26 / 04 / 2024

Ant Yapı Rusya'da orta ve dar gelirliler için konut üretecek!

Ant Yapı Rusya'da orta ve dar gelirliler için konut üretecek!

Rusya’nın yeni ticaret merkezi Moscow City’ye Türk inşaat firmaları damgasını vurdu. 15 gökdelenin 13’ünü Türk müteahhitler yaptı. Ant Yapı ise bölgede Avrupa’nın en yüksek binası OKO Towers’ı inşa etti



Rusya’nın en büyük yatırım ve inşaat projesi olan Moskova Uluslararası İş Merkezi Moscow City’de Türk inşaat firmaları gerçekleştirdikleri projelerle dikkat çekiyor.“Rusya’nın Manhattan”ı olarak adlandırılan ve Kremlin Sarayı’na 4 kilometre uzaklıkta yer alan dev projedeki 15 gökdelenin 13’ünü Türk firmalar hayata geçirdi. Moskova Nehri’nin yanıbaşında yükselen Moscow City’de 8 binanın yapımını üstlenen Türk şirketi Ant Yapı ise Rusya’da ikinci kez Avrupa’nın en yüksek gökdelenini inşa etti.


KENDİ REKORUNU KIRDI


2010 yılında 300 metrelik Capital City projesini tamamlayan Ant Yapı, haziran ayında teslim edeceği OKO Towers ile kendi rekorunu kırdı. Rusya’nın Moskova City bölgesinde konumlanan, “Avrupa’nın en yüksek binası” OKO Towers biri 352 metrelik 85 katlı, diğeri 236 metrelik 49 katlı iki kuleden oluşuyor. 132 bin 500 metrekaresi ofis, 42 bin 800 metrekaresi otel ve 83 bin 700 metrekaresi konut olmak üzere toplam 290 bin metrekare alana sahip projenin yatırım  değeri 386 milyon dolar.


7 MİLYON METREKARE İNŞAAT


Dört arkadaşın, 1991’de kurup Rusya’da küçük taşeronluk işleriyle büyüttüğü Ant Yapı, geçen sürede toplam 7 milyon metrekarelik proje hayata geçirdi. Bugün, yurtiçinde toplam değeri 500 milyon dolar olan 3 adet, yurtdışında ise Rusya, Ukrayna ve Türkmenistan’da toplam 3 milyar dolar değerinde 29 projeyi sürdüren Ant Yapı uluslarası alanda en çok iş yapan 250 müteahhit sıralamasında yer alıyor.


İş hacimlerinin yüzde 75’ini Rusya’daki yatırımların oluşturduğunu söyleyen Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Tokman, “Ant Yapı olarak uzun yıllardır Rusya’da taahhüt işleri yürütüyoruz. Bu bölgede profesyonel ekibimiz ile birlikte önemli projelere imza attık. Bugün Avrupa’nın en yüksek binasını zamanında teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Rusya’nın şu an yaşadığı piyasa şartlarına rağmen Ant Yapı olarak tamamlanması planlanan işleri bitirmeye ve yeni projeler almaya devam ediyoruz” dedi.


KRİZ OLUMSUZ ETKİLEDİ


Rusya’da sadece özel sektörle iş yaptıklarını ve en büyük 10 gayrimenkul geliştiricisi firmayla da çalıştıklarını kaydeden Tokman, “25 tane devam eden şantiyemiz, 7 bin çalışanımız var. Yüzde 30’u Türk, geriye kalanı ise Türki cumhuriyetlerden” dedi. Ofis ve AVM yatırımlarının Rusya’daki ekonomik durgunluk nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirten Tokman, yeni yatırımların ertelendiğini, ihalelerin beklediğini ifade etti. Konut piyasasına olan ilginin sürdüğüne dikkat çeken Tokman, “Moskova’da fiyatlar oldukça yüksek. 3 bin dolar ile 15 bin dolar arasında değişiyor. Kentin merkezi yerlerindeki kaliteli projelerde metrekare fiyatları 40 bin dolara kadar çıkabili-

yor” diye konuştu.


Yeni Moskova yatırımcıları bekliyor


Türk müteahhitlik firmaları için Rusya’da altyapıdan üstyapıya kadar birçok iş imkanı bulunuyor. Kentsel altyapı projeleri, enerji santralleri, endüstriyel tesisler ve depolama alanları, ulaşım projeleri, konut – ofis yatırımları özelikle Moskova’da hızla artıyor.  Rus Hükümeti başkenti 1,5 kat büyütme kararı aldı. Bu çerçevede, 100 milyon metrekarelik alanda 2035 yılına kadar 71 milyon metrekare konut inşa edilmesi bekleniyor. Şehir yoğunluğunu azaltmak için Moskova’nın sınırlarının genişletildiğini söyleyen Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Tokman, burada Türk inşaat sektörünü çok sayıda fırsatın beklediğini söyledi. Kendilerinin hali hazırda Yeni Moskova olarak anılan bölgede 15 bin konutluk proje inşa ettiğini kaydeden Tokman, Rusya’da orta ve dar gelirliler için konut üretmeyi sürdüreceklerini ifade etti.


İsmail Şahin-Sözcü


Geri Dön