23 / 04 / 2024

Votorantim Cimentos'un Sivas'taki çimento fabrikasının temeli atıldı!

Votorantim Cimentos'un Sivas'taki çimento fabrikasının temeli atıldı!

Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri olan Brezilya merkezli Votorantim Cimentos’un Sivas’a kuracağı 140 milyon Euro değerindeki yeni çimento fabrikasının temeli atıldı.



Dünyanın en büyük sekizinci çimento üreticisi* olan Votorantim Cimentos, 2012 yılı sonunda girdiği Türkiye pazarına duyduğu güveni Sivas’ta temelini attığı 140 milyon Euro değerindeki yeni çimento fabrikası ile bir kez daha ortaya koydu. 


5 kıtada, 14 ülkeye yayılmış olan Votorantim Cimentos, Türkiye’deki kapasitesini Sivas’taki fabrikasına yapacağı yatırım ile arttırmaya karar verdiğini Mayıs ayında duyurdu. Sözkonusu fabrikanın temeli, 26 Ağustos Çarşamba günü, şirketin Brezilyalı ve Türk yöneticileri ile Sivas’ın önde gelen isimlerinin katıldığı bir törenle atıldı. 


Sivas yatırımını yakından incelediler


140 milyon Euro’luk yatırım değeri ile Sivas’a yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan yeni Sivas Çimento Fabrikası’nın temel atma törenine, Votorantim Cimentos Yönetim Kurulu Üyelerinin yanısıra Votorantim Cimentos CEO’su Walter Dissinger ve Avrupa, Asya ve Afrika Bölgesi Başkanı Erik Madsen, Votorantim Türkiye CEO’su M. Şefik Tüzün ile şirketin Brezilya ve İspanya’daki üst düzey yöneticileri katıldı. 


Hem Sivas’ın hem Votorantim’in en büyük yatırımı


140 milyon Euro değerindeki Sivas Çimento Fabrikası, sadece Sivas’ın gördüğü değil Votorantim Cimentos’un da Amerika kıtası dışında yaptığı en büyük yatırım olacak. 


Votorantim Cimentos CEO’su Walter Dissinger – “Sivas’a yaptığımız bu büyük yatırım, bizim Türkiye ekonomisine duyduğumuz güveni göstermektedir. Bu yatırım uzun vadede, özellikle İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde olan varlığımızı da güçlendirecektir." dedi. 


Tören sonrasında hem mevcut fabrikayı hem de yeni kurulacak fabrikanın inşaat alanını gezen yöneticiler, Sivas yatırımı hakkında ayrıntılı bilgi aldı. 


Yeni fabrika ile çimento üretimi üç katına çıkacak


Sivas Çimento Fabrikası yatırımı, fabrikanın mevcut üretim kapasitesini üç kat arttırarak yıllık 0,6 milyon tondan 1,8 milyon ton çimentoya çıkartacak. Türkiye’de üretim kapasitesinin tamamını kullanan Votorantim Cimentos, Sivas yatırımının ardından pazardaki gücünü daha da arttıracak. Halen, Votorantim Cimentos’un Türkiye’deki toplam 3 milyon ton çimento üretim kapasitesi içinde %19 paya sahip olan Sivas Fabrikası’nın bu oranı, yeni yatırım ile birlikte yüzde 42’ye yükselecek.


Votorantim Türkiye CEO’su Mustafa Şefik Tüzün de “Sivas yatırımı, Votorantim Çimento olarak Türkiye’deki pozisyonumuzu güçlendirmeye yönelik kararlılığımızın en önemli göstergelerinden birisidir. Bu yatırım ile son teknolojiye sahip, verimliliği yüksek ve çevre dostu bir fabrikamızı daha ülkemize kazandırmış olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.


Fabrika, sadece yapım aşamasında 700 kişiye istihdam sağlayacak ve çimento üretimine 2017 yılında başlanacak.


Votorantim 2025’e giden yol haritasını Türkiye’de belirledi 


140 milyon Euro’luk yatırım ile Türkiye ekonomisine duyduğu güveni kanıtlayan Votorantim Cimentos, 2025 yılı Strateji Planını ele alacağı büyük Yönetim Kurulu Toplantısını da Ankara’da yaparak Türkiye’ye verdiği önemi bir kez daha gösterdi.


Votorantim üst yönetimi  Ankara  Hasanoğlan Fabrikası’nda gerçekleştirdiği Büyük Yönetim Kurulu toplantısında 2025 Strateji Planı’na son şeklini verdi. İki gün süren toplantıda Votorantim’in hem dünya hem de bölgesel ölçekli olarak 10 yıllık yol haritası çizildi.  


Votorantim yöneticilerinin Türkiye gündemiyle gerçekleştirdiği geniş katılımlı toplantıda da firmanın Türkiye pazarında 2012 yılı sonunda bu yana gösterdiği performans değerlendirildi; önümüzdeki döneme ilişkin beklenti ve yeni yatırım planları ele alındı. Heyete, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve tahminlerine ilişkin bir saatlik sunum yapıldı.


Votorantim Cimentos Hakkında


2012 yılından beri Türkiye çimento sektöründe yer alan Votorantim Cimentos, iştiraki olan VCEAA ile Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarında faaliyet göstermektedir.


Votorantim Cimentos’un üyesi olduğu Votorantim Grup yüzde yüz Brezilya sermayeli uluslararası bir şirkettir ve 20’den fazla ülkede çimento, metal, çelik, enerji, kağıt ve konsantre portakal suyu sektörlerinde faaliyet göstermektedir. 1933 yılından itibaren yapı malzemeleri (çimento, beton, agrega ve alçı) sektöründe yer alan Votorantim Cimentos, yıllık 54.5 milyon ton çimento** üretim kapasitesi ve 2014 yılındaki 4.14 milyar avroluk satış geliri ile sektörünün en büyük şirketlerinden biridir. 


Votorantim Cimentos en önemli ve en hızlı büyüyen pazarlarda stratejik konumlanması bulunan bir network ağına sahip olup, Brezilya dışında 13 ülkede faaliyet göstermektedir. Bu ülkeler; ABD, Arjantin, Bolivya, Çin, Fas, Hindistan, İspanya, Kanada, Peru, Türkiye, Tunus,  Şili ve Uruguay’dır. 


Türkiye’de Votorantim Cimentos


Votorantim Cimentos 2012 yılı sonunda girdiği Türkiye’de çimento, beton ve agrega sektörlerinde; Votorantim Çimento Sanayi ve Tic. A.Ş., Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Votorantim Nakliyecilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak faaliyet göstermektedir.


Şirketin merkezi Ankara’da olup, Ankara-Hasanoğlan, Yozgat, Çorum ve Sivas’ta 4 entegre çimento fabrikası, Nevşehir ve Samsun’da 2 çimento öğütme paketleme tesisi ile yıllık toplam 2.5 milyon ton klinker ve 3.8 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahiptir. Sivas yatırımı ile klinker üretim kapasitesi 4 milyon ton, çimento kapasitesi  4.9 milyon tona yükselecektir.  Votorantim Türkiye’nin ayrıca, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde yer alan 16 hazır beton tesisi, Ankara-Lalahan ve Kayseri-Bünyan’da 2 adet agrega tesisi bulunmaktadır. 


Detaylı bilgi İçin www.votorantimcimentos.com 

İletişim – İdil GÜNGÖR ÖZDEMİR – [email protected] 0312 447 00 20



Geri Dön