25 / 04 / 2024

Antalya Balbey Mahallesi kentsel yenileme bekliyor!

Antalya Balbey Mahallesi kentsel yenileme bekliyor!

Balbey Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Balbey Mahallesi'nin 'kentsel yenileme alanı' ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yaptığını belirtti.



Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, Balbey Mahallesi'nin 'kentsel yenileme alanı' ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yaptığını belirten Balbey Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, "Antalya'nın kalbi olan Balbey mahallesi yeniden düzenlenerek cazibe merkezi haline getirilmeli" dedi. 

BALBEY Mahallesi'nin şehrin göbeğinde ama binalarının çok eski olduğunu ifade eden Balbey Muhtan Abdullah Uyaroğlu "Evler çok eski, duvarlar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Daracık sokaklara gelişi güzel park edilen araçlar yüzünden acil durumda ambulans ya da itfaiyenin girmesi çok zor" dedi. 


"BAŞVURU YAPILDI"

Mahallenin tarihinin çok eski zamana dayandığını belirten Balbey Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, "Antalya'da Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın hayatı üzerine kurgulanan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde Burak Özçivit'in canlandırdığı Malkoçoğlu Bali Bey'in adını taşıyan mahallenin 'kentsel yenileme alanı' ilan edilmesi için Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu" dedi. 


"ANTALYA'NIN KALBİ"

Balbey Mahallesi Antalya'da erken dönemlerden itibaren Kaleiçi ile birlikte eski yerleşim yeri olduğunu ifade eden Uyaroğlu, "Balbey Mahallesi, Sultan II. 

Bayezıd dönemi 1485 yılında Akına beylerinden Malkoçoğlu Bali Bey tarafından yaptırılan Bali Bey Camii çevresinde bir yerleşim alam olarak gelişti. 


Zaman içinde ismi Bali Bey'den Balbey'e dönüşen, Kaleiçi benzeri yapılaşmanın egemen olduğu bu mahalle yeni Antalya'nın merkezi ve kalbi haline geldi" diye konuştu. 


"MAHALLENİN KADERİYLE OYNANDI"

Dönemin Belediye Başkanı Hasan Subaşı'ya mahalle sakinlerinin sitem ettiklerini belirten Uyaroğlu, "Belediye başkanlığı döneminde Balbey Mahallesi'nin de Kaleiçi gibi cazibe merkezi haline gelmesi amacıyla bölgeyi Kentsel Sit Alam ilan etmişti. Mahallemizin %80'i beton olmasma rağmen Kaleiçi projesi kapsamında sit alanına alındığı için mahallenin kaderiyle oynandı" şeklinde konuştu. 


"ANTALYA'YA YAKIŞMADI"

Antalya'nın her yerinin değerlendiğini vurgulayan Muhtar Uyaroğlu, "Değerlenen yerlere dağlık olan Mazıdağı ve bataklık olan Kundu oteller bölgesi örnek olarak gösterilebilir. Buralara villalar, siteler ve rezidanslar yapıldı bu yerler Antalya'ya yakıştı ama Balbey mahallesi Antalya'mıza yakışmadı. Bizim mahallemiz sadece masa başından korunuyor. 

37 tane eski bina, 2 cami ve 3 çeşmeye sahip olan mahallede bu karardan sonra çivi bile çakılmadı. 

Mahalle sakinleri tek tek Balbey'i terk etmeye başladı. Hasan Subaşı'nın art niyetli olmadığını biliyoruz ama kararlardan sonra burası kaderine terk edildi" dedi. 


"TÜREL DEN MÜJDELİ HABERİ BEKLİYORUZ"

Dertlerini en son Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e aktardıklarım ifade eden Uyaroğiu, "Başkanımızdan müjdeli haberi aldık 'Balbeyi muhtar olarak sen bile tanıyamayacaksın' dedi. Koruma amaçlı imar planından hariç Balbey yenileme projesi olduğunu bize ilettiler. 

Tahminimce Kaleiçi'ne uygulanan bir proje yapılıp her yer pırıl pırıl olacak. Kaldırım ve yol taşlan değiştirilecek, mahalle içerisindeki ışıklandırılmalar düzenlenecek ve evlere restorasyon yapılacaktır. 

Bekliyoruz umarım çok daha iyi olur" şeklinde konuştu. 


