19 / 04 / 2024

Antalya Doğu Garajı Projesi 13 Aralık’ta ihaleye çıkıyor!

 Antalya Doğu Garajı Projesi 13 Aralık’ta ihaleye çıkıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Doğu Garajı’nı Kültür ve Ticaret Merkezi’ne dönüştürecek projeyi 13 Aralık Perşembe günü saat 16.00’da ihaleye çıkarıyor



Büyükşehir Belediyesi, Doğu Garajı’nı Kültür ve Ticaret Merkezi’ne dönüştürecek projeyi 13 Aralık Perşembe günü saat 16.00’da ihaleye çıkarıyor. Projede 3 bin 200 kişilik çok amaçlı salon bulunuyor. Proje gerçekleştiğinde bir çekim merkezi haline gelecek Doğu Garajı alanı, 24 saat yaşayan bir bölge olacak.


Büyükşehir Belediyesi Encümen Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek ihalenin tahmini yatırım bedeli 51 milyon 501 lira olarak belirlendi. Kapalı teklif usulü ile yapılacak ihalenin artırıma esas yıllık kira tahmin bedeli ise KDV hariç 400 bin lira olarak açıklandı. İhaleyi kazanan firma, ilk etapta tarihi mezarların bulunduğu nekropol alanı düzenlemesini, ikinci etapta ise kültür ve ticaret alanlarını yapacak. Yüklenici, yapım işi karşılığı 29 yıl süreyle ticari alanları ve otoparkı işletecek, nekropol alanı ve kültür alanlarını Büyükşehir Belediyesi’ne bırakacak.


 ALANI KORUNUYOR


Antalya Büyükşehir Belediyesi, Doğu Garajı’nda hayata geçireceği projenin kazıları sırasında ortaya çıkan ve Antalya’nın bilinen tarihini 100 yıl daha eskiye çeken bölgeyi yeniden planladı. Kazılarda ortaya çıkan nekropol alanı, tamamen koruma altına alındı. Müze Müdürlüğü’nün alan için düzenlediği sonuç raporunu göz önüne alan Büyükşehir Belediyesi, nekropol alanını da dahil ederek bölgeyi yeniden planladı.


YENİ KENT MERKEZİ


Alanın planlaması sürecinde yapılan toplantılarda, nekropolün özel bir proje konusu olarak ele alınmasına ve alanın kentsel mekana yansıtılmasına karar verildi. Projeyle, kent merkezi olarak gösterilen Kalekapısı’nın yükünün azaltılması amacıyla kent merkezinin doğuya kaydırılması hedeflendi. Birçok ulusal ve uluslararası kültür ve sanat etkinliğin düzenlendiği Antalya’da yeterli bir mekan bulunmadığı göz önünde bulundurularak, yapılacak projede 3 bin 200 kişilik çok amaçlı (bölünebilir) gösteri salonu yer alıyor.


NEKROPOL KORUNACAK


Nekropol alanı korunarak burası ‘Kent Müzesi’ne dönüştürülecek ve buradaki tasarım Antalya’nın tarihsel geçmişine ait izler ile geleceği arasında köprü oluşturacak şekilde kurgulanacak. 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı kapsamında alınan nekropol alanı, dış etkenlerden korunması amacıyla yarı şeffaf yapı malzemeleriyle kapatılacak. ‘Kent Müzesi’ konseptiyle düzenlenmesi öngörülen alanda sergiler, Antalya kent tarihi ve kültürüne ait teşhir, canlandırma ve bilgilendirme unsurları yer alacak.


TİYATRO VE SİNEMA SALONLARI


Nekropolün bulunduğu alan dışındaki bölüm kültür ve ticaret merkezi olarak projelendirilecek. Sosyal ve kültürel amaçlı kullanım alanında 3 bin 200 kişilik çok amaçlı gösteri salonunun yanı sıra 1 tiyatro salonu, 4 sinema salonu ve sergi ile sanat galerileri yer alacak. Kültür merkezi yapısı, aynı zamanda Antalya’nın en önemli etkinlikleri arasında yer alan Altın Portakal Film Festivali’nin önemli organizasyonlarına ev sahipliği yapacak. Projedeki kurgu ile kent halkı ve turistler, alanda düzenlenecek etkinliklere katılarak bölgeye canlılık katacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön