26 / 04 / 2024

Gebze Askerî Kışlası’nın, TOKİ'ye devredilmesi Meclis gündemine taşındı!

Gebze Askerî Kışlası’nın, TOKİ'ye devredilmesi Meclis gündemine taşındı!

Gebze Askerî Kışlası’nın, Milli Savunma Bakanlığı’nın borcu karşılığında TOKİ’ye devredildiği iddiası, Meclis gündemine taşındı. Soru önergesi veren CHP’li Kaplan, “Yeşil alanlar bu şekilde yok edilemez.” dedi...



Gebze Askerî Kışlası’nın, Milli Savunma Bakanlığı’nın borcu karşılığında TOKİ’ye devredildiği iddiası, Meclis gündemine taşındı. Soru önergesi veren CHP’li Kaplan, “Yeşil alanlar bu şekilde yok edilemez.” dedi.


Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) şehir merkezindeki askerî kışlaların kent dışına taşınmasıyla ilgili çalışma yürüttüğünü duyurmasının ardından, askerî alanların akıbeti tartışılıyor. CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan da TOKİ’ye devredildiği iddia edilen Gebze ve Darıca ilçelerindeki askerî kışlaları Meclis gündemine taşıdı. Kaplan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi. Kaplan, önergesinde, kışlaların TOKİ’ye devredilmesine tepki göstererek, “Yaklaşık 572 dönümlük Gebze Askerî Kışlası 4 ayrı parsele bölünüp Milli Savunma Bakanlığı tarafından borcu karşılığı TOKİ’ye verilmesi Gebze’de yaşayan halkın gereksinimi olan yeşil alanın yok edilmesi hususunda kaygılandırmaktadır.” ifadesini kullandı.


Kaplan, Darıca’daki askerî kışlanın 940 dönümlük bölümünün de aynı gerekçe ile TOKİ’ye devredildiğini kaydetti. Ardından şunları dile getirdi: “Sanayinin yoğun olduğu bu bölgede hızlı nüfus artışının yanı sıra artan göçün beraberinde plansız çarpık kentleşmeyi meydana getirdiği ortada iken devlet yetkililerinin bu bölgede insan sağlığı açısından yaşanabilir ortam ve sosyal donatılar hazırlaması gerekirken mevcut yeşil alanların bu şekilde yok edilerek rant uğruna TOKİ’ye devredilmesini kabul edilemez buluyorum.”


Kaplan’ın önergesinde MSB’nin TOKİ’ye olan borcu karşılığı bazı askerî alanların devredildiğinin doğru olup olmadığını da sordu. Eğer bu doğruysa bu uygulamanın hangi yasal mevzuatla yapıldığının açıklanması istendi. MSB’nin böyle bir borcunun nasıl oluştuğunun da merak edildiğini belirten Kaplan, şöyle devam etti: “MSB’nin borcu varsa bu TOKİ’ye mi yoksa devlete olan borç mu? Devlete en çok borcu olan kuruluşların başında büyükşehir belediyelerinin geldiği bilinmektedir. Ancak TOKİ’nin borcu karşılığı belediyelerin arazilerine karışmadığı gibi bu askerî alanları belediyeler aracılığı ile imara açmaktadır. Bu çifte standart niye.!? Yoksa bu rantın paylaşılması mıdır? Gebze Askeri Kışlası ve Darıca Kışlaları alanları bölgelerimiz için elzem olan üniversite alanı, yeşil park ve sosyal donatı alanları için önemli iken neden yüksek binaların yapılması için TOKİ’ye devrediliyor? Bu kentte yeşil alanların ve sosyal donatı alanlarının gerekli olduğu bilindiği halde böyle davranmanız niye? Buraya uyguladığınız planları neden Gebzelilere ve Darıcalılara sorma zahmetinde bulunmuyorsunuz?”


Öte yandan,  TOKİ  yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Milli Savunma Bakanlığı, borcuna karşılık 680 bin metrekarelik Gebze Askerî Kışlası’nı TOKİ’ye devretti. Darıca ilçesindeki askerî kışla da devredilmek istendi ancak buranın zeytinlik alan olması nedeniyle devri kanunen mümkün olmadı. Gebze Askerî Kışlası’nın ne yapılacağı noktasında henüz kesin karar verilmediği kaydediliyor. Buranın bir kısmının kentsel dönüşümde kullanılabileceği, bir kısmının da konut yapılabileceği ifade ediliyor.


Zaman Gazetesi


Geri Dön