"AÇIK OTOPARKA DÖNÜŞTÜK"

Mahallede Otopark sıkıntısı çektiklerini belirten Muhtar Abdullah Uyaroğlu, "2011 yılında mahallemizdeki otoparklar ruhsatsız diye kapatılmıştı. 

Antalya'nın merkezinde yer alan Balbey Mahallesi açık otoparka döndü, sokakta yürüyemeyen, evlerine giremeyen insanlar isyan ediyor. Sit alanı olan ve dar sokakları bulunan mahallede araçlarını gelişi güzel park edenler mahalle sakinlerini olumsuz şekilde etkiliyor. Evlerinin kapısına bile araç konulduğunu görenler evlerine girmekte zorlanıyor. Balbeyliler daha önce uygulanan araç tanıtım kartı sistemi vardı o zaman bir problem yaşanmıyordu" dedi. 


"TANITIM KARTI OLMALI"

Eski yıkılan evlerin olduğu alana bazı vatandaşlar çakıl taşları dökülüp otopark alanına çevirdiklerini ifade eden Uyaroğlu," Ruhsat olmadığı için bu yerler kapatılmıştı. 

Özellikle Salı günü Yüksek Alanın pazarı olduğu için mahalle aralan park olarak kullanılıyor. Yollar dar ve araçlarla dolu olduğu için yangın çıksa mahalleye itfaiye giremeyecek. 

Mahalle sakinleri dışında kimse buraya araç park etmemeli, eskiden olduğu gibi araç tanıtım kartları olmalı ve sadece mahallede oturanlar araçlarını park edebilmeli Mahalleye giriş çıkışlar rahatça sağlanmalı" diye konuştu. 


"CAZİBE MERKEZİ OLMALI"

Antalya'nın kalbi olan Balbey mahallesinin cazibe merkezi olması gerektiğini vurgulayan Muhtar Uyaroğlu, "Mahallenin yeniden düzenlenerek Antalya'ya yakışması lazım. Mahalleye giren kayboluyor içerisine yön levhası bile yok.Menderes Başkandan mahalle sakinleri umutlu müjdeli haberi bekliyoruz. Vatandaşın evinde bir akıntı yada hasar olduğunda onarmak için birçok yere başvurması gerekiyor birden fazla yerden izin aldıktan sonra müdahale edebilecek. Bunlar vatandaşlarımız için sıkıntı teşkil ediyor" dedi. 


"HER YER PARK ALANI"

Mahallenin Antalya'nın merkezinde bulunduğunu ve her yere ulaşılabilen bir konumda olduğunu belirten Uyaroğlu, "Balbey Mahallesi Antalya'nın en işlek caddelerinin bulunduğu alanda yer alınca, çarşıda işi olanlar araçlarını daracık sokakları olan mahalleye bırakıyor. Sit alam olan ve eski evleri ile dikkat çeken mahalle açık otoparka dönünce, burada yaşayan insanlar da isyan etmeye başladı. Kendilerince tedbir almaya çalışan mahalle sakinleri dükkanlarının kepenklerine arabaların park etmemesi konusunda uyan yazıları yazsa de bunları dikkate alan yok. Trafik işaretleri de mahallede görmezden geliniyor. Park yapılmasının yasak olduğunun anlatıldığı levhaların altında da çöp kutularının önünde de araç kuyrukları var" şeklinde konuştu. 


"ESKİ BİNA ÇOK"

Balbey Mahallesi şehrin göbeğinde ama binaları çok eski olduğunu ifade eden Muhtar Uyaroğlu, "Evler çok eski, duvarlar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Daracık sokaklara gelişi güzel park edilen araçlar acil durumda ambulans ya da itfaiyenin girişine izin vermiyor. İmar sorunu nedeniyle çivi bile çakılamayan mahalle adeta kaderine terk edildi" diye konuştu. 


"KONUM OLARAK AVANTAJLI"

Kentsel yenileme ile mahallenin tekrar canlanacağını vurgulayan Uyaroğlu, "Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Balbeyln konumu itibariyle 'avantajlı' bir bölgede yer aldığı ifade edilmiş. Güneyinde tarihi Sobacılar Çarşısı bulunduğu, alışveriş merkezi ve iş merkezi proje alanına yakın çevrede yer aldığının vurgulandığı raporda, dört tarafının önemli ulaşım akslarıyla çevrili olduğunun altı çizildi. Mahallede 3 tanesi çeşme, 2 tanesi cami, 37 tanesi sivil mimari özellikli binalar yer alıyor" dedi. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön