olduğu gibi cüzi miktarlarda aylık ödeme yapacak. Arsa konusunda da KOBİ'lere kolaylık sağlanacak. 283 OSB içindeki makine teçhizat yatırımları KOBİ'lere ait olacak. Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2016'"da teknoloji ağırlıklı yatırımlara toplamda 2.8 milyar TL'lik destek planlanıyor. Patent sahibi şirketlere özel makineteçhizat finansman desteği de sağlanacak. 


283 OSB İNCELEMEDE 


Edinilen bilgiye göre  TOKİ  öncelikle bu bölgelerdeki sanayi parselleri üzerine fabrika inşa edecek. Bugün Türkiye'deki OSB sayısı 283'e ulaşmış durumda. En fazla OSB bulunanların illerin başında 18'le  İzmir  gelirken, onu 13 OSB ile Bursa takip ediyor. OSB'lerin Türkiye genelinde yarattığı toplam istihdam ise 2.2 milyon kişiye ulaşıyor. Gebze, Çerkezköy, İzmir Atatürk, Kayseri ve Bursa OSB bu alanda ilk 5'teyer alıyor. Bu OSB'leri ilk 5'e sokan unsurları ise, yapılan yerli yabancı yatırımların büyüklüğü, alansal büyüklükleri ve yarattıkları önemli ticaret hacimleri oluşturuyor. 


10 MİLYON TL DESTEK


Geri ödemesiz olarak verilecek desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçüklerde ise 10 milyon TL olarak belirlendi. Destek süresi kredili faizde 36 ay, işletme gideri unsurunda ise 2 yıl olarak belirlendi. 




Sabah Ek


Geri Dön