24 / 04 / 2024

Ahmet Akın'dan Ankara-Sivas YHT projesine ilişkin açıklama!

 Ahmet Akın'dan Ankara-Sivas YHT projesine ilişkin açıklama!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, çalışmaların hız kesmediği Ankara-Sivas YHT projesiyle ilgili rapor hazırlayarak projenin detaylarına ilişkin konuştu. Proje için 14 senede içinde 6 defa açılış tarihi duyuruldu ancak hala açılmadı.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesine ilişkin rapor hazırladı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Erdem Sevgi'nin haberine göre; Ahmet Akın, hızlı tren projesinin 2007 yılında yapılan ilk ihalesinin ardından 14 senede 6 defa açılış tarihi verildiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5 Haziran günü Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının Balişeyh şantiyesinde incelemeler yapıp, test sürüşünü gerçekleştirdi.  

14 senede 6 defa açılış tarihinin duyurulduğuna dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Bu proje, plansızlık ve savurganlığın en açık örneği” diye konuştu.

 Ahmet Akın dan Ankara-Sivas YHT projesine ilişkin açıklama!

CHP’li Akın tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

4 kat yükseldi: 2008’de başlanan inşaat çalışmaları devam ederken hattın güzergâhı büyük oranda değiştirildi. 10 bin 618 metre olan tünel uzunluğu 43 bin 742 metreye; 2 bin 730 metre olan viyadük uzunluğu da 11 bin 263 metreye çıktı. 

10 milyarı aşkın: Proje kapsamında yapılan harcamanın bugünkü değere göre 10 milyar TL’nin üzerinde olduğu hesaplanıyor. Kaybedilen zaman ve yapılan harcamaya karşın projenin hâlâ tamamlanmamasının nedeni, ihalelere gerçek metrajlar üzerinden çıkılmaması ve projenin zemin-sondaj etütlerine dayalı olarak hazırlanmaması olarak belirtiliyor. 

Bitirilmeden açılış hazırlığı: Vaatler yerine getirilmeyince hattın bir bölümü henüz tamamlanmadan eski raylı sistem üzerinden çalışmasına ve eylül ayında açılmasına karar verildi. Hattın yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Ankara-Kırıkkale arasında mevcut eski konvansiyonel hat kullanılacak.

 Ahmet Akın dan Ankara-Sivas YHT projesine ilişkin açıklama!

İŞTE YILAN HİKÂYESİNE DÖNEN AÇILIŞIN TARİHLERİ

- 2007 yılında ihale gerçekleştirildi. Hattın ilk olarak 2012 yılında hizmete sunulacağı belirtildi.

- 2015 yılında yanlış planlama sebebiyle hattın güzergâhında değişiklik yapıldı. Ortaya çıkan büyük farklar sebebiyle kamu zararı oluştu. 

- 2017 Şubat'ta dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın hattın 2018 yılında,

- 2019 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, hattın Ramazan Bayramı’nda yani Haziran 2019'da;

- 2019 Ekim'de dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turan, hattın gelecek Ramazan Bayramı’nda yani 2020'nin Mayıs ayında;

- Mayıs 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, aynı yıl içinde,

- 2021 Mart ayında yine Karaismailoğlu, Haziran 2021 tarihinde, 

- 2021 Mayıs'ta Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu, 4 Eylül 2021 tarihinde hattın hizmete sunulacağını açıkladı. 

Ankara-İstanbul arasına ikinci YHT hattı geliyor!

2023'te 7 metro hattının inşaatı tamamlanacak!


Geri Dön