28 / 03 / 2024

Ankara-İstanbul YHT hattı 2015'te Marmaray'a bağlanacak!

Ankara-İstanbul YHT hattı 2015'te Marmaray'a bağlanacak!

Toplam 533 kilometrelik Ankara-İstanbul YHT hattının 266 kilometrelik bölümünün açılışı devam eden test sürüşleri, sinyalizasyon, yol ve katener çalışmalarının tamamlanmasından sonra yapılacak, Hat 2015'te Marmaray'a bağlanacak




Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı için geri sayım başladı. Toplam 533 kilometrelik hattın 266 kilometrelik bölümünün açılışı devam eden sinyalizasyon, yol ve katener testlerinin tamamlanmasindan sonra yapılacak.


İstanbul-Ankara arası yolculuk süresi ilk etapta Arifiye üzerinden yapılacak ve yaklaşık 3,5 saat sürecek. Geyve-Sapanca kesiminin tamamlanmasıyla hattaki yolculuk süresi 3 saate inecek.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, toplam 533 kilometrelik Ankara-İstanbul YHT hattının 245 kilometrelik Ankara-Eskişehir bölümü 2009'da hizmete açıldı. Yapımı tamamlanan Eskişehir-İstanbul arasındaki 266 kilometrelik bölümün açılışı ise Piri Reis Treni ile gerçekleştirilen test sürüşleri, sinyalizasyon, yol ve katener testlerinin ardından yapılacak.


Testler 60, 80, 100, 120 kilometrelik hızlar şeklinde kademeli olarak artırılacak. Hattın maksimum işletme hızı 250 kilometre olacak ve test sürüşleri saatte 275 kilometrelik hıza göre yapılacak. Bunun yanı sıra trafik testi adı verilen sinyalizasyon testleri de tamamlanacak. 


Ankara-İstanbul YHT hattında ilk etapta Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Sapanca, İzmit, Gebze ve Pendik olmak üzere toplam 9 durak bulunacak.


- Hat 2015'te Marmaray'a bağlanacak -


Hattın hizmete girmesinin ardından sonradan projelendirilen Geyve-Sapanca arasında standardı daha yüksek kesimin tamamlanmasıyla Ankara-İstanbul (Pendik) arasındaki yolculuk süresi 3 saat 15 dakikaya, Ankara-Gebze arasındaki seyahat süresi ise 3 saate inecek. Geyve-Arifiye arasındaki hat ise konvansiyonel trenler tarafından kullanılacak. Projenin ikinci kesiminin tamamlanmasıyla İstanbul-Ankara arası yolculuk 3 saat, Ankara-Pendik arası yolculuk ise 2 saat 45 dakika olacak.


İlk aşamada son durağın Pendik olacağı hat Söğütlüçeşme istasyonuna kadar uzatılacak. Ankara-İstanbul YHT hattı, 2015'te  Marmaray'a bağlanacak ve Halkalı'ya kadar ulaşacak. Günlük 16 sefer düzenlenecek. Marmaray'a bağlandıktan sonra her 15 dakika ya da yarım saatte bir sefer gerçekleşecek.


- Yolcu taşımacılığında demiryolunun payı yüzde 78 olacak -


Ankara ile İstanbul YHT hattının hizmete girmesiyle yolcu taşımacılığında yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78'e çıkması öngörülüyor. Ankara-İstanbul YHT hattında günde yaklaşık 50 bin, yılda 17 milyon yolcuya hizmet verilmesi hedefleniyor.


Ankara-İstanbul hattında 755 sanat yapısı inşa edildi. Köseköy-Gebze arasındaki bölüm 150 milyon avroluk AB hibesi ile yapıldı. Hattın 4 milyar dolar olan maliyetinin 2 milyar doları krediden oluşuyor.


- Biletlerde esnek fiyat uygulaması olacak -


Ankara-İstanbul hızlı tren biletleri otobüsten pahalı, uçaktan ucuz olacak. TCDD, bu konuda teknik bazı çalışmalar yaptı. İlk hesaplamalarda 70-80 lira arasında bir fiyat ortaya konuldu. Ancak bu rakamın yeniden revize edileceği belirtildi. Bilet fiyatlarının belirli günlerde ve saatlerde daha ucuz olacağı esnek uygulama da yapılacak. 


AA



Geri Dön