18 / 04 / 2024

Ankara Otonomi açıldı!

Ankara Otonomi açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'nın en büyük otomotiv ticaret merkezi Otonomi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de nadide eserlerden biri olarak inşa edilen Otonomi'nin, Ankara'ya, ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.



Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'yle birlikte şehirler de büyüyor, bugünün Türkiyesi dünyanın 20 ekonomisinin içinde. Artık uluslararası piyasalarda enerjiden ulaştırmaya, sağlıktan tarıma birçok alanda ülkemizin önemi artmaya devam ediyor. Sadece büyümüyoruz, etrafımızdaki mazlum ve mağdur milyonlarca kardeşimize de kucak açıyoruz, destek oluyoruz." dedi. 


Yıldırım, Avrupa'nın en büyük otomotiv ticaret merkezi Otonomi'nin açılışında yaptığı konuşmada, başkentin gelişimine, kalkınmasına büyük katkı sağlayacak, ekonomisini canlandıracak önemli bir eserin daha yapıldığını belirtti. 


Bölgenin, Ortadoğu'nun en büyük otomotiv ve ticaret merkezlerinden birinin hizmete sunulduğunu vurgulayan Yıldırım, "15 Temmuz gecesi tanklara, jetlere, bombalara, mermilere göğsünü siper eden Ankara'nın yiğit insanlarına, hemşehrilerimize yakışır bir hizmeti başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Milli mücadelenin öncülüğünü yapan, Cumhuriyetimizin, demokrasinin başşehrine yakışan güzel bir eser olmuş." diye konuştu. 


Başbakan Yıldırım, eserin Ankara'nın sosyal hayatına olduğu kadar, bölgenin ticari hayatına da çok önemli katkılar sağlayacağına dikkati çekerek, 14 yıl öncesinin Türkiyesi ile bugünün Türkiyesinin aynı olmadığını, 14 yıl önce Türkiye'de istikrarın, güvenin buşunmadığını, bugün ise güven ve istikrarın olduğunu söyledi. 


AK Parti'nin 14 yılda bir Türkiye'yi üç Türkiye yaptığını dile getiren Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:


"AK Parti, IMF kapılarında dolanan bir ekonomiyi defetti ve artık denetlenen değil kendi kararını kendi veren bir Türkiye var. Bu Türkiye önce aziz milletimizin duası ve desteği, sonunda da bu milletin iktidarı AK Parti'nin getirdiği yönetim başarısıyla, becerisiyle bu hale geldi. 15 Temmuz'da demokrasimizi koruyan, darbeye darbe yapan, bu uğurda hayatlarını kaybeden, aynı zamanda bölücü terör örgütüne karşı sınır kapılarında, Doğu'da, Güneydoğu'da hayatını kaybeden bütün şehitlerimize bu mübarek günde Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Türkiye büyüyor. Türkiye'yle birlikte şehirler de büyüyor, bugünün Türkiyesi dünyanın 20 ekonomisinin içinde. Artık uluslararası piyasalarda enerjiden ulaştırmaya, sağlıktan tarıma birçok alanda ülkemizin önemi artmaya devam ediyor. Sadece büyümüyoruz, etrafımızdaki mazlum ve mağdur milyonlarca kardeşimize de kucak açıyoruz, destek oluyoruz."


Türkiye'de otomotiv sektörünün büyümeye devam ettiğini aktaran Yıldırım, "2002'de Türkiye'de 8,5 milyon araç vardı, araba, kamyon, otobüs tamamı 8,5 milyon. Şimdi ne kadar? 21 milyon, kaç katı, neredeyse üç katına yaklaşmış. Bu büyümeyi gösteriyor, bu refahı gösteriyor, bu rakam piyasanın ne kadar canlı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Zaman içerisinde bu motorlu araç varlığındaki artış özellikle şehirlerde de trafiği maalesef olumsuz etkiliyor." dedi.


Galericiler ve oto pazarlarının şehrin içerisindeyken sokakların park alanlarına döndüğünü belirten Yıldırım, ne kadar yeni yol, köprü yapılsa bile şehir içi planlaması tam olmadığında amaca ulaşılamadığının altını çizdi.


