25 / 04 / 2024

AND Gayrimenkul ofis projelerine yönelecek!

AND Gayrimenkul ofis projelerine yönelecek!

AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, müşteri ihtiyaçlarına karşılık verme konusunda sektörde fark yarattıklarını belirterek, "Biz binayı değil İçindeki hayatı tasarlıyoruz" diyor.



Para dergisinin emlak ekinde yer alan habere göre; Anadolu Grubu'nun gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketi AND Gayrimenkul, AND Kozyatağı'nın ardından ikinci projeleri AND Pastel'i hayata geçiriyor. Dünya çapında başarılı şirket ve yöneticileri ödüllendiren Stevie Awards'ta iki ödülle yer alan şirketin başarı formülünü AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta'dan dinledik.


AND Gayrimenkul'ün kuruluş sürecini sizden dinleyebilir miyiz?


AND Gayrimenkul 2011 yılı sonunda kuruldu, Ben Kurucu Genel Müdürü'yüm diyebilirim, Biz gayrimenkul ile ilgilenmeyen ama hep içinde olan büyük bir sanayi bir grubuyduk. Fabrikalarımız şehir içinde kalmış, dönüşüm bekleyen bir durumdaydı. Kozyatağı'nda bulunan holding merkezimiz başta olmak üzere bir dönüşüm ihtiyacı gündeme gelince, ne yapmamız gerektiğini araştırdık. Bu durum bizi gayrimenkul şirketi kurmaya kadar getirdi. 2011 Kasım'da ekip olarak göreve başladık, ilk projemiz AND Kozyatağı oldu.


AND Kozyatağı, birçok ödülün sahibi oldu. Proje için nasıl bir çalışma yürütüldü?


ilk olarak bu işe nasıl başlanır, kimle çalışılır, nasıl yapmalıyız sorularına yanıt aradık, Üzerine çok çalıştık. Biz çok farklı coğrafyalarda, çok farklı ortaklarla, farklı işleri yapmayı becerebilen bir grubuz. Gayrimenkul şirketini kurmaya karar verdikten ve sorumluluğunu benim alacağım belli olduktan sonra 5-6 aylık bir çalışma sürecimiz oldu. Ben 20 yıldır grubun finansında çalışıyordum, son olarak Finans Koordinatörü'ydüm. Hazırlık sürecimiz bize Türkiye'de çok büyük bir sektör olan gayrimenkulün en büyük sorununun kurumsallaşma olduğunu gösterdi. Batıda bu işler son derece kurumsal yapılarda götürülüyor, iş yapma biçimleri çok net. Biz dünyada bu iş nasıl yapılıyorsa öyle yapalım diyerek yola çıktık. Ekibimizi de böyle seçtik.


AND Kozyatağı’nın proje geliştirme aşamasında 42 firma ile çalıştık. Burayı en iyi nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük ve kiralık ofise karar verdik. Hedef kitlemiz kim olacak, karar verenler ne bekler, orada çalışanlar ne ister... İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışarak bu sorulara yanıt bulduk, ilk projemiz olduğu için çok sıkı bir çalışma yürüttük,

29 Nisan 2014'te temeli attık, 16 ayda inşaatı tamamladık. Batıdaki gibi, olması gerektiği gibi çalıştığımız için; projemiz Avrupa’dan ve Türkiye'den 11 ödül, 2 sertifikaya layık görüldü, AND Kozyatağı, yabancı müşterilere hitap ediyor. Zamansız, her dönem modern olabilecek bir yapı için yola çıktık. 50 yıl sonra da kullanıcının ihtiyacını karşılayacak, tasarımıyla şehirde sırıtmayacak bir binayı hayata geçirdik, Hiç ruhsat tadilatı yapmadan projeye göre inşaatı gerçekleştirdik. Dubai Cityscape'de Dünyanın En iyi Ofisi ödülünü aldığımızda, niye bize bu ödülü verdiniz diye sorduk, Bir planlama şaheseri olduğunu söylediler. "Geliştirme aşamasında yatırımcı ne yapacağına çok iyi karar vermiş ve o kararında değişiklik yapmamış" denildi,


AND Kozyatağı 2016'da, 2017'de kiralamada en yüksek performans gösteren bina oldu diyebiliriz, Anadolu Yakası’nın en yüksek kiraya sahip binasıyız, doluluk oranımız yüzde 75'e geldi, bu sene sonu doldurmuş olmayı hedefliyoruz. Çok sosyal, eğlenen bir bina, happy monday gibi etkinlikler de düzenliyoruz, Gayrimenkul, Türkiye'de bir ürün, beton olarak anlatılıyor. Deniz görünüyor, otoparkı var diye tanıtılıyor. Reklamlarda insana dokunan tarafı çok konuşulmuyor, AND Kozyatağı'nı planlarken binada çalışanların ne istediklerine yönelik anketler yaptık. Özellikle yabancı firmalar çalışan mutluluğuna son derece önem veriyorlar, AND Kozyatağı İstanbul'un en mutlu ofisi iddiasındayız.


