Vergi mükellefi olmayan arsa sahibine gider pusulası nasıl düzenlenir?

Mali Müşavir İbrahim Döner yaptığı paylaşımda vergi mükellefi olmayan arsa sahibine gider pusulasının nasıl düzenleneceğini anlattı.
213 Sayılı VUK hükümlerine göre gider pusulası fatura yerine geçen belgeler arasında yer alıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden alınan bazı mal/hizmet bedelleri, bu mal ve hizmeti satın alan vergi mükellefi tarafından düzenlenen ve satıcıya imzalatılan gider pusulası ile belgelendiriliyor.
Bu şekilde vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan mal ve hizmetler alıcı açısından belgelendirilmiş oluyor. Peki vergi mükellefi olmayan arsa sahibine gider pusulası nasıl düzenlenir?
Mali Müşavir İbrahim Döner resmi sosyal medya hesabı https://x.com/ibrahim_doner1 üzerinden yaptığı paylaşımda vergi mükellefi olmayan arsa sahibine gider pusulasının nasıl düzenleneceğini anlattı.
İbrahim Döner paylaşımında teslim edilecek taşınmazın kapı numarası belirtilerek arsa payı teslimi olduğu ifade edilmesi gerektiğini belirterek, arsa sahibinin TC Kimlik Numarasının, adı soyadının ve açık adresi yazılması gerektiğini söyledi.
İbrahim döner konu ile ilgili olarak paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Arsa sahibine arsa payını teslim aldığına dair imza attırılmalıdır. Arsa maliyet bedeli yazılmalıdır.
VUK 267/2. sıraya göre hesaplanan emsal bedel gösterilmelidir. Teslim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmelidir. KDV hesaplamasına yer verilmemelidir. Gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı ile KDV tevkifatı hesaplaması yapılmamalıdır.”
İbrahim Döner’in paylaşımı şu şekilde:
VERGİ MÜKELLEFİ OLMAYAN ARSA SAHİBİNE GİDER PUSULASI NASIL DÜZENLENİR
Teslim edilecek taşınmazın kapı numarası belirtilerek arsa payı teslimi olduğu ifade edilmelidir.
Arsa sahibinin TC Kimlik Numarası, adı soyadı, açık adresi yazılmalıdır.
Arsa sahibine arsa payını teslim aldığına dair imza attırılmalıdır.
Arsa maliyet bedeli yazılmalıdır.
VUK 267/2. sıraya göre hesaplanan emsal bedel gösterilmelidir.
Teslim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmelidir.
KDV hesaplamasına yer verilmemelidir
Gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı ile KDV tevkifatı hesaplaması yapılmamalıdır.