Başbakan Yıldırım, "Bunun için şehrin içinde kümelenen bu araçların kaldırılması, ikinci el oto pazarlarının şehir dışında tek bir mekanda toplanması Türkiye'de bütün şehirlerde olduğu gibi Ankara'da da nihayet gerçekleşmiş oldu." diye konuştu. 


- "551 dükkan var, her bir dükkan bir ekmek kapısı"

Bu eserin ortaya çıkmasının, arsa bulunmasının, finansmanının sağlanmasının alt yapı çalışmaları bakımından kolay olmadığını ifade eden Yıldırım, "Burası sadece alınıp, satılan bir yer değil, on binlerce insanın her gün gelip burada vakit geçireceği bir yaşam alanı haline gelmiş, oteliyle, yiyecek içecek merkezleriyle muazzam güzel bir tesis olmuş." değerlendirmesinde bulundu.


Yıldırım, tesisin maliyetine ilişkin de "500 trilyon harcama yapılmış, alt yapı buna dahil değil belediye de alt yapıya 15 trilyon harcamış, 551 dükkan var, her bir dükkan bir ekmek kapısı, burada iş, aş sahibi olanlar olacak, ekonomiye katkı sağlayacak. Tesiste bir aracı satın almak için ihtiyaç olan her şey var. Aynı anda 12 bin aracı burada görebileceksiniz, 5 bin kişi burada iş sahibi olacak." bilgisini verdi. 


- "Bütün işler de burada hallolacak, alım, satım, noter, ruhsat her şey"

Vatandaşların sokak sokak gezmek yerine tek merkezde bu tesislerde istediği kadar seçeneği görebileceğini dile getiren Başbakan Yıldırım, "En güzel aracını alacak, bütün işler de burada hallolacak, alım, satım, noter, ruhsat her şey oturup kahvesini içerken, yemeğini yerken bir yandan da bu işlemler yapılacak, hizmet ayağına gelecek." dedi. 


AK Parti'nin işinin hizmet, gücünün millet olduğunu vurgulayan Yıldırım, tek hedeflerinin millete hizmet olduğunu söyledi. 


Tesisin havalimanına yakın olduğunu, ayrıca Ankara'dan ücretsiz servis olacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, gelecek yıllarda buradan Ankara'ya metro da yapılacağını müjdeledi. 


Yıldırım, Ankara'nın toplu ulaşımına destek olmak için Kızılay Çayyolu- Batıkent, Sincan metrolarını açtıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:


"Şimdi de artık kara sevdaya dönen Keçiören-Tandoğan Metrosunu önümüzdeki ay açıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Bir yandan metrolarıyla bir yandan yollarıyla geniş bulvarlarıyla Ankara'nın güzelliğine daha da güzellikler katacağız, 1990'lı yıllarda  Ankara  demek kışın bir bulutun altında güçlükle nefes alınan bir şehir demekti. Bugün atan nüfusa rağmen Ankara yaşanacak bir şehre dönüştü. Bölgenin en güzel şehirlerinden biri oldu. Ankaralıların yüzde 98'i doğalgaz kullanıyor. Şehir içi otobüslerin yüzde 80'i de doğalgazla çalışıyor, yani egzoz yok, duman yok. Ama bitmedi hala yapmamız gereken işlerin olduğunu biliyoruz. Bölgenin en büyük kentsel dönüşüm projesi de Mamak'ta gerçekleşiyor. Bölünmüş yol uzunluğunu, 14 yılda Ankara'da ikiye katladık 920 kilometreye ulaştırdık, 30 köprü ve viyadük yaptık." 


Geçen ay başkentte Yavuz Sultan Selim Bulvarı ile 78 eserin açılışını yaptıklarını hatırlatan Başbakan Yıldırım, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Ortadoğu'nun en büyük tren garı; Yüksek Hızlı Tren Garı'nın da açılışını yaparak başkentlilere kazandırıldığını bildirdi. 


Başbakan Yıldırım, Sivas ve  İzmir  ile Kırıkkale, Yozgat, Sivas ve Afyon, İzmir hızlı tren çalışmalarının da tüm hızıyla sürdüğünü hatırlattı. Ankara'nın aynı zamanda hızlı trenin de başkenti olduğunu kaydeden Yıldırım, Başkentray çalışmalarının hızla devam ettiğini, 2 sene sonra Başkentray'ın da hizmete girmiş olacağını söyledi. 


