25 / 04 / 2024

Antalya Kent Müzesi Projesi'nin halka tanıtımı gerçekleşti!

Antalya Kent Müzesi Projesi'nin halka tanıtımı gerçekleşti!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kent merkezinde 140 bin metrekare alanda kurulacak Antalya Kent Müzesi proje tanıtım toplantısında proje kapsamında yıkılacak Atatürk Stadyumu'nun park olarak düzenleneceğini belirtti.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kent merkezinde 140 bin metrekare alanda kurulacak Antalya Kent Müzesi proje tanıtım toplantısında proje kapsamında yıkılacakAtatürk Stadyumu'nun park olarak düzenleneceğini belirterek, "Türkiye'de ilk defa eski bir stadın yerine yoğunluklu bir bina yapılmadan alan tamamen yeşil alana dönüştürüyor, park yapılıyor" dedi.


Antalya’da eski Atatürk Stadı, spor salonu ve Büyükşehir Belediye yerleşkesiyle birlikte Karaalioğlu Parkı’nda kurulacak ’Antalya Kent Müzesi’nin proje tanıtım toplantısı Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.


Toplantıya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Ak Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer ve aynı zamanda projenin paydaşı olan Antalya Kent Konseyi adına Başkan Semanur Kurt’la birlikte sivil toplum örgütlerinden çok sayıda davetli katıldı.


EN GENİŞ KATILIMLA KURULAN MÜZE


Kent Konseyi Başkanı Kurt, Antalya’nın sahip olduğu olağanüstü doğal, kültürel ve tarihi değerleriyle bugün tartışmasız bir şekilde evrensel kimlik kazanmış bir kent olduğunu söyledi. Antalya’yı oluşturan kimliklerin kenti önemli bir cazibe merkezi haline getirdiğini belirten Kurt, "Önemli nüfus artışına rağmen ülke içinden ve dışından gelen farklı kültürdeki insanlar bu kentte barış, kardeşlik ve dayanışma içinde yaşama başarısının göstermişlerdir" dedi. 2014 yerel seçimlerini ardından yeniden canlanan Antalya Kent Müzesi kuruluş çalışmalarının 1 yıldır devam ettiğini kaydetti. Kurt, müzenin Antalyalıların kentlilik bilincini geliştirmek, kentin çok kültürlü rengarenk zenginliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak hedeflerinin bulunduğunu belirtirken, en özgün yanının kent dinamiklerini dışlamayan, en geniş katılımla kurulan, şeffaf ve amatör ruhla çalışmalarını sürdürülmesi olduğunun altını çizdi.


140 BİN METREKARE ALANDA KURULACAK


Projenin mimarı Hüseyin Kahvecioğlu, proje kapsamında aynı zamanda eski Halkevi binası olan Büyükşehir Belediyesi’nde başkanlık makamının da yer aldığı binanın korunacağını söyledi. Yerleşke içinde 2 bina hariç tüm eklentilerin kaldırılacağını ve ağaç dokusunun korunacağını kaydeden Kahvecioğlu, müzenin ana birimlerin bu noktalarla birlikte dış yapısı korunacak spor salonunda yer alacağını kaydetti. Burada proje çalışmalarını haziran ayında tamamlanacağı ve açılış tarihi olarak 2018 yılını gösteren Kahvecioğlu, yıkılacak Atatürk Stadı yerine yapılan projenin ise Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı. Kahvecioğlu, "Şehir statları kaldırıldığında daha yoğun bir yapıyla karşılaşıyoruz. Ancak Antalya’da stadyumun kaldırıp şehir parkı yapılması durumu ilk olacak" dedi. Kahvecioğlu, toplam 140 bin metrekare alanda kurulacak Kent Müzesi çalışmaları kapsamında 20 bin metrekare kapalı, 60 bin metre kare açık alan düzenlemesi yapılacağını aktardı.


’HAYATIMIZI YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Kent Müzesi tanıtım toplantısına yaptığı konuşmasına Ankara’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden, şehit olan asker ve sivil vatandaşlara rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dilekleriyle başladı. Türel, "Acımız, üzüntümüz büyük, ancak teröre de boyun eğmeyeceğiz, teslim olmayacağız. Terörle kararlı mücadele ederken, hayatımızı yaşamaya, geleceğe ilerlemeye devam edeceğiz. Bu sebeple artık bu tür toplantılarımızı, etkinliklerimizi de iptal etmiyoruz, tam tersine azimle, inatla daha fazla çalışıyor, gayret ediyoruz" diye konuştu.


