19 / 03 / 2024

Ankara Akyurt'un değeri artıyor!

Ankara Akyurt'un değeri artıyor!

Akyurt İlçesi, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara sınırları içerisinde geniş ve düzgün bir arazi üzerinde kuruludur. Eski ismi Ravlı’dır.




Akyurt'nun kuzeyinde Çubuk, doğusunda Kalecik, batısında Pursaklar, güneybatısında ile Elmadağ İlçeleri bulunmaktadır. Çankırı, Kastamonu ve Sinop'u Ankara'ya bağlayan karayolu üzerinde olup,  Ankara  Şehir Merkezi’ne uzaklığı yaklaşık 32,00 km’dir. İlçe’nin yüzölçümü 258,00 km2, denizden yüksekliği ise 960,00 m’dir. 


14.yy sonuna kadar geniş ormanlık alanlara sahip olan Akyurt İlçesi, yüzyıllar boyu yapılan kıyımlar neticesinde yeşil alanlarını büyük ölçüde yitirmiştir. Akyurt Belediyesi, bozkıra karşı son senelerde ilçe merkezinde yeniden yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarına başlamış aynı zamanda bu amaçla Hatıra Ormanı kurularak Ağaçlandırma çalışmaları sürmektedir.


2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilçenin toplam nüfusu 26.780’dir. Köy ve kasabaların toplam nüfusu 642 ve ilçe merkezinin nüfusu da 26.138’dir. Geçmiş yılların verilerine bakıldığında kırsal kesimden ilçe merkezine göç sayısı git gide artmaktadır.


İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. 1995 yılından itibaren ilçe ekonomisi hayvancılıktan daha çok sanayiye kaymıştır. Tarımsal alanlar büyük ölçüde makineleşmiş, ilçenin Esenboğa Havaalanı'na yakın olması nedeniyle elektronik ve elektronik, gıda, lojistik, tekstil, otomotiv, mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar ilçede sınırları içerisinde faaliyet göstermektedir. Sanayi tesislerinin fazlalığı nedeniyle ilçenin gündüz nüfusu 50.000 kişiyi aşmaktadır. İlçede değişik ölçekte 300’e yakın sanayi kuruluşu yer almakta ve bu sanayi kuruluşları AKSİAD (Akyurt Sanayici ve İş Adamları Derneği) çatısı altında bir araya gelmektedir. Bölgede faaliyet gösteren Ülker, ASELSAN, M.A.N., CASA, Yakupoğlu, Nabay, Nurus gibi firmalar, yatırımlarının büyük bir kısmını ilçeye yapmaktadır. Ankara'ya yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle yatırımlarını Akyurt’a yapan tesisler, ilçede yaşayan binlerce kişinin istihdamına ve ilçenin gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. Bahsedilen şirketlerin yurt dışına yaptıkları ihracat nedeniyle civarda yaşayan yaklaşık 30.000 kişiye istihdam sağlamasının yanısıra ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlamaktadır.


İlçe merkezi genel görünüm

Uluslararası Esenboğa Havalimanı'nın ilçede bulunması, gelecekte yolcu kapasitesinin arttırılma planlamalarının sonucu, Akyurt-Esenboğa, Esenboğa-Ankara arası bölünmüş yol çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış olup, çalışmalar hızla devam etmektedir. Bölgeye yapılan yatırımlar nedeniyle, ilçenin zaman içerisinde daha fazla değerleneceği varsayılmaktadır.


Akyurt İlçesi’nin havaalanına olan konumu nedeniyle bölgede değişik ölçekte otel projeleri ve  uluslararası alanda faaliyet gösterecek  olan 1 milyon 800 bin m2’lik fuar alanı yapılması planlanmaktadır. Yapılacak olan yatırımların bölgenin emlak piyasasını hareketlendirdiği gözlemlenmektedir. Protokol Yolu ve çevresinde, Protokol Yolu'na cepheli arsaların m2 birim fiyatları olduça artmış, iç alanlara gidildikçe m2 birim fiyatları düşmektedir. Bu değişkenliğin nedeni ise yol boyunca yapılması planlanan projelerdir.



TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 

ANKARA ŞUBESİ 

DEĞERLEME UZMANI ASLI ECE SÜRÜCÜOĞLU 


Geri Dön