Başbakan Yıldırım konuşmasını, "Milletimizin duası, desteği, bu samimiyeti olduğu müddetçe bize gece gündüz durmak yok, yola devam. Hayırlı uğurlu olsun." şeklinde tamamladı. 


- Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Ankara'nın kanayan yarası olan galerilerin Otonomi'de toplanmış olmasının Ankara için mükemmel bir olay olduğunu belirterek, Otonomi'nin şehre hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. 


Belediye olarak Otonomi'nin yapım çalışmaları sırasında her türlü desteği sağladıklarını vurgulayan Gökçek, "Bundan sonra da her türlü desteği vereceğiz. İnşallah, 100 bin metrekarelik bir arazimiz var. Onu da ihale yoluyla tabii Otonomi'ye verebilirsek orada da ikinci el satış yerleri olacak. Ankara'da otomobil denince akla ilk olarak burası gelecek." ifadelerini kullandı.



AA


Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 500 milyon TL’lik bir yatırımla Ankara’da hayata geçirilen otomotiv ticaret ve yaşam merkezi Otonomi’nin açılışını yaptı. 

Esenboğa Yolu Akyurt Kavşağı’ndaki 375 dönümlük bir alanda kurulan Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük otomotiv ticaret ve yaşam merkezi Otonomi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından hizmete açıldı. Açılışa Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tükenkçi, Bilim Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan, eski bakanlardan Ali Babacan, Beşir Atalay, Halil Şıvgın, Ankara Valisi Ercan Topaca ve eski vali Alaattin Yüksel ile çok sayıda milletvekili katıldı. Çeşitli STK temsilcileri, bürokratlar ve sektör temsilcilerinin de yer aldığı açılış töreninde kalabalık bir vatandaş kitlesi toplandı. Açılış programında İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanlığı Millet Cami İmamı Mehmet Biril’in Kuran tilavetinin ardından konuşmalara geçildi.


ERDOĞAN: “EŞİNE AZ RASTLANIR BİR ESER”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Otonomi’nin ülkemizde inşa edilen nadide eserlerden biri olduğunu belirterek, “Bu eser eşine az rastlanan yatırımlardan birisidir” dedi.  Erdoğan, “Otonomi otomotiv ticaret  merkezinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Bu güzel tesisin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen MASFED, BOD ve tüm kurumlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. 


VATANDAŞ 14 YIL ÖNCEYE GÖRE 3 KAT ZENGİN

Otomobilin yaklaşık 200 yıldır giderek artan bir  şekilde insan hayatına giren bir ürün olduğunu belirten Erdoğan, önceleri lüks tüketim aracı sayılan otomobilin, artık herkesin kullanabildiği bir ürün haline geldiğine işaret etti. Erdoğan, Türkiye’de bugün 11 milyondan fazlası otomobil olmak üzere 21 milyona yakın motorlu kara taşıtı bulunduğunu belirterek, “Demek ki artık Türkiye birey olarak zenginleşiyor. Bugünkü Türkiye 14 yıl önceki Türkiye’den 3 kat daha zengindir. Kim ne derse desin. Halep oradaysa arşın burada. Başka ifadeyle bugün bir vatandaşımızın otomobil alma imkanı geçmişe göre 3 kat daha fazladır” dedi. Otonomi’nin vatandaşlardaki zenginleşme ve otomotiv alanındaki gelişmenin ve vatandaşların gelir düzeyindeki artışın bir ispatı olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin otomobil rezervinin her yıl yenilendiğini ve otomobil satışlarının her yıl rekor kırdığına dikkat çekti. Erdoğan, sadece otomobil alma değil, otomobili kullanmanın da kolaylaştığını, göreve geldiklerinde Türkiye’de toplam 6 bin kilometre olan bölünmüş yola 18 bin kilometre daha eklediklerini ve bölünmüş yol uzunluğunu 24 bin kilometreye çıkardıklarını, bunun da şehirler arası yolculuğun konforunu ve güvenliğini artırdığını anlattı.  Otonomi’nin her açıdan örnek bir yatırım olduğunun altını çizen Erdoğan, “Otonomi otomotiv ticaret merkezinin hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum” dedi. 

