24 / 04 / 2024

Ankara-İstanbul YHT hattı 29 Ekim-30 Aralık arasında bir tarihte açılacak!

Ankara-İstanbul YHT hattı 29 Ekim-30 Aralık arasında bir tarihte açılacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: Ankara-İstanbul YHT hattı için "Bizim hedefimiz 29 Ekim'de çalışmaları tamamlamak ama resmi açılış 29 Ekim ile 30 Aralık arasında herhangi bir tarih olabilir" dedi




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT hattı inşaatına ilişkin, "Bizim hedefimiz, erteleme falan yok. Hedefimiz 29 Ekimde çalışmaları tamamlamak ama resmi açılış 29 Ekimle 30 Aralık arasında herhangi bir tarih olabilir" dedi.


Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT hattı inşaatında incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Bilecik'in Osmaneli ilçesine geldi. Yıldırım'ı Osmaneli Hızlı Tren Şantiyesi'nde Vali Halil İbrahim Akpınar, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Osmaneli Kaymakam Vekili Muhammed Koç, Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru ve İl Jandarma Komutanı Alpay Alper Sır ile diğer yetkililer karşıladı.


Yıldırım, yüklenici firmanın yetkililerinden aldığı brifingin ardından Ankara-İstanbul YHT projesinin İnönü-Köseköy arasındaki 106 kilometrelik bölümüyle ilgili şantiyede ilerleme çalışmalarını değerlendirdiklerini kaydetti.


Programın planladıkları tarzda devam ettiğini ancak işlerde bazen ön görülmeyen gecikmelerin, aksaklıkların olabileceğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:


"Ama bunlar bizim programın genelini aksatacak, hedeflerimizi değiştirecek bir durum değil. Öyle durumlar olursa zaten tedbirleri alıyoruz. Biz tarihi şöyle telaffuz ettik, 29 Ekim itibarıyla biz işlerimizi bitirmeyi hedefliyoruz ama 29 Ekim'de Marmaray'ı açacağız. Marmaray, başlı başına büyük bir proje, asrın projesi. O kadar önemli diğer büyük proje de Ankara-İstanbul YHT projesi, 533 kilometre. Şu vadi dile gelse de burada yapılan işleri anlatsa. Hedefimiz 29 Ekim'de hattı hazır hale getirmek ama daha öncede ifade ettik, burada da ifade edeyim, kafalar karışmasın. Aynı tarihte açacak değiliz, açmayacağız. Çünkü bu iki büyük proje bir günde açılacak proje değil. Önce Marmaray'ı açacağız ondan sonra da sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın en uygun olduğu tarihte bu projeyi açacağız. Projeyi hazır yapacağız, sonra açılış ondan olacak. Sonra '30 Eylül, 29 Ekim ne oldu filan' denmesin asil olan açılış tarihidir. Açılış tarihi şu anda bu yılın içerisinde. Tarih 29 Ekim'de başlar, pencere 30 Aralık'ta kapanır. Bu pencere içerisinde uygun bir tarih seçilip, açılış gerçekleştirilecek."


- "Vatandaşa karşı sorumsuz olamayız"


Bütün dağlarda zorlukların bulunduğunu, dağları aşmanın ayrı bir iş ve en kolayının hariçten gazel okumak olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"İki kardeşimizi hayatlarının baharında bu projede kaybettik. Hiçbir kusurları yok. Trafik canavarı geldi onları bizden aldı. İnşallah bu arkadaşlarımızın isimlerini de orada hayatlarını kaybettiği tünellere vereceğiz. Bunun kararını verdik. Yaptığımız işin zorluğunu, sıkıntılarını biliyoruz. Hiç sorun çıkmaması için hiçbir şey yapmayacaksınız. Eğer oysa bizden istenen biz vatandaşa karşı sorumsuz olamayız. İş de yapacağız, sorunlar da çıkacak, sorunları da çözeceğiz. Sorunu olmayan ölülerdir. Onun için dışarıdan davulun sesi hoş gelir. Yani insanlar olayları değerlendirirken biraz daha hakkaniyetle adaletle moral bozan değil, korku endişe üreten değil, umut ve heyecan aşılayan olalım. Türkiye büyük bir projeye kavuşuyor. 50 yıllık rüyası gerçek oluyor. 150 yıllık  Marmaray  projesi gerçek oluyor. Öyle bir bakış açısından hiç kimse bir şey kaybetmez. Arkadaşlarımızın desteğe ihtiyacı var. Projeye sahip çıkın. Projeyi küçültmek, karalamak isteyenlere lütfen fırsat vermeyin."


- "10 bin kilometre YHT projemiz var"


YHT projeleriyle ilgili 2023-2035 hedeflerinin bulunduğunu belirten Yıldırım, "Yakın vadede yapılan işler belli. Ankara-İstanbul devam ediyor. Eskişehir-Konya bitti. Ankara-Konya bitti. Ankara-Eskişehir bitti. Eskişehir-İstanbul etabı Bilecik-Sakarya-Kocaeli-İstanbul bitecek, bu yıl sonu itibarıyla. Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas hattı devam ediyor. İkinci devam eden Ankara-İzmir hattının birinci kesimi yani Afyonkarahisar'a kadar olan bölümü. Diğer kesimlerin de ihalesi bu yıl içerisinde yapılacak. Bursa'dan Bilecik'e bağlanacak kısmın Bursa-Yenişehir kısmı yapım çalışmaları devam ediyor. Antalya, Afyonkarahisar ve Bursa bunlar planlanan projeler fakat hemen başlaması söz konusu değil. 2023 hedefleri içerisinde 10 bin kilometre YHT projemiz var. Onlar içerisinde yer alıyor. Ayrıca Konya-Karaman hattı çalışmaları başladı" şeklinde konuştu.


Ayrıca Yıldırım, Bilecik'te devam eden Vezirhan-Gölpazarı, Gölpazarı-Yenipazar ve Bilecik yeni terminal kavşak yapımı ile Bilecik-Yenişehir karayolu çalışmaları hakkında bilgi verdi.


AA


Geri Dön