16 / 04 / 2024

Ankara Keçiören’de eski evlere rağbet arttı!

Ankara Keçiören’de eski evlere rağbet arttı!

Kentsel Dönüşüm ve Emlak Uzmanı Ahmet Yeşilbağ, Ankara Keçiören’deki Kamil Ocak ve Güçlükaya Mahalleleri'nin kentsel dönüşümün en çok yaşandığı mahalleler olduğunu söyledi. Yeşilbağ, eski binalardan daire alanların sayısının artığını söyledi.



Kentsel Dönüşüm ve Emlak Uzmanı Ahmet Yeşilbağ, Kamil Ocak ve Güçlükaya Mahalleleri  Ankara  Keçiören’de kentsel dönüşümün en çok yaşandığı mahalleler olduğunu ifade etti. Yeşilbağ, ayrıca yatırım amaçlı olarak da eski binalardan daire alan kişi sayısında artış meydana geldiğini söyledi.



Ankara Keçiören’de eski evlere rağbet arttı!



Kamil Ocak ve Güçlükaya Mahalleleri Keçiören’de, kentsel dönümün en yoğun yaşandığı bölgeler olduğunu ifade eden Kentsel Dönüşüm ve Emlak Uzmanı Ahmet Yeşilbağ, insanların arsa yatırımı yapmak yerine, bu tür bölgelerde yatırım amaçlı daire aldıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen binaların Kamil Ocak ve Güçlükaya Mahalleleri’nde yoğunlukta olduğunu ifade eden Yeşilbağ, “Bu bölgeler de ömrünü doldurmuş binalar oldukça fazla. Belediye tarafından binalarının yenilemek isteyen vatandaşlardan, iki binanın birleşmesini öneriliyor. Bizde bunu öneriyoruz. Hem ev sahipleri hem de müteahhitler daha kazançlı çıkıyor” dedi.


12 daireden fazla olmamalı

Yatırım amaçlı kentsel dönüşüm bölgelerinden daire almak isteniliyorsa, en uygununun 12 daireden az olan binalarda yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Yeşilbağ,”Minimum bin metrekarelik bir arazi ve 12 daireden fazla olmayan binalar tercih edilmeli. 12 daireden fazla olunca müteahhit o bina ile ilgilenmiyor. Müteahhitte, ödenecek olan parada artar” diye konuştu.


Mecburi anlaşmalar doğuyor

Bir binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenebilmesi için 3’te 2’lik bir çoğunluğun anlaşması gerektiğini belirten Yeşilbağ, şunları söyledi, “Kentsel Dönüşüm Yasası’nda, ‘Ya ortaklarınla anlaş ya da senin daireni belediyedeki rayiç fiyat üzerinden, komşuların veya müteahhidin alma hakkı doğar” diyor. Böyle olunca 3’te 2’lik çoğunluk yakalanınca, diğer hak sahipleri de uzlaşma yolu seçiyor. Kentsel Dönüşüm Yasası içerisinde böyle bir maddenin olması çok iyi olmuş. Bu madde olmasa işin içinden çıkılmaz bir hal alabilirdi. Bir kişi, anlaşmaya dahil olmasa bina yenilenemezdi.”


Müteahhitle yapılacak olan sözleşmeye dikkat!

Ev sahipleri, binalarını müteahhide verirken dikkat etmesi gerenler hakkında bilgi veren Yeşilbağ, şu şekilde konuştu, “ Noter onaylı sözleşmeye çok dikkat etmeleri gerekiyor. Öncelikle müteahhidin ruhsatı olma süresini şart koşmaları gerekiyor. Çürük raporu var, iki arsa birleşiyorsa birleşme tehili var. Belediyeden imarın çıkması var. Bu üçünün yapılması için müteahhide, 12 ay gibi bir süre lazım. Müteahhit, 12 ay içerisinde ruhsat almak zorunda. Dairenin metrekaresinin kesinlikle belirtmeleri gerekiyor. Sözleşmeye daire balkonsuz net kullanım hakkını belirtmeleri gerekiyor. Koymazlarsa müteahhit, istediği gibi daire yapabilir. Ev sahipleri bir şeyde diyemezler. Kesinlikle, müteahhit inşaatı başka firmaya devredemez maddesi koyulmalı. Kullanılacak maddelerin TSE onaylı olması, maddesi de unutulmamalı. Müteahhit, kendine yaptığı dairelerin aynısını ev sahiplerine de yapmakla yükümlüdür maddesi konulmalı.”


Müteahhidi araştırın

Müteahhidin güvenilir olup olunmadığını kesinlikle araştırılması gerektiğini vurgulayan Yeşilbağ, “Müteahhidin geçmişte yapmış olduğun çalışmalar incelenmeli. İskanı alıyor mu? Vergi dairesine gidip, vergi borcu olup olmadığı öğrenilmeli. Sigorta da borcu var mı? Belediyelere gidip imar bürolarına uğradıklarında, müteahhitle ilgili her türlü bilgiye kolayca ulaşabilirler. 


