19 / 04 / 2024

Ankaralı müteahhitler boykot hazırlığında!

Ankaralı müteahhitler boykot hazırlığında!

İnşaat demirinde fiyatların yüksek olmasında dolayı Ankaralı müteahhitler boykota hazırlanıyor. MİMDER Başkanı Hamza Can, "Demir fiyatlarındaki yüzde 50 artış konut üretimini de satışını da zora sokar" dedi.




İnşaat  demirindeki fiyat artışına karşı Ankaralı müteahhitler boykota hazırlanıyor. MİMDER Başkanı Hamza Can, 'İnşaat maliyetlerindekı artış ve akabinde sektörün duraklaması halinde Türkiye ekonomisini derinden etkiler. Telafisi mümkün olmayan yaralar bırakır. Özellikle demir fiyatlarındaki yüzde 50 artış konut üretimini de satışını da zora sokar" dedi. 


Türkiye'de 2001 krizinden sonra inşaat sektöründeki canlanma ile ekonominin büyümeye başladığını, insanların yüzünün güldüğünü ifade eden Mamak İnşaat Müteahhrtlen Demeği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, 'Türkiye Ekonomisi 16 yıldır sürekli büyüyor. Bunun neticesinde inşaat ve gayrimenkul sektöründe de çok ciddi ilerlemeler sağlandı. Ancak pasta büyüdükçe sorunlar arttı. Buradaki en önemli sorun maliyetlerdeki artıştır. Maliyet artışlarına ek olarak arsa fiyatlarının tavan yapması sektörü sarsmıştır. Ekonomimizin lokomotifi olan inşaat sektörü bu gelişmelerden olumsuz etkilenmiş ve durağan bir pozisyona gelmiştir. Denetleyici konumunda olan Kamunun duruma el atmaması durumunda tüm Türkiye'yi bekleyen ciddi riskler bulunmaktadır Ayrıca beledıyelenmızın arsa üretimi konusunda yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Hamza Can açıklamalarında devamla şunlan söyledi: 


"FİYATLAR YÜZDE 50 ARTTI" 


'Ocak ayı başında tonu bin 800 lira elan demir fiyatları şimdi 2 bin 200 lira eldu. Artış ve belirsizlik devam ediyor. Fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında arttı. Türkiye İnşaat Sektörü yurt içinde yapılan üretimlerde yılda 9 milyon ton, ayda 750-800 bin ton dolayında demir kullanmaktadır. Ülkemizde enflasyon yüzde 10 civarında, işçilik malıyetlen de aynı oranlarda arttı. Böyle bir ortamda yüzde 50 oranındaki fiyat artışını kabullenmemiz mümkün değildir. 


İnşaat malzemelerindeki fahiş artış müteahhitleri ve inşaat taşeronlanm derinden etkiliyor Sektördeki büyümeyi görerek inşaata başlayan, ancak maliyet hesabı yapamayan birçok firma kepenk indirmeye başladı. Yıllardır müteahhitlik yapanlar da malzeme fiyatlarındaki artıştan nasibim aldı AnkaralI müteahhitler olarak bu artışlara karşı boykot planlıyoruz. Fakat burada yapılması gereken düzenleyici ve denetleyici olan kamunun olaya el koymasıdır. Tröstlere karşı tedbir alması gerekiyor." 


Demir üreticilerinin piyasadaki ihtiyaca göre inşaat demiri veya yassı demir üretimi planladığını, büyük şantiyelere sahip inşaatçılann da projelerinin durumuna göre demir ihtiyaçlarını birkaç ay önce sipariş ettiğini kaydeden MİMDER Başkam Hamza Can, 'Demir üreticilerinin talebe yönelik olarak uyguladıkları yüksek fiyatlar fırsatçılıktır. Demir fiyatlarının biran önce makul seviyeye çekilmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı. 


"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKMALI" 


Hükümetin 2017 yılı başında uyguladığı istihdam seferberliği sayesinde yüzbinlerce insanın iş sahibi olduğunu, buna karşılık inşaat sektöründeki belirsizlik sebebiyle istihdamın yüzde 3.5 azaldığını aktaran Hamza Can, Türkiye'nin kentsel dönüşüm ile yenilenmeye ihtiyacı var. Deprem kuşağında yaşıyoruz ve meydana gelen depremlenn acılarını şimdiye kadar yaşadık. İnşaat sektörünün önündeki engeller kaldırılmalı ve güzel ülkemizde rüzgâr estiğinde yıkılacak binalar kalmamalıdır. Depreme karşı sağlam binalara bir an önce inşa etmeliyiz. Bunun piyasa dengeleri ile çözülmesini beklemek büyük hatadır. Tüm bunların sadece müteahhitlerden beklemek de ülkemizin gerçekleri ile ortüşmez Bu dengeyi inşaat demir fiyatlarını eski makul seviyesine çekerek başlayabiliriz" diyerek açıklamasını tamamladı.


Zafer 


Geri Dön