16 / 04 / 2024

Antalya EXPO Raylı Sistem Hattı projesi onaylandı!

Antalya EXPO Raylı Sistem Hattı projesi onaylandı!

Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Antalya Meydan-Havalimanı-EXPO Raylı Sistem Hattı Projesi Projenin yatırım programına alınabilmesi için Devlet Planlama Teşkilatı Yüksek Planlama Kurulu’nun onayını da aldı.



Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Antalya Meydan-Havalimanı-EXPO Raylı Sistem Hattı Projesi Projenin yatırım programına alınabilmesi için Devlet Planlama Teşkilatı Yüksek Planlama Kurulu’nun onayını da aldı. Hazırlıkları başlanan ihale önümüzdeki günlerde yapılacak.


İhale çalışması başladı

 

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Mart ayında karşılıklı yaptıkları protokol gereği Meydan-Havalimanı-EXPO Raylı Sistem Hattı Projesi’nin hayata geçirilmesinde sona gelindi. Projenin yatırım programına alınması için Yüksek Planlama Kurulu’nun (YPK) görüşüne başvuran Kalkınma Bakanlığı’na geçtiğimiz günlerde projeye onay verildiği yazısı ulaştı. Devlet Planlama Teşkilatı Yüksek Planlama Kurulu’nun Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı projeyi onaylamasıyla birlikte ihale hazırlık çalışmalarına başlandı.

 

18 adet araç alımı

 

Projeyle ilgili olarak yetkililerden aldığımız bilgiye göre rayların yapım ihalesinin önümüzdeki günlerde gerçekleştirilerek inşaatına başlanacağı belirtildi. Projede 18 adet aracı Antalya Büyükşehir Belediyesi alacak. Araç alımı ihalesi ile ilgili teknik şartname çalışmaları Boğaziçi Proje firması tarafından tamamlandı. Gerekli onayların alınmasından sonra söz konusu araçlar için ilan yapılarak firmalardan teklif vermeleri istenecek.

 

Kesintisiz ulaşım

 

 Onayların alınmasından ardından ihale hazırlık çalışmalarına başlanacak. Mevcut 11,1 kilometrelik  birinci aşama Kepez-Meydan tramvay hattının devamı niteliğinde bu projeyle kentin havalimanı ve EXPO 2016’ya kesintisiz bağlantısı sağlanacak. Söz konusu hattın yapımı için AYGM ve Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında 03 Mart 2015 günü protokol imzalanmıştı.

 

15 adet durak

 

 2. Aşama Meydan-Havalimanı-EXPO 2016 Raylı Sistem Hattı” mevcut 1. Aşama Raylı Sistem hattının devamı olarak projelendirildi. Meydan-Havalimanı-EXPO 2016 Raylı Sistem Hattında; 1. Aşama raylı sistem hattının son durağı olan Meydan ile Expo Center arasında ulaşım ihtiyacı göz önünde bulundurularak sırasıyla Perge, Kışla, Topçular, Demokrasi, Cırnık, Altınova, Yenigöl, Sinan, Kavşak-Havalimanı Dış Hatlar, Havalimanı İç Hatlar, Anfaş, Kurşunlu, Aksu ve EXPO 2016 olmak üzere tamamı hemzemin toplam 15 adet durak öngörüldü. Yol güzergahı üzerinde servis, hidrolik, alt geçit ve köprü amaçlı olmak üzere toplam 7 adet sanat yapısı bulunuyor. Raylı sistemin geçebilmesi için güzergahta Acısu deresi üzerine bir adet, Soğucaksu deresi üzerine 1 adet, Cırnık deresi üzerine 3 adet olmak üzere toplam 5 adet köprü yapılacak.

 

Raylı sistem

 

Toplam uzunluğu 18,1 kilometre olan hattın yaklaşık 16,9 kilometresi hemzemin, 980 metresi aç- kapa ve 214 metresi köprü tipinde. Hat yapısı güzergâh başlangıcından Demokrasi Kavşağına kadarki ilk 3 kilometrelik kesimde, Aksu durağından EXPO 2016 Durağına kadarki 2 kilometrelik ve Havaalanı içindeki 2 kilometrelik kesimlerde “betona gömülü ray”, diğer kesimlerde ise balastlı tipte planlandı.


Antalya İleri



Geri Dön