YİNE KRİZ TEĞET GEÇECEK

Son günlerde art arda rekorlar kıran döviz kurlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşları yastık altı dövizlerini bozdurup altına ve TL’ye çevirmeye çağırdı. Erdoğan, “Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Bu adımı attığımız sürece birilerinin oyununu bozarız. Ne lüzumu var dolara para kazandıracağız ya. Gelin bunu yapın. Bunu yaptığımız sürece birilerinin oyununu bozacağız. Bu oyunu bozacağız. 2007-2008’de de yaptılar. O zaman ne dedim ‘teğet geçecek’ dedim. Yine söylüyorum: teğet geçecek” diye konuştu. 


YÜKSEK FAİZ, FİNANS SEKTÖRÜNÜ İHYA EDER

Erdoğan, Türkiye’de faiz oranlarının yüksek olduğunu da belirterek "İnşallah faiz noktasında da arkadaşlarıma da aynı şeyi söyledim. Faizi düşürmekten başka çare yok, diyorum. Yine aynı şeyi söylüyorum. Biz dünyaya bakalım. Amerika’da faiz yüksek mi? Japonya’da, Avrupa’da yüksek mi? Peki onlarda bu kadar düşük de biz niye 14, 15, 16’larda dolaşıyoruz? Biz düşük faizle yatırımcının önünü açacağız. Yüksek faiz, finans sektörünü ihya eder. Bunu aynı zamanda kamu bankaları için de söylüyorum" diye konuştu.


ESENBOĞA METROSU ÖNÜMÜZDEKİ YIL

Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Otonomi’nin sadece otomobil alınıp satılan bir yer değil, on binlerce insanın her gün gelip vakit geçireceği bir yaşam alanı olduğunu belirterek, “500 trilyon harcama yapılmış. Alt yapı buna dahil değil. Belediye de alt yapıya 15 trilyon harcamış. 551 tane dükkan var. Her bir dükkan bir ekmek kapısı. Bütün işlemler de burada hal olacak. Buradan Ankara’ya ücretsiz servis olacak. Önümüzdeki yıllarda metroyu da yapacağız. Burası Ankara’ya çok daha yakınlaşmış olacak” dedi. Eskiden Ankara’nın “kışın bir bulutun altında nefes almak” anlamına geldiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, “Bugün Ankara yaşanacak bir şehir oldu. Ankaralının yüzde 98’i doğalgaz kullanıyor. Otobüslerin de yüzde 80’i gazla çalışıyor. Bölünmüş yol uzunluğunu 14 yılda Ankara’da ikiye katladık. 30 köprü ve viyadük yaptık. Ankara sadece Türkiye’nin değil hızlı trenin de başkenti oluyor. 2 yıl sonra Başkentray hizmete girmiş olacak” diye konuştu. Bu arada Yıldırım, Keçiören-Tandoğan Metrosunu’nun açılışının önümüzdeki ay yapılacağını da bildirdi.


BAŞKENT’E YAKIŞAN BİR PROJE

Bakanlığı döneminde şehir içindeki galerilerin şehir dışında ortak bir mekanda toplanması yönünde çalışmaları başlatan eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay da açılış da bir konuşma yaptı.  Atalay, “Bugün Ankaralılara yakışan bir hizmetin açılışını yapıyoruz. Burası aynı zamanda Başkent’e yakışan bir proje oldu. İçişleri Bakanlığım sürecinde otomobil siteleri konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Yıllar önce başlattığımız projeyi şimdi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ankara bu tarz galeri sitelerinin yapımında biraz yavaş kaldı ancak en iyisini yaptı. Burası Aydın Erkoç ve ekibinin eseridir. Bizler sadece destek olduk” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de konuşmasında, “Yıllardan bu yana sıkıntı çeken galerici arkadaşlarımız ve ülkemiz için böyle bir hizmet yaptık.  Galerici esnaflarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Yıllardan bu yana galerici esnafımıza her türlü desteği vermeye çalıştık. Otonomi Ankara’ya ve milletimize hayırlı olsun” dedi. 


ERKOÇ: “BUGÜN BİZİM BAYRAMIMIZ VAR”

Otonomi projesini gerçekleştiren Motorlu Araç Satıcıları Derneği (MASFED) ve Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ile Otonomi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, yaklaşık 5 yıllık bir emek, inanç, azim ve sıkı çalışmanın meyvesi olarak bu projeyi hayata geçirmekten onur duyduklarını ifade ederek, “Bugün bizim bayramımız var” dedi. 2. el araç ticaretinin kurumsallaşması, belli standartlara kavuşması, bu işin saygın bir meslek haline gelmesi hedefinden hareketle Otonomi’yi hayata geçirmek için ilk adımı, 2009 yılında kuruluşunu yaptıkları BOD ile attıklarını ifade eden Erkoç, ardından Başkent Otomotivcileri Toplu Kooperatifini kurarak 225 kişi ile yola çıktıklarını, bu sayının şu an 343’e ulaştığını anlattı.

