28 / 03 / 2024

Ankara’daki Roma Tiyatrosu restore ediliyor!

Ankara’daki Roma Tiyatrosu restore ediliyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi hayata geçiriliyor. Projenin 2021’de tamamlanması planlanıyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ise proje hakkında açıklamalarda bulundu.



Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından "Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi" hayata geçiriliyor.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkentin tarihi miraslarından Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkaracak "Ankara Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi" için çalışmalar başladı.

Bu yıl içinde restorasyon ve çevre düzenlemeleri başlayacak olan projenin, 2021 yılında dünya kültürel mirasına kazandırılması hedefleniyor.

Açıklama yapan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, ulus ve civarında hem tarihi mirasın korunacağını hem de alanın dünya tarihi mirasına kazandırılacağını aktardı.

Ankara’daki Roma Tiyatrosu restore ediliyor!

Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Varlıkları ve  Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, alanda 2009’da kamulaştırma çalışmalarına başlandığını vurgulayan Başkan Ödemiş, şu açıklamalarda bulundu:

"Proje,  Ankara  2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca onaylandı. Yaklaşık 30 dönüm alanı kapsayan proje bir canlandırma projesidir. Tamamlandığında tarihi dokuyu aslına uygun olarak koruyacağız. Ankara Roma Dönemi Tiyatrosu; Hisar Parkı Caddesi, Kevgirli Sokak ve Hacı Bayram Bulvarı arasında kalan, doğu yönünde de Ankara Kalesi ile sınırlanan 1 ve 2'nci derece arkeolojik sit alanındaki 'Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı' sınırları içerisinde yer alıyor. Roma döneminden kalan eserler için hassas ve titiz proje çalışmaları yapılarak, tarihi mirasımıza sahip çıkma temelinden hareket ederek, Bakanlıkla ortak protokoller hazırlayarak, hatta diğer kamu kurum ve kuruluşları, STK'lerle iş birliği içerisinde, katılımcı ve ortak anlayış bilinciyle hareket ediyoruz. Proje, Ankaramızın kültür ve tarih turizmine yeni bir soluk getirecek. Ayrıca yıl boyunca gerçekleştireceğimiz konser, tiyatro ve etkinliklerle bu alan Hollywood stüdyosu gibi değil, yaşayan nitelikte olacak."


Geri Dön