25 / 04 / 2024

Ankara Çimento Fabrikası'nın yerine konut mu yapılacak?

Ankara Çimento Fabrikası'nın yerine konut mu yapılacak?

Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Ankara Çimento Fabrikası'nın yer aldığı arazide imar tartışması gündeme geldi. Peki arazide neler oluyor? İşte ayrıntılar...



Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatyıla yapılan Atatürk Orman Çiftliği'ndeki  Ankara  Çimento Fabrikası 1926'da hayata geçirildi.  ANKA'dan Tamer Arda Erşin'in haberine göre; 1989'da fabrikada özelleştirilme yapıldı. Çitosan’dan Fransız sermayeli Set Group tarafından satın alınan fabrikanın, 25 Mart 2011'de Limak Holding’e bağlı Limak Batı Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne devri yapıldı. 

Limak Holding tarafından fabrika arazisinde bir proje hazırlığı yapıldıüı belirlendi. Hazırlanan proje dosyasında bulunan bilgilere göre, Kültür Varlıkları Bölge Kurulu, 16 Mayıs 2016 tarihinde; fabrika alanının “kültür varlığı özelliği taşımadığını” tespit etti. Kurul, fabrika alanında imar planı yapılabileceğini belirtti. 

Ankara Çimento Fabrikası nın yerine konut mu yapılacak?

Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ise 24 Mayıs 2019'da fabrika alanında imar planı yapılmasını onayladı. Limak Holding’in, 588 bin metrekarelik fabrika arazisinde, en çok dört katlı konut, ticarethane, okul, cami gibi birçok yapıya yer verilecek bir proje hayata geçireceği belirtildi. 

LİMAK YETKİLİSİ PROJEYİ DOĞRULADI 

Limak Holding'te yetkili olan bir isim, projenin doğruluğunu onayladı. Fakat, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) imar başvurusunda bulunulup bulunulmadığını bilmediğini dile getirdi. Holding yetkilisi, “Biz, sadece burada çimento fabrikası vardı şehrin dışına taşıdık. Yine Ankara’ya değer katacak bir imar planı üzerinde çalışılıyor. Bunu da ABB, Çevre Bakanlığı, Etimesgut Belediyesi üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ise bu projeyle ilgili olumsuz görüş sunacağı ve gelecek günlerde Limak yetkililerine ileteceği ortaya çıktı. 

Ankara Çimento Fabrikası nın yerine konut mu yapılacak?

MİMARLAR ODASI: "YARGIYA TAŞIRIZ"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Limak tarafından buraya konut ve ticarethane yapılmasının kabul edilebilir olmadığını dile getirdi. Tezcan, “Burası AOÇ arazisi ve kamusal bir alan için şartlı olarak devredilmiş durumda” diye konuştu ve Limak tarafından yapılan planlama süreçlerini yargıya götüreceklerine dikkat çekerek, alanla ilgili Koruma Kurulu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı kararlara da dava açacaklarını belirtti.

Candan, fabrikanın AOÇ arazisinin üzerinde olduğuna vurgu yaptı ve “Eğer arazi amacı dışında kullanılıyorsa, AOÇ’ye geri iade edilir. İster özel mülkü olsun, ister başka bir şey olsun. Buranın, adı sayılı 5’li yapı olarak öngörülen Limak’a verilmesi ve ardından da AOÇ manzaralı ticaret ve konutun olduğu bir alana dönüşmesi, Türkiye’deki talan sürecinin büyük örneklerinden biri” ifadelerini kullandı. 

Candan, AOÇ’nin koruma amaçlı nazım imar planına karşı açılan davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görüldüğünü dile getirerek, "Limak başka yerde kendisine konut ve ticaret inşa etsin. Atatürk’ün şahsi mal varlığının üzerinde, şartlı bağışına aykırı uygulama kabul edilemez." dedi.

Atatürk Orman Çiftliği'nin imara açılmasına mahkemeden dur kararı!


Geri Dön