26 / 04 / 2024

Ankara Kalesi'nde restorasyon başlıyor!

Ankara Kalesi'nde restorasyon başlıyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesince yapılacak restorasyon çalışmalarıyla Ankara Kalesi'nin tarihi dokusu gelecek nesillere aktarılacak



Başkentin önemli sembolleri arasında yer alan Ankara Kalesi'nin tarihi dokusu,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak restorasyon çalışmalarıyla gün ışığına çıkacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Başkentin önemli sembolleri arasında yer alan Ankara Kalesi'nde gerçekleştirilecek estetik dokunuşlarla tarihi doku yeniden canlanacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bu kapsamda çalışmalarına devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ankara Kalesi İçhisar mevkiinde 91 binanın turizme kazandırılması için "İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi"ni hayata geçirecek.

İhalesi yapılan 1. etap restorasyon çalışmalarına kısa süre içinde başlanması hedefleniyor.

Asırlık kalede korkuluk montajı ve ışıklandırma projesinden sonra, "İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında tarihi evlerin  yer aldığı  sokakların restorasyonu için aslına uygun bir proje hazırlandı.

- "Restorasyon çalışmaları çok kısa zamanda başlayacak"

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan  Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, İçhisar mevkiinde bulunan bina ve yapılarda restorasyon çalışmalarına ağırlık vereceklerini dile getirdi.

Ankara Kalesi'nin 2 bin yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Ödemiş, "Geçmişten bizlere kalan tarihi, kültürel ve mimari bir yapı olan Ankara Kalesi'ni korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevi. İç kale kısmında çalışmalarımızı 3 etaba ayırdık. Şu an 1. etabın ihalesini yaptık. 91 binanın restorasyon çalışmaları çok kısa zaman içerisinde başlayacak." şeklinde konuştu.

Temel amaçlarının, tarih ve özgün mimari varlıkları ortadan kaldırmak değil, özgün yapısına sadık kalarak yapıları korumak ve yaşatmak olduğunu dile getiren Ödemiş, "Ankara Kalesi için aydınlatma projemiz de kuruldan geçti ve ihale çalışmaları tamamlanmak üzere. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'ın bu konudaki hassasiyetini Beypazarı'ndan dolayı herkes biliyor. Bu anlayışla başlayacağımız restorasyon çalışmalarında, Ankara'nın turizm potansiyeline de katkı sağlaması için ciddi çaba sarf ediyoruz." dedi.

- Ahşap malzemeler yenilenecek

Şehrin tarihi ve turistik yerlerine sahip çıkarak cazibe merkezi haline getirmek amacıyla çalışan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi'nin tarihini bu sayede gün ışığına çıkarmayı hedefliyor.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kalede etap etap yapılacak olan sokak sağlıklaştırma çalışmalarına, İçhisar mevkiinde bulunan Kurt, İstek, Alakuş, Alitaşı, İçhisar, Irmak ve Başkale sokaklarından başlanacak.

İlk etapta bu 7 sokakta gerçekleştirilecek sağlıklaştırma çalışmaları ile toplamda 37'si tescilli olmak üzere 58 parsel üzerindeki 91 bina tarihi dokuya uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırılacak.

Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan proje ile sokak zemin düzenlemeleri ve altyapı çalışmalarıyla restore edilecek olan binaların kapı, pencere ve çatılarının ahşap malzemeleri yenilenecek, bina dış yüzeylerine sıva ile boyama işlemleri yapılacak.

 

Ankara Kalesi’nin eteklerinde dönüşüm başlıyor!


Geri Dön