24 / 04 / 2024

Ankara, kentsel dönüşümle modern bir çehre kazanıyor!

Ankara, kentsel dönüşümle modern bir çehre kazanıyor!

Ankaranın eskiden gecekondularıyla bilinen ilçeleri, son yıllarda peş peşe hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleriyle modern görünüme kavuşuyor



Başkentte, bir zamanlar altyapı ve ulaşım imkansızlıklarının yanı sıra bir çok sosyal sorunla boğuşan gecekondu mahalleleri, son yıllarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleriyle modern görünüme kavuştu.

Başkentte, son 7 yıl içinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm ve yapılaşma çalışmaları kapsamında yaklaşık 50 bin gecekondu yıkıldı. Sadece Altındağ Belediyesi, ilçeyi 20 bin gecekondudan arındırırken,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi de protokol yolu ve Dikmen Vadisinde 10 bini aşkın gecekonduyu yıktı.

Ankarada yürütülen birçok kentsel dönüşüm ve gelişim projelerinin yürütücüsü olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, yalnızca Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi çalışması çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 7 binden fazla gecekonduyu yıktı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Dikmen Vadisinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yıkılan gecekonduların yerine binlerce konut ve sosyal tesis inşa edilmesinin yanı sıra vadi kentin rekreasyon alanı ihtiyacını da karşılayacak modern ve yeşil bir görünüme kavuşturuldu.

Dikmen Vadisi Kentsel Gelişim ve Değişim Projesi 4-5inci etap projesiyle vadideki kentsel dönüşümü tamamlamayı planlayan Ankara Büyükşehir Belediyesinin buralardaki hak sahipleriyle görüşmeleri sürüyor.

KUZEY ANKARA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılan 7 bin gecekondunun yerine 18 bin konutun inşa edilmesi öngörülüyor. 4 milyon metrekarelik alan üzerinde her türlü sosyal tesisin yer alacağı proje kapsamında şu ana kadar 1. etaptaki konutların inşaatı gerçekleştirildi.

Diğer taraftan, Ankara Büyükşehir Belediyesinin kent mücavir alanı içinde 45 kentsel dönüşüm projesi kararı bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm projeleri arasında, Samsun Yolu-Hatip Çayı Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, Dikmen 4 ve 5. etaplar Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ve Doğukent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, 50. Yıl Parkı ve çevresi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, Lodumlu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, İmrahor Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, Yakupabdal-Karataş-Yaylabağ Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi de yer alıyor.

ALTINDAĞ'DA BİR HAYAL GERÇEK OLDU!

Ankarada gecekonduların en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Altındağda, son 7 yılda 20 bin gecekondu yıkıldı.  TOKİ  işbirliğiyle ilçenin birçok noktasında uyguladığı kentsel dönüşüm projeleri sayesinde Başkentin asayiş açısından sorunlu mahallelerinden olan ve halk arasında Çinçin olarak bilinen Gültepenin yanı sıra Doğantepe, Aktaş ve Yenidoğanın çehresini değiştiren Altındağ Belediyesi, ilçenin varoşlardan arındırılıp çağdaş bir yaşam alanına dönüştürülme hayalini gerçekleştirdi.

Geçmişte sık sık yaşanan asayiş olaylarıyla bilinen Doğantepe, Çinçin, Yenidoğan ve Aktaş bölgelerinde bugün değişim rüzgarı hissediliyor. Toplu konut projeleri sayesinde geniş cadde ve sokaklara kavuşan mahallelerde, bakımsız gecekonduların yerini lüks konutlar ve sosyal donatı alanları aldı. Buralarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleriyle, bölgenin fiziksel görünümünün yanında insan profili de değişti. Modern yapılaşmayla asayiş olayları azalırken bu mahallelerde sokaklar artık daha güvenli hale geldi.

Belediye ayrıca, imar planlarında yaptığı düzenlemelerle de Siteler ve çevresindeki semtlerde de gecekonduların hızla ortadan kaldırılmasının önünü açtı.

Çinçinde 4. etap çalışmalarına başlayacak olan Altındağ Belediyesi, Aktaş 3. etap, Şükriye ve Başpınar mahallerinde kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor.

MAMAK

Bir zamanlar derme çatma gecekodularıyla özdeşleyen Mamakın çehresi de son yıllarda peş peşe hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleriyle değişiyor. Mamak Belediyesi tarafından ilçenin çeşitli bölgelerinde yürütülen kentsel dönüşüm projesiyle bugüne kadar binlerce gecekondu yıkılırken, yerine sosyal donatı alanları, alışveriş merkezleri ve lüks konutlar inşa edildi.