Daire alırken dikkat!

İnşaattan daire almak isteyenler kişilere uyarıda bulunan Yeşilbağ,”İnşaat çalışması devam ederken, daha uygun daire almak isteyen vatandaşlar oluyor. Bu yolla sıkça dolandırıcılıklar meydana geliyor. Bunlar kesinlikle tapusun almadan, noter satışı kanalı ile konut alınmaması gerekiyor. Çünkü elinizde tapu olmadığı için art niyetli müteahhit, bu daireleri birden fazla kişiye satabilir. Bu şekilde mağduriyetler sıkça oluyor. Bu şekilde mağdur olup intihar eden kişiler oldu. Bu hususa dikkat edilmesi gerekiyor” diyerek uyarıda bulundu.


Yatırım amaçlı daire alacaklara uyarılar

Yatırım amaçlı olarak kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek dairelere yatırım yapacak olan kişilere tavsiyelerde bulunan Yeşilbağ, “Güçlükaya, Kamil Ocak mahalleleri oturmuş semtler. Her bina en az 25 yıllık. Müteahhit yatırım yapacağı zaman ana caddeye, okula, markete, ulaşıma yakınlığa bakarak binaları seçiyorlar. Binanın girişine dükkan yapılabilir mi, yapılamaz mı? Yatırım amaçlı bu tür daireler alacak olan kişiler buna dikkat etmeleri gerekiyor.  Bu tür yerlerin her zaman müşterisi olduğu için, satılması daha kolaydır. Bu bölgelerde yatırım amaçlı daire almak isteyenler en az yüzde 200 gibi oranda kara geçe bilir. Binanın konumuna göre; 130 liraya girişten daire alan bir kişi, 400-500 lira arasında satabilir. İnsanlar artık şehir dışından arsa almak yerine, bu tür yatırım tercihlerine yöneliyorlar” diye konuştu.


Yaşam alanları artıyor

Keçiören’de zemin müsait olmasına rağmen, kentsel dönüşüm kapsamında çok katlı binalara izin verilmediğine dikkat çeken Yeşilbağ, “Çünkü alt yapı kaldırmama olasılığı var. Okul, ulaşım sorunu olabilir. Bunun için belirli sınırda kat izni veriliyor. Böylece insan yoğunluğundan da kaçınılmış olunuyor. Projenin bir diğer amacıda insanlara yaşam alanı sunmak. Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen binalarda muhakkak bahçe payı, otopark yapma zorunluluğu var. Ayrıca binanın etrafının çevrilip,güvenlik sağlanması da gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Kira yardımı yapılıyor

Kentsel dönüşüm kapsamında yenileme işleminin yapılması, dairede oturan ev sahibi veya kiracı açısından avantajlı olunduğunu belirten Yeşilbağ, “Binalar çürük raporu alıyorlar. Bina için çürük rapor alındığı için devlet bütün ev sahiplerine 890 lira kira yardımında bulunuyor. Bu yardım 18 ay sürüyor. Ki yenilemeye verdikleri binaları en geç bir yıl içinde bitirilip, teslim edilir. Binada kiracı olarak oturan kişiye, taşınma yardımı yapılıyor. Daire sayısı 10’u aşmayan apartman sakinleri, kentsel dönüşüm kapsamanda müteahhitle anlaştığı zaman ekstra bir ücret ödemek zorunda kalmıyor. Daire sayısı 12 ye çıktığı zaman, ki burada arsa minimum bin metrekare olması gerekiyor. Müteahhit firmaya, 25 bin ile 30 bin arasında para verilmesi gerekiyor. Taksit şeklinde ödeme yapılabiliyor. Ödeme koşullarında müteahhit ile anlaşma yoluna gidilerek çeşitli kolaylıklar sağlanıyor. Müteahhitte elinden gelen kolaylığı genellikle yapıyor. Kira yardımını da alabilmek için, çürük raporu çıkmadan önce minimum 6 ay dairede oturuyor alması gerekiyor. Daire de kiracı oturuyor ise ev sahibinin kira yardımı alma hakkı yoktur. Kiracıya, taşınma yardımı yapılır” şeklinde konuştu.


İki bina birleşmesi daha kazançlı

Konut sahiplerine tavsiyelerde bulunan Yeşilbağ,”İmkanları var ise iki bina birleşmesi hem ev sahiplerine hem de müteahhide kazandırır. İki bina birleştiğinde izin verilen kat sayısında artış daha fazla oluyor. Bu yolla iki tarafta kazançlı çıkarken, yaşam alanları genişliyor. 


Otoparkı olsun, bahçesi olsun bu tür sorunlar ile karşılaşmamış olurlar. Minimum bin metrekare arsası olan iki komşu bina birleştiğinde, daire artışının yüzde 40’ına izin veriliyor. Bu ne demek; 10 dairelik bir binanın yerine 14 dairelik bir bina inşa edilmesine izin veriliyor. Yüzde 25, 30 civarında da müteahhitte kalmış oluyor” dedi.




Ticari Hayat


Geri Dön