29 / 03 / 2024

Antalya Çalkaya 20 yıldır imar çözümü bekliyor!

Antalya Çalkaya 20 yıldır imar çözümü bekliyor!

ANTALYA'nın Aksu ilçesinde Lara Sahili'ne 2 kilometre uzaklıkta, Antalya Havalimanı'na birkaç dakikalık mesafede yer alan 13 bin dönümlük Çalkaya bölgesindeki 11 bin 700 adet parselin sahibi, 20 yıldır imar sorununun çözülmesini bekliyor.



Çalkaya, Antalya Havalimanı'nın doğusunda, Lara Sahili'ne 2 kilometre uzaklıkta bulunan 13 bin dönümü kapsayan bir alanı kapsıyor. 2009 yılında belde statüsünden çıkartılıp Aksu ilçesine bağlanan Çalkaya'da bazı bölgelerde yüksek katlı binalar yükselirken, bazı alanlarda yarım bırakılmış inşaatlar göze çarpıyor. 1993 yılında bölgenin 'gecekondu önleme bölgesi' olarak ilan edilmesiyle Çalkaya'da imar sorunu baş gösterdi. Dönemin Çalkaya Belediyesi, 1993 yılında bölge için imar planlarını yürürlüğe soktu. Ancak imar planları ve değişiklikler kanun ile mevzuatlara aykırı yapıldığı gerekçesiyle farklı kamu kurumlarından çok sayıda kişi imar yolsuzlukları nedeniyle yargılandı, tutuklandı.


TAPULAR ŞERHLİ

2000 yılında da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, kanuna aykırı işlem yapıldığı gerekçesiyle tapulara şerh koydu. Şerhin ardından bölgede hiçbir çalışma gerçekleştirilemedi. Antalya Defterdarlığı da 2013 yılında Hazine mülklerinin bilinçli olarak sosyal donatı alanı olarak ayrıldığı iddiasıyla 122 parsel için ayrı ayrı dava açtı. Bölge halkı ve alandaki 11 bin 700 bin parselin sahibi de mağdur olduğunu belirterek imar sorununun çözümü için bekleyişini sürdürüyor.


OKUL, PARK, PAZAR YERİ SATILDI

Aksu Belediye Başkanı Ak Partili Halil Şahin 1994, 1995, 1997, 1999 yıllarında bölgede imar planlarında tadilatlar yapıldığını, tadilatlardan sonra okul, pazar yeri, park alanlarının elden çıktığı, yolların daraltılıp arsaya dönüştürüldüğünü söyledi. İmarın yapılış gayesinin bozulduğu bir süreç yaşandığını belirten Şahin, bölgede 700 dönümlük Hazine arsasının kaybının söz konusu olduğunu kaydetti. Sorunun çözümü için Aksu ve Büyükşehir belediyelerinin yanı sıra Maliye Bakanlığı'nın düzenlemeler yapması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Siyasi irade göstermek gerekiyordu, biz bunu gösterdik. İmar mevzuatına göre hareket edip kaybolan yerler de dahil oradaki insanların her türlü ihtiyacının karşılandığı yeni bir imar planı düzenlenmesi gerekiyor. Bu çalışmada 5 binlik ve 25 binlik planlamaları Büyükşehir Belediyesi yapacak. 6 ay içerisinde biz Aksu Belediyesi olarak yapacaklarımızı bitirmiştik. Maliye'nin çalışması hayli uzun sürdü. Bu işin Maliye Bakanlığı'nda takibi gerekiyordu. Bu çalışma bitmeden orada bir şey yapmamızın imkanı yok" diye konuştu.


