23 / 04 / 2024

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı yarın açılıyor!

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı yarın açılıyor!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı kaleme aldı. İşte Çiğdem Toker'in o yazısı...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı kaleme aldı. İşte Çiğdem Toker'in o yazısı...

14 sene önce ihale edilen 13 sene önce de temeli atılan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı yarın törenle açılacak. 

Birçok kez açılış tarihinde değişiklik yapılan, çökmelerin yaşandığı projenin tam tamamlanmadığı bu durumda açılmasının tehlikeli olacağı ifade ediliyor ancak bu risklere rağmen açılışı yapılacak. 

Dahası, risk uyarılarına rağmen yolcuların, inşaat tamamlayıncaya kadar Ankara'dan Kırıkkale'ye otobüsle taşınma seçeneği konuşuluyormuş. 

★★★

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir konuya ilişkin, “Ankara-Sivas YHT hattında çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, inşaatın henüz tamamlanmadığını görüyoruz. (…)Yıllardır çalışmayı bitiremedikleri ve müteahhitlere para yetiştiremedikleri için göstermelik bir şekilde ‘Sivas'ta hızlı tren işletmeciliğine başladık' demek istiyorlar” diye konuştu. 

Ankara-Sivas YHT için 2018 Mart'ta “ray serme” töreni gerçekleştirildi, dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, proje tamamlandığında Sivaslının 5.5, Yozgatlının ise 4.5 saatte İstanbul'a ulaşabileceğinin müjdesini vermişti. O törende projenin ekonomik büyüklüğü 9 milyar Türk Lirası, hattın açılma tarihinin de 2019 oduğu belirtildi.

2019'a göre, telaffuz edilen 9 milyar Türk Lirası'nın ardından iki sene geçti. Bu süre içinde inşaat maliyetleri de yükseldi. Gecikmeler ve maliyet artışı sonucu acaba 2018'de 9 milyar Türk Lirası şeklinde belirtilen projenin toplam maliyeti kaç Türk Lirası oldu? (Eşmebaşı bölümünde yalnızca 3 Mart tarihinde yaşanan göçük için geçen sene 76.5 milyon TL'lik ihale gerçekleştirildi.)

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı yarın açılıyor!

Peki proje ihalelerinde bugüne kadar hangi şirketler vardı?

– Ankara-Sivas YHT'nin ilk etabı Yerköy-Sivas ihalesinde en düşük teklifi 839 milyon dolar ile China Major-Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu tarafından verildi. 

– Kırıkkale-Yerköy altyapı tamamlama işi ihalesini 247.7 milyon Türk Lirası teklifle Kolin,

– 2. Etap olan Kırıkkale-Yerköy ihalesini 398 milyon Türk Lirası'na Kolin-Cengiz-Limak-Mapa,

– Elmadağ viyadükleri için Doğuş ile sözleşmeye imza attı,

– Yerköy-Sivas altyapı ikmal işini 734 milyon Türk Lirası teklifle Özaltın-Özkar ortaklığı,

– Üstyapı elektrifikasyon, sinyalizasyon vd. işleri Yapı Merkezi üstlendi.

Ahmet Akın'dan Ankara-Sivas YHT projesine ilişkin açıklama!


Geri Dön