AND Pastel projesinin "Yeni nesil mahalle hayatı" sloganı neyi ifade ediyor, projenin konsepti ile ilgili bilgi verebilir misiniz?


Kartal'da Anadolu Motor şirketimizin kullandığı bir alan vardı, bu alanı satın aldık, Kartal'ın yeni planlarında, bu bölge sanayiden konut alanına dönüşüyor, Aynı şekilde Adel'in alanı için de ihaleye girdik ve satın aldık. 2016 Nisan'da lansmanımızı yaptık. Konseptimlz yeni nesil mahalle. Evler yeni nesil, kullanılan teknoloji yeni nesil ama orada eskinin mahalle havasını da yaşatacağız, Çocukların özgürce koşuştuğu bir tasarım oluşturduk. Peyzajdaki bitkinin, yerdeki taşların seçimine kadar çocukları düşündük.”Avrupa'nın en iyi peyzaj mimarisi ödülüne, Türkiye'nin en iyi konut projesi ödülüne sahip oldu. Kozyatağı'nı 6 dev firmanın katıldığı mimarlık yarışmasıyla dünyaca ünlü bir Alman firması olan HPP'ye vermiştik. Pastel için düzenlenen yarışmayı da aynı ekip kazandı. Peyzaja çok önem verdiğimiz için ünlü peyzaj mimarı Martha Schvvartz'dan destek aldık. Yaptığımız araştırmalarda, çocukların çocuk parkı denilen bir alana tıkılmayı istemedikleri sonucu çıktı, Çocuklar tanımlanmış alanlar istemiyor, keşfetmek istiyorlar. "Bana salıncak verme, ağaç ver. Ben salıncağımı kendim kurarım” diyor, Bizim projemizde çocuk parkı yok. AND Pastel'de 1243 konutumuz var. Satış rakamlarında yarıyı geçtik. Bahsettiğim Adel arazisi ile birlikte ek 440 konut daha olacak, ikisi ayrı projeler ama bir bütünlük arz ediyorlar. Pastel'de 3 farklı tipoloji var. 6-7 katlı yeşil bloklar; yeşil ile baş başa olmak, huzur içerisinde oturmak isteyen aileleri için. Yüksek kulemiz olan mavi blok, deniz manzaralı. Ortadaki turuncu bloklar ise ikisinin karışımı diyebiliriz, Adel arazisi için yeni ruhsat aldık, bunu ilk defa medya ile konuşuyoruz. Yılbaşından itibaren gündemimize alacağız.


AND Pastel'in teslim tarihi nedir?


Haziran 2018'de ilk etap teslimimizi gerçekleştiriyoruz. Aralık 2018'de ise projeyi tamamlıyoruz. Projede oturumu hedefledik. 1+1 satış oranımız kadar 4+1 satışımız da var, Genellikle yüzde 60 yatırımcı, 40 oturumcu beklenir, ilk dönemde ise yatırımcı yüzde 70'lerde seyreder. Bizde oturumcu yüzde elliden fazla, 1+1'lerini büyütmek isteyen çok müşterimiz oldu, Yatırım için alınan dairede oturma kararı veren müşterilerimizin dairelerini bugünkü değerinden takas ederek ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Müşterilerin beklentilerini karşılamak konusunda ekibimiz çok başarılı. Kozyatağı'nda bina yönetimini biz yapıyoruz, bu projede de aynı şekilde olacak. Buradaki amaç para kazanmak değil. AND Pastel için Ocak 2019'a ödeme erteleme opsiyonumuz var. Müşterilerimiz evine yerleştirdikten sonra ödemelerine başlayacak. Satışta 100'ü aşkın ödeme planımız var, müşterilerimize özel ödeme planı çıkarıyoruz.

 

Yeni yatırım planlarınızdan bahseder misiniz?


Biz her sene önümüzdeki 3 yılı planlarız, Yeni projeleri gündeme alma konusunda yönetim kurulumuzda netleştirdik. Ağırlıklı olarak ofise yöneleceğimizi ama bunu destekleyecek konut projelerimizin de olacağını söyleyebilirim.


Geri Dön