HAZİNENİN 700 DÖNÜM ARAZİSİ KAYBOLDU

Planlamada insanların her türlü sosyal donatı alanlarının düşünülmesi gerektiğini belirten Şahin, Hazine'nin kaybolan parsellerinin tekrar belirlenmesi gerektiğini söyledi. Şahin, şöyle devam etti:


“Teknik ekibin arkasında dik duruş sergiledik ve sona geldik. Vatandaş 1997 yılından beri beklediği için bir an önce bitmesini istiyor. 3 yıldır yaptığımız çalışma elle tutulur hale geldi. İmar değişiklikleri yapılırken Hazine'nin 700 dönümlük alanı ortadan kaybolmuş. Maliye 'Benim yerimi satmışsın' diyor. Bu çalışmayla mahsuplaşma dediğimiz yöntemle Maliye'nin borcunu ödeyeceğiz. Parselin tek tek hesabını yapıyoruz. Eski imar tadilatlarında sadece o günkü belediye değil, bazı resmi kurumlar da işin içine girmiş ve yanlışlar yapılmış. O işleri yapanlar ceza almış ama ceza almak o işi kurtarmamış. Onların yaptığı yanlışlar duruyor. O yanlışları düzeltmek için yeni bir yol haritası belirledik. Bu yol haritasında belediye olarak bu parseller nereden gelmiş, nereye gitmiş, çözüm ne, hepsini ortaya döktük. İnsanların mağduriyetini gidereceğiz. Vatandaş kısa sürede biteceğini düşünüyor ama iyi bir plan için biz de bekliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel Ankara'da bu işleri bizden daha iyi takip ediyor."


158 DEFA 18'LİK UYGULAMASI YAPILMIŞ

Başkan Şahin, Çalkaya bölgesinde binlik planlamadan sonra parçalama denilen 18'lik uygulamaların 158 defa yapıldığını söyledi. 2006 yılında kaybolan alanların tespitinin yapıldığını dile getiren Şahin, idari yargının parselasyonları ve planlarını iptal ettiğini hatırlattı. Şahin, “Şu anda bölgede imar planı yok. Parselasyonlar kısmen iptal. Yeniden düzenleme yapılması için 25 binlik ve 5 binlik planların tekrar elden geçirilmesi lazım. Planlama yeniden yapıldıktan sonra şerhler kaldırılacak. İnsanların önündeki kısıtlayıcı engel kaldırılacağı zaman da ruhsatlı iskanlı evler yapılabilecek" dedi.


KÖK TAPULARA SAHİPLERİ AKARYAKIT İSTASYONLARI YAPTI

20 yıldır bölgede bir çalışma yapılmadığını, ancak Kardeş Kentler Caddesi'nde yer alan üç akaryakıt istasyonunun ruhsatlarına ilişkin açıklamada bulunan Hüsnü Şahin, bu istasyon sahiplerinin kök tapuya sahip olduğunu kaydetti. Kök tapunun bu alanın sonradan kazanılmadığı anlamına geldiğini dile getiren Şahin, mahkeme kanalıyla bu kişilerin arsaları üzerindeki şerhi kaldırdığını söyledi. Şerhin kalkmasının ardından akaryakıt istasyonu sahiplerinin Büyükşehir'e 25 ve 5 binlik planlamalarını yaptırdığını kaydeden Şahin, kendi dönemlerinde bir istasyon yapıldığını ve belediye olarak ruhsat vermek durumunda olduklarını söyledi.


ARSALAR 3 KAT DEĞERLENDİ

Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, yaptıkları çalışmalardan sonra arazinin değer kazandığını ve fiyatların 3 kat arttığını söyledi. Şahin, dönümü 70 bin lira olan arsaların 200 bin liraya yükseldiğini kaydetti.


BÜYÜKŞEHİR KOORDİNEYİ YÜRÜTÜYOR

Çalkaya'nın planlanmasında önemli taraflardan biri olan Antalya Büyükşehir Belediyesi ise yazılı açıklamayla bilgi verdi. Mahkemelerce alınan iptal kararları ve müfettiş raporları incelendiğinde bölgedeki sorunların ancak yeni bir imar planı ve imar uygulaması ile çözüleceği belirtilen açıklamada, “Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ve Aksu Belediyesi imar planlama çalışmalarında, uygulamalardan kaynaklanan mülkiyet sorunları ile imar mevzuatına aykırılıkların çözümlenmesine yönelik ise Tapu Kadastro ve Defterdarlık ile koordineli çalışmaktadır" denildi. Açıklamada, bölgede bulunan 2213 ada 6 parsel üzerindeki akaryakıt istasyonuna ilişkin 5 binlik nazım imar planının 1 Ocak 2012 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylandığı kaydedildi.


