25 / 04 / 2024

Ankara Kalesi'nin onarımı meclis gündemine taşındı!

Ankara Kalesi'nin onarımı meclis gündemine taşındı!

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Ankara Kalesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarını meclis gündemine taşıdı..



Ankara Kalesi nin onarımı meclis gündemine taşındı!


CHP  Ankara  Milletvekili Şenal Sarıhan, Ankara Kalesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarını meclis gündemine taşıdı. Sarıhan sorularının İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılmasını talep etti.


Sarıhan önergesinde, "Ankara Kalesi, Ankara’nın Altındağ İlçesinde yer almaktadır. Tarihi dokusu ve çevresindeki yerel üretim ve folklorik malzemelerin satışı nedeni ile Ankara Esnafının değerli bir kazanç merkezidir. 1 Aralık 2016 tarihinde Kale esnafına yaptığım ziyarette yoğun yakınma ile karşılaştım. Kale çevresinde yapılan restorasyon çalışmalarının yedi ayı aşkın bir süredir bitirilemediğini, yapılan onarımların, ”yap-boz” sistemi ile uzatıldığını, bu çalışmalar nedeni ile Kaleye ulaşımın tamamen kesildiğini, belirttiler. Bu durumun yerli ve yabancı tüm kesimlerin alışveriş için buraya gelmediklerini ve esnafın adeta kirasmı dahi karşılayamayacak duruma düştüğünü ifade ettiler. Ben de şahsen kaldığım üç saatlik süre içerisinde hiçbir dükkanda müşteri olmadığını gözlemledim.


Kale esnafı ayrıca, Kaleye çıkan Koyunpazarı Yokuşu’nda aydınlatma yetersizliği bulunduğunu, elektrik tesisatında çıkan yangın nedeniyle birçok esnafın işyerine elektrik verilemediğini, hat çekerek dükkânlarını aydınlattıklarını, bu durumun hırsızlık olaylarını artırdığını işaret ederek çözüm isteminde bulundular." diyerek aşağıda yer alan sorularının yanıtlandırılmasını istedi.


Sarıhan'ın soruları

1. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü onarım çalışmaları hangi şirketin sorumluluğu altındadır?


2. Yüklenici firma işi hangi tarihte bitirmeyi taahhüt etmiştir?


3. Bu çalışmalar, kim tarafından denetlenmektedir? Yapılan denetimlere ait bir rapor var mıdır?


4. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme çalışmaları kapsamında Kale dibinde yer alan esnaflara ‘-size dükkan yapacağız” denmiştir. Yapılacak olan dükkanların fiziki durumu nedir? Kaç metre karedir? Verilmesi sözlü söylenen dükkanlar için neden protokol/sözleşme yapılmamıştır?


5. Esnafın eski yerlerine iade edilmemesi halinde büyük bir maddi kayıpla karşı karşıya kalacakları, bir bölümünün iş değişikliği yapmaya zorlanacağı, ifade edilmiştir, bu zararlara neden olmamak için bir önlem düşünülmüş müdür?


6. Ankara Kalesi esnafı ile ilgili dükkanların bilinçli kapatılması ya da kapatılmaya mecbur bırakılması iddiası mevcuttur. Bu iddialar doğru ise, Ankara Kalesi çevre esnafı ile ilgili planlanan bir proje var mıdır? Bu yerlerin yerli/yabancı diğer kişilere verilmesi gibi iddialar doğru mudur?


7. Ankara Kalesi'ne son on yıl içerisinde ziyarette bulunan turist sayısı nedir? 2016 yılı itibariyle bu sayı kaçtır?





Geri Dön