Erkoç, otomotiv piyasasını kökten değiştirecek olan Otonomi ile özellikle 2. El araç ticaretinde, çıtanın yükseleceğini, sektörde kayıt dışılığın ve tüketici mağduriyetlerinin son bulacağını vurguladı. 

Bu yatırımın ekonomik olarak Ankara’ya büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Erkoç,  Otonomi’nin bugün açılışını yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve emeği geçen herkese özel bir teşekkür etmek istiyorum. 551 dükkanımızın yer aldığı bu yapı komple bir yaşam merkez olarak hayata geçti. Burada emeği olan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. 


ÖRNEK YATIRIM

Ankara’daki galeri bünyesinde toplayan Otonomi’nin faaliyete geçişi, sektör için adeta yeni bir milat olarak değerlendiriliyor. Otonomi, bir yandan Başkent’in trafik, çevre gibi kentsel sorunlarını çözüme kavuştururken, otomotiv piyasasını da kökten değiştirip kurumsallaştıracak. Özellikle 2. el araç ticaretinde çıtayı yükselterek bu işi kurumsal bir yapıya kavuşturan Otonomi’nin sunduğu zengin araç yelpazesi ve sağladığı özel imkanlarla 2. elde Ankara merkezli canlı bir piyasa oluşuyor. Esenboğa Yolu üzerinde kurulu Otonomi, hava limanına yakınlığı ve Ankara Şehirler arası Terminal İşletmesi’nden (AŞTİ) düzenli sefer yapan ücretsiz servisleri ile şimdi “Türkiye’nin her yerine sadece bir saat mesafede” yer alıyor. Böylece Ankara, otomotiv ticaretinde ülke geneline ve ileride yurt dışına da hizmet veren önemli bir merkez haline gelecek, piyasanın kalbi burada atacak. 

Ankara ve ilçeleri ile ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak olan Otonomi yatırımı, doğrudan 5 bin kişiye istihdam yaratacak.


AYNI ANDA 12 BİN ARAÇ

Otonomi, günde 11 bin ziyaretçi ağırlayacak, 9 bin aracın giriş çıkış yapabileceği ve aynı anda 12 bin araç sergilenebilecek kapasitede… Araç almak isteyenler, binlerce araç içinde aradığı her marka ve modeli Otonomi’de; aynı çatı altında bir arada bulacak, farklı marka ve fiyat seçeneklerini değerlendirerek istediği aracı tüm yasal işlemlerini aynı yerde gerçekleştirip her türlü testleri yapılmış biçimde Otonomi garantisiyle satın alabilecek. 

Otonomi’de 2. el araçlar için yapılan 551 showroomda doluluk şimdiden yüzde 70’e ulaştı. Tamir bakım hizmetlerinin verileceği 13 işyerinden oluşan teknik servis bölümü ile yedek parça, otomobil camı ve akü satan işyerleri de faaliyete hazır. Yerleşke içinde bankalar, noter ve trafik tescil bürosu, ekspertiz merkezi, test sürüş alanı, bir fotoğraflama merkezi ile filo kiralama hizmetleri de yer alıyor. Kampus içinde ayrıca çeşitli konularda 28 işyeri ve 48 ofis bulunuyor. 2. el araçların sergilendiği showroomların yanı sıra Otonomi içinde ayrıca sıfır araçlara yönelik de 10 oto plaza yapılacak. Akaryakıt istasyonu, 5 yıldızlı otel, kafe ve restoranlar ile kuru temizlemeden kırtasiyeye, camiden AVM’ye diğer tüm hizmet birimlerinin yer aldığı Otonomi, bir ticaret merkezinin ötesinde; ailecek tam gün vakit geçirilebilecek, gezi, eğlence ve gastronomi hizmetlerini bir arada sunan çok yönlü bir “yaşam merkezi” niteliğinde... 



Geri Dön