PLANCILAR BÜTÜNCÜL ÇALIŞMA İSTİYOR

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu da bölgede mevzi plan çalışmalarına dayanarak imar planları yapıldığını söyledi. Üst ölçekli plan çalışmalarına dayanarak alt plan çalışmalarının yapılması gerektiğini savunan Manavoğlu, parçacıl planlamaları uygun görmediklerini kaydetti. Manavoğlu, “Nüfusu ve emsali artırıcı planlamaları uygun bulmuyoruz. Çalkaya konusunda bizden oda olarak görüş istenirse buna hazırız. Aksu geneline uygulanacak bir planın daha uygun olacağını düşünüyoruz" dedi. (DHA)


Çalkaya sanıklarına ceza yağdı

Aksu İlçesi'ne dahil edilen havalimanının doğusundaki Çalkaya bölgesindeki hazine arazileri, 1995 ile 2000 yılları arısında dönemin Çalkaya Belde Belediyesi tarafından kooperatiflere tahsis edilerek satıldı. Binlerce kişi, bu kooperatiflere ev ya da arsa sahibi olma hayaliyle üye oldu. Belediyenin akaryakıt istasyonu arsası gibi bazı değerli taşınmazları da elden çıkartıldı.


Arsaların rüşvet karşılığında sahte evrak düzenlenerek satıldığının iddia edilmesi üzerine olaya adı karışan isimlere operasyon düzenlendi. Dönemin belediye başkanı Süleyman Yılmaz, yanlarında çalıştırdıkları kişilere kooperatif kurdurtup belediyeden arsa alan Erkan Karaçayır, Mustafa Küçükkulaksız ile belediyeden Antalya- Alanya yolu üzerinde akaryakıt istasyonu yeri alan Muharrem Kuruca'nın aralarında bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı. Bu isimleri koruduğu iddia edilen dönemin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Okumuş da sanıklar arasında yer aldı. Sanıklardan birçoğu tutuklandı. İl idare kurulu da tahsislerle ilgili Çalkaya Belediyesi'nin 157 encümen kararını iptal etti. Bu nedenle Çalkaya'daki kooperatiflere üye olan binlerce kişinin ev ve arsa sahibi olma hayali de yok oldu. Bu arazilerin büyük bölümü de 2B niteliğinde olduğu gerekçesiyle geçen yıllarda kullanıcılarına satıldı. Sanıklar zaman içinde bir bir tahliye oldu. Verilen cezaların Yargıtay tarafından bozulması üzerine sanıklar Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılandı.


YILMAZ'A 103 YIL CEZA

Dönemin belediye başkanı Süleyman Yılmaz, toplam 103 yıl 6 ay 15 gün hapse mahkum edildi. Diğer sanıkları da çeşitli cezalara mahkum eden mahkeme, Süleyman Yılmaz ile Erkan Karaçayır, Mustafa Küçükkulaksız ve dönemin belediye bürokratlarından Neriman Çoban ile Sadi Namal'ın Antalya il sınırları dışına çıkmasını da yasakladı. Mahkeme, irtikap suçundan yargılanan dönemin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Okumuş'un beraatına karar verdi. Sanıklardan Hasan Akman vefat ettiği için hakkında açılan davanın düşürülmesine karar veren mahkeme, sanıklardan Hadi Önder hakkında görevi kötüye kullanmak, Mümtaz Veziroğlu, İrfan Tursun, Mustafa Fenercioğlu ve Uğur Özkan hakkında dolandırıcılık suçundan açılan davayı ise zaman aşımı nedeniyle düşürdü. Yine arsa satışıyla ilgili resmi belgede sahtecilik suçundan yargılanan Süleyman Yılmaz, Neriman Çoban, Sadi Namal, Ali Kaleli, Ahmet Su, Bayram Çetin, Ali Yoylu, Abdurrahman Yıldırım, Muhammet Ülker, Mustafa Çoban, Erkan Karaçayır ve Mustafa Küçükkulaksız hakkında açılan dava da zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.


Antalya Ekpres


Geri Dön