26 / 04 / 2024

Ankara Ulaşım Ana Planı son durum!

Ankara Ulaşım Ana Planı son durum!

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi tarafından yapılan Ankara Ulaşım Alanı 2038 Ulaşım master planı ve nazım plan çalışmasının akıbeti belirsiz.



Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi tarafından yapılan  Ankara  Ulaşıö Alanı 2038 Ulaşım master planı ve nazım plan çalışmasının akıbeti hala belirsiz. 2013 yılında başlayan projede 11 yeni meto hattı ve güzergahları hangi ana plana ve analizlere  göre ve nasıl belirlendi sorusunu gündeme getirdi.


Ankara ulaşım ana planı 2038 'in Ulaştırma Bakanlığında,  "onay" aşamasında olduğunu belirtmesine rağmen; Ana planın 13 ocak 2017 tarihli , 116 sayılı ABB meclisi  kararı ile  yürürlüğe girmesi ve kesinleşmesi ikircikli bir durum yaratmış ve kamuoyu nezlinde meslek odalarınca bu duruma  bir açıklık getiilmemiştir.


İşte cevap bekleyen 6 soru;

1. Gazi üniversitesinde atanan bir yönetici ekibiyle yapılan ana plan paftaları,  analitik etüd ve analiz çalışmaları hangi rektör zamanında yapılmış  ve hangi tarihte Belediyeye teslim edilmiştir.? Belediye tarafından ilgili üniversite yönetimine  bu iş için  şimdiye kadar ne kadar bir ödeme yapılmıştır?



2.Planı yapan yönetim ekibi hakkında; cemaat iltisakcılığı bağlamında; bir  şikayet olup,  üniversite rektörü tarafından bizzat yürütülen ve araştırılan bir  idari soruşturma  bulunmakta mıdır?



3.Ulaştırma Bakanlığına ne  zamandan beri, Kent bütünü  ulaşım ve imar planlarını  kesin "onama"  yetkisi verilmiştir ? Yoksa, Ankara için yapılan  aynı ölcekte iki farklı ana ulaşım planı ve  analiz- etüd setimi vardır?



4.Ankara çevre düzeni planı 2038  "Ana planı"  kapsamında ilan edile  Ulaşım ana şeması içinde; ODTÜ ve AOÇ içinde  geçirilmesi düşünülen yeni anayol bağlantıları var  mıdır?  Yürürlükteki Ana plan 2038 çevre düzeni çalışması ile ;  Kent bütünü kapsamında, alt ölçekli yapılacak her  nazım imar planı değişiklerinde ve derdest  idare mahkemesi dava süreçlerinde, olması gereken  "hukuki  bağlayıcılığı"  temel ilkesine aykırı;  üniversiter,  meslek odaları  veya belediye tarafından alınmış bir  karar var mıdır ? Varsa  bu uygulamanın hukuki ve bilimsel  gerekçesi nedir?



5.Onaylı yeni ana planda; geniş anayollar ağı ile örülen Ankara kenti için,  aynı anda 11 yeni metro hattının plana işlenmesinin samimilik ve teknik  fizibillite açısından  bir anlamı var mıdır?



6.  100.000 ölçekli Ana fiziki plana temel teşkil etmesi gereken,  analiz kitapları ve ulaşım etüd çalışmaları Gazi üniversitesi plan ofisi tarafından mı yapılmıştır.?




Duruş Gazetesi



Geri Dön