25 / 04 / 2024

Antakyalı Mimarlar'dan kentsel dönüşüm eleştirisi!

Antakyalı Mimarlar'dan kentsel dönüşüm eleştirisi!

Antakyalı Mimarlar, bazı belediyelerin başlattığı “Kentsel Dönüşüm” uygulamasının sakıncalar oluşturduğuna dikkat çekerek karşı çıkıyor.Oda Başkanı Mustafa Özçelik, “Mimar Sinan'ı, Ölümünün 428.Yıldönümü'nde Anma” etkinliğinde açıklamalarda bulundu.



Antakyalı Mimarlar, bazı belediyelerin başlattığı “Kentsel Dönüşüm” uygulamasının sakıncalar oluşturduğuna dikkat çekerek karşı çıkıyor.


Mimarlar Odası öncülüğünde “Mimar Sinan'ı, Ölümünün 428.Yıldönümü'nde Anma” etkinliğine katılan meslektaşları adına bir açıklama yapan Oda Başkanı Mustafa Özçelik, Mimar Sinan'ın iki yapıtı olan Süleymaniye ve Selimiye Külliyeleri'nin UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer aldığını hatırlattı ve şöyle devam etti:


      “Sinan'ın yapıtları, 'insanın yaratıcı dehasının başyapıtları' ve 'insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri' olarak bu listeye girmişlerdir. Dolayısıyla, Sinan'ın mimarlığının, çağdaş dünya tarafından da 'üstün evrensel değer' olarak tanındığını, Osmanlı dünyası sınırları içinde yerel bir hayranlığın ve saygının ötesinde evrensel bir USTA ve bir DEHA olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz. Sinan'ın bıraktığı bu miras, bizler için bir yandan kent bütünlüğü içinde korunması gereken görkemli anıt yapılar, diğer bir yandan da, her baktığımızda mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan tarihsel belgelerdir.”


      Mimarlar Odası Başkanı Özçelik, açıklamasının bundan sonraki bölümünde ise kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini de şöyle sıraladı:

      “Büyük usta Sinan'ın eşsiz mirası olan yapılara sahip ülkemizde ve kentlerimizde; mimarlık, yapı sanatı ve kültürü ile şehircilik ve planlama adına ortaya konan büyük kentsel müdahaleleri ve rant odaklı gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Mülkiyet hakkı, barınma hakkı gibi Anayasal hakları hiçe sayarak insanları yerlerinden eden kentsel dönüşüm ve acele kamulaştırma kararları, kentsel yıkım ve tahribat nedeniyle oluşturulan toplumsal sorunlar, mimarlık kültürümüz ve birikimlerimiz açısından kabul edilemez uygulamalardır. Kültür varlığımız olan yapılara yönelen hoyratça tutum, toplumumuzun geçmişiyle bağını kopartmakta, kültürel kimliklerimizi yok etmektedir. Ayrıca, çağın bilimsel düzeyine, yapı teknolojisine, estetik algısına, yaratıcı potansiyeline uygun olmayan, geçmişe de haksızlık eden ve taklitçiliği dayatan mimarlık anlayışı da reddedilmesi gereken merkezi politikalardır.  Usta Sinan'ı, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken, başta karar vericiler olmak üzere, herkesi mimarlığa, kültür mirasına, insan yaşamına ve çevreye saygıya davet ediyoruz. Yönetimlerin, yüzyıllar içinden yoğrularak, harmanlanarak gelişmiş olan kent kültürünün ve değerlerinin farkında olmasını diliyoruz. Bu bilinçle, yöneticileri, toplumun yaşam kalitesini yükseltmede başat güç olan nitelikli mimarlık için politikalar geliştirmeye ve bunları desteklemeye davet ediyoruz.”



Antakya Gazetesi


Geri Dön