25 / 04 / 2024

Antalya Boğacay Projesi'ni değerlendirme toplantısı yapıldı!

Antalya Boğacay Projesi'ni değerlendirme toplantısı yapıldı!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu, Antalya Boğaçay üzerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan Boğaçay Projesi kapsamında değerlendirme toplantısı için Antalya'ya geldi.



Acu ilk olarak DSİ Antalya Bölge Müdürü Turkay Özgür'ü makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Acu, Antalya Boğacay Projesi hakkında istişare ve değerlendirme toplantısına katıldı.


KURUM YETKİLİLERİ KATILDI

DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür, bölge müdür yardımcıları Tuncay Aykan, Köksal Buğra Çelik, Havza Yönetimi İzleme ve Tahsisler Şube Müdürü Yüksel Tazegül ve Jeoteknik ve YAS Şube Müdürü Mustafa Akpınar, ASAT Genel Müdürlüğü'nde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Feridun Uyar, Emekli Müsteşar Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, Etüt ve Plan Dairesi Başkanı Osman Karbay, Etüt ve Plan Şube Müdürü Erdem Atça ve Çevre Yüksek Mühendisi İpek Yılmaz'ın katıldığı toplantıda proje derinlemesine incelendi.


ARTIK BİRLİKTE ÇALIŞILACAK

Gerçekleştirilen toplantı sonunda Boğaçay Projesi için yapılacak çalışmaların Antalya Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü ve DSİ 13. Bölge Müdürlüğü'nün koordineli bir şekilde yürütülmesine karar verildi.



Sabah Egeli



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in çılgın projesi Boğaçayı ile dünyanın gözü Antalya'ya çevrildi. 1 milyar dolarlık 10 bin kişiye iş kapısı açacak dev proje şehre değer katarken, sel felaketlerine karşı da kalkan olacak. 


ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projesi Boğaçayı, Antalya'nın değerine değer katacak. Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci çılgın projesi olan Boğaçayı Projesi, bölgenin sele karşı güvenliğini de sağlayacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projesi Boğaçayı açıklandıktan sonra büyük yatırımcılar yüzünü Antalya'ya çevirdi. Dünya Bankası başta olmak üzere uluslararası finans kuruluşları kredi verebilmek için Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kapısını çaldı. 


EMLAK FİYATLARI ARTACAK 

Boğaçayı Projesi'nde 2 tane yat limanı olacak. Biri içeride biri de dışarıda. Halka açık yaşam merkezleri olacak. Boğaçayı, Antalya'nın en önemli cazibe merkezi olacak. Antalya'mn marka değerini katlayacak bir proje olan Boğaçayı sadece çevresinde değil bütün Antalya ve çevresinin emlak fiyatlarının arttıracak. Proje marka değeri haricinde Antalya ekonomisine büyük bir katma değer kazandıracak. Esnaf, proje yapılırken ekonomik kazanç sağlayacak. Proje tamamlandığında 10 bin kişi iş sahibi olacak. Proje, istihdama da katla sağlayacak. 


TÜM SENARYOLAR DÜŞÜNÜLDÜ 

Kanal İstanbul Projesi ile birlikte "Çılgın Proje" olarak nitelendirilen Boğaçayı Projesi, denizden karaya doğru Antalya'ya 40 kilometrelik yeni bir sahil kazandıracak. Burada yürüyüş yolları, marinalar, sosyal aktivite alanları, cafetaryalar, sanat merkezleri gibi birçok ünite olacak. Yaşanabilecek şiddetli yağış, dev dalgalar ve sel felaketlerinin düşünülerek projenin hazırlandığını ifade eden büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Antalya'da bu zaman kadar yaşana en büyük sel felaketinin 2 bin 300 debilik sel felaketi olduğunu Boğaçayı Projesi'nin 4 bin 600 debiye göre hazırlandığını ifade etti. Boğaçayı Projesi'nin 3-5 sene de bitecek kadar küçük bir proje olmadığını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projeyi etap etap yapacaklarını kaydetti. 


ETAP ETAP YAPILACAK 

Projenin ilk ayağının taşkın önleme, ikinci ayağında kum ve çakılın yönetimi, üçüncü ayağında deniz suyu tuzlanma çalışması ve son ayağında projenin görünen yüzü üst yapı binalarının yer aldığını kaydeden Türel şu bilgileri verdi: "İlk etap olarak sahilden 2 kilometre içeriye kadar olan kısmını tamamlamayı planlıyoruz. Önümüzdeki 3.5 yıl içinde hem denizin içinde hem de nehrin içinde iki yat limanını içinde barındıran, halka açık yaşam merkezlerinin olduğu rekreasyon alanlarının olduğu bir projeyi inşallah ilk dönemde tamamlamayı planlıyoruz. Daha sonra bu proje, diğer süreçlerde de devam eder. Temennimiz budur." 


TÜRKİYE'DE yıkılan her stadın milyonlarca lira değerindeki arazilerinde gökdelenler ve AVM'ler yükselirken, Antalya Atatürk Stadyumu, halka acık park olacak. Antalya'da kentin göbeğinde kalan az sayıda boş alandan biri olan Atatürk Stadyumu, hatıralardaki yerini Antalya Kent Müzesi'nin bir bölümü olarak korumaya devam edecek. Kente büyük bir heyecan getiren proje, kültür, sanat, rekreasyon projesi olarak Antalya'ya ve turizme canlılık kazandıracak. 


ACIK KENT MÜZESİ 

Proje kapsamında tarihi Büyüksehir Belediye Binası, su anki Fen İsleri, Antalya'nın kültürel mirası Karaalioglu Parkı, Bülent Ecevit Kültür Merkezi ile yıkımına başlanan Atatürk Stadı alanı, acık Kent Müzesi olacak. Burada acık hava etkinlikleri, konserler ve organizasyonlar gerçekleştirilecek. Antalya Kent Müzesi kapsamındaki yapılarda Karain'den Günümüze Antalya ve Antalyalılar, Cağlar Boyunca Aile ve Evlilik, Antalya'da Mutfak Kültürü, Antalya'nın Doğası, Antalya'nın Yönetimi ve Belediye temalı sergiler yer alacak. Restorasyonu devam eden tarihi Hıdırlık Kulesi Kent Müzesi'nin önemli bir mekanı olacak. Proje, Antalya'da yasam kalitesinin yükselmesine, geçmişle geleceğin bir bütün olarak algılanmasına vesile olacak. 


Star


Geri Dön