Öte yandan, Samsun yolu üzerinde 14 mahalleyi kapsayan "Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi" çerçevesinde 9,5 milyon metrekare alan üzerinde 15 bin gecekondu yıkılarak bölgeye 50 bin konut ve 500 iş merkezi, çocuk oyun alanları, eğlence dinlenme mekanları, spor kompleksleri, aqua parklar, yüzme havuzları ve diğer aktivitelerin yer aldığı alanların yapılması planlanıyor.

Yeni Mamak Projesinin, 9,5 milyon metrekare alanıyla "dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi" özelliğine sahip olduğu belirtiliyor.

Mamaktaki diğer kentsel dönüşüm projeleri ise şöyle:

"Yatık Musluk Kentsel Dönüşüm Projesi: TOKİ ile ortak yürütülen 18 hektarlık projede yüzde 90 oranında başarı sağlandı. Proje, 2 bin konutun yapılmasını öngörüyor. Yıkım çalışmaları hala devam eden projenin 2012de bitirilmesi hedefleniyor.

Anayurt ve Gülseren Kentsel Dönüşüm Projesi: Yenileme gecekondu önleme projesi 42 hektarlık bir alanı kapsıyor ve 5 bin konutun üretilmesi öngörülüyor. Hak sahiplerinin belirlenme çalışmaları tamamlandı. TOKİ ile ön protokol imzalandı. Muvafakat ve uzlaşma komisyonları oluşturuldu.

Altıağaç ve Karaağaç Kentsel Dönüşüm Projesi: Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi yaklaşık 35 hektarlık bir alanı kapsıyor. TOKİ ile mutabakat sağlandı.

Doğukent Projesi: 825 hektarlık alanda hayata geçirilecek proje kapsamında, 32 bin konutun inşa edilmesi planlanıyor. İnşaat ruhsatları verilmeye başlanılan proje çerçevesinde, bölgenin her türlü alt ve üst yapı çalışmaları tamamlandı. Projenin temelleri atıldı.

50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi: Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi 54 hektar alanda planlandı. Projenin kentsel tasarımı ve 1/5000lik planları tamamlandı.

İmrahor Vadi Projesi: Çarpık yapılaşmayı minimize eden Mamak Belediyesinin başlattığı 15 bin konutluk proje 910 hektarlık bir alanı kapsayacak. Projenin 1/5000 planı mahkeme kararıyla iptal edildi ve tekrar,1/5000 ve 1/1000lik yeniden imar planı yapılarak Büyükşehir Meclisinin onayına sunuldu. Meclis onayından sonra Tapu Kadastroya tescil işlemleri tamamlandı ve inşaat
 ruhsatları verilmeye başlandı.

Ege Kentsel Dönüşüm Projesi: Proje çerçevesinde, 97 hektarlık alanda planlama işleri tamamlandı. Proje kapsamında, 7 bin 200 konut, iş merkezi, rekreasyon alanları ve sosyal tesislerin yapımı devam ediyor.

Hüseyin Gazi Kentsel Dönüşüm Projesi: 16,5 hektar alanda, bin 513 konuttan oluşan proje tamamlanarak, tapular hak sahiplerine dağıtıldı. İnşaat ruhsatları verilmeye başlandı.

Kartaltepe Kentsel Dönüşüm Projesi: Mamakın çehresini değiştirmeyi amaçlan kentsel dönüşüm projesinde son aşamaya gelindi. 10 hektarlık alanı kapsayan proje üzerinde tüm çalışmalar tamamlandı ve tapular tescil edildi. Durali Alıç Kentsel Dönüşüm Projesi: 28,5 hektar alan üzerinde gerçekleştirilecek projede, 2 bin 200 konut ve 1 iş merkezi inşaat aşamasında. İçerisinde sosyal alanlar ve mağazalar barındıran proje kapsamında, lüks konutlar satışa sunuldu.

Kazım Orbay Kentsel Dönüşüm Projesi: 17 hektarlık araziyi kapsayan projede 2005 yılında çalışmalara başlandı. Toplam 2200 konuttan oluşan projenin ilk etabının yapımı tamamlanarak, konutlar hak sahiplerine teslim edildi. Diğer etapların inşaatı devam ediyor."

Öte yandan, Çankaya Belediyesi Zafertepe Mahallesi için bir kentsel dönüşüm projesi üzerinde çalışırken, Yenimahalle Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde hak sahipleriyle anlaşarak bir çok gecekonduyu yıktı. Belediye, burada modern sitelerden oluşan bir mahalle kuracak.

Gecekondu sorunu açısından en şanslı ilçelerden olan Etimesğut Belediyesi de ilçedeki az sayıdaki gecekondu alanlarından olan Şırıncaktepe bölgesinde kentsel dönüşümü tamamladı.

AA


Geri Dön