KİMSE GELECEKTEN ENDİŞE ETMESİN


Böyle bir ortamda kimsenin Antalya’nın, Antalya turizminin geleceğiyle ilgili endişeye kapılmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığını kaydeden Türel, "İşte birbiri ardına muhteşem projelerimiz geliyor ve Antalya hayallerimiz her gün bir adım daha gerçeğe dönüşüyor. Antalya kabuk değiştiriyor ve küresel vizyonunu ileriye taşıyan güçlü adımlar atıyor" dedi. Antalya’nın G-20 Liderler Zirvesi’yle dünyanın güvenli şehirlerinden birisi olduğumuzu kanıtladığını, bu hafta da Kuveyt’in en büyük uluslararası şirketi Al-Kharafi Antalya’ya geldiğini aktaran Başkan Türel, şunları söyledi:


"Terör ve şer odakları, felaket tellalları boşuna heveslenmesinler. Hiç kimse bu milletin ve Antalya’nın yükselişini durduramaz. Bu projeler hayata geçtikçe Antalya bütün unsurlarıyla, kent kültürüyle, turizmiyle, ticaretiyle, yeni bir döneme girecek, güçlü bir marka olarak 12 ay boyunca yaşayan, turizmini çeşitlendirmiş bir şehir olacaktır. Daha yeni başlıyoruz, şimdiye kadar deniz ve güneşle buraya geldik, oysa artık spor, sağlık, kültür, EXPO, kültür ve sanat dönemi başlıyor. Herkes bunun güvenini duymalı, geleceğe bu güven ve heyecan ile bakmalıdır."


Türel, bu çerçevede tanıtımı gerçekleştirilen Antalya Kent Müzesi’nin kentin en heyecan verici projelerinden ve Türkiye’nin hatta dünyanın en iddialı kent müzelerinden biri olduğunu kaydetti. Kent Müzesi’ne ilişkin bakış açısını "Kent müzesi, bir kültür kurumu olmanın yanında, aynı zamanda kentlilik bilincinin oluşturulmasında öncü rol oynayan bir eğitim kurumudur. Kent müzesi bir ailenin fotoğraf albümü veya görsel arşivi gibidir ve şehir kimliğinin, şehir aidiyetinin en önemli unsurlarından birisidir. Kent müzesi gibi eserler ve rekreasyon projeleri bir şehre ruh verir, anlam verir" sözleriyle aktaran Başkan Türel, projenin en önemli amacı, Antalya gibi Türkiye’nin en çok göç alan şehrinde Antalyalılık kimliğinin kaybolmaması, özünü kaybetmeden çeşitlilik ile beslenmesi, yeni Antalyalılara ve yeni nesillere de bu kimliğin aktarılması olduğunu söyledi.


DEMOKRATİK TOPLUM VURGUSU


Kent kültürü, kentlilik bilinci, aktif ve sorumlu vatandaşlardan oluşan demokratik bir toplumun da temeli olduğunun altını çizen Türel, dolayısıyla kent müzesi projesinin sadece bir müzeden ibaret olmadığını, esasen Antalya ruhunun, kimliğinin ortaya çıkarılması, çağdaş demokrasinin temellerinin atılması olduğunu dile getirdi. Türel, konuşmasına şöyle devam etti:


"Antalya Kent Müzesi projesi, büyük bir kültür ve sanat projesi, rekreasyon projesi, yeşil alan projesi olarak şehir merkezimize ve şehir turizmimize canlılık kazandıracak entegre bir proje olarak başlıyor. Bu çerçevede Antalya Kent Müzesi’ni, sadece tarihi malzemenin depolanıp korunacağı bir kurum olarak düşünmüyoruz. Kent müzesinin bir buluşma noktası, bir iletişim, eğitim ve kültür merkezi olmasını istiyoruz. Antalya Kent Müzesi sadece sürekli ve geçici sergileriyle değil, yayınları, konferansları, konserleri, kursları, gezileri, yerel yemekler sunacak lokantası, yörenin halk sanatı ürünlerini ve başlıca tarihi eserlerinin replikalarını bulabileceğimiz hediyelik eşya mağazalarıyla da zengin bir yelpaze sunacaktır. Kısacası, Antalya Kent Müzesi, Antalya’da yaşam kalitesinin yükselmesine, geçmişle geleceğin bir bütün olarak algılanmasına vesile olacaktır."


ANTALYA 5 YIL KAYBETTİ


Antalya’da bir kent müzesinin kurulmasına yönelik çabaların yeni olmadığına dikkat çekerek açıklamalarını sürdüren Başkan Türel, belediye başkanlığının ilk döneminde Antalya Kent Müzesi kuruluş çalışmalarını sahiplendiklerini söyledi. Ancak bu projenin 2009 yerel seçimlerinde yaşanan görev değişimini ardından askıya alındığını belirten Türel, "Şimdi 5 yılı kaybetmiş olarak yeniden ele almış durumdayız. Bu 5 seneyi benden değil, Antalya turizminden, Antalya halkından, esnafından çaldılar" dedi.


TÜRKİYE’DE İLK DEFA


Antalya Kent Müzesi gündeme geldiği dönemde yıkılacak Atatürk Stadyumu ve sor salonu yerine bazı çevrelerin AVM yapılacağını iddia ettiğini, bu yönde iftira kampanyasının başlatıldığını kaydeden Türel, "Daha iki ay önce bunu söylediler. Bunu yazan gazeteciler var Antalya’da. Yarın inşallah saat 14.00’te stadyumu yıkımı için, o tarihi ana tanıklık etmek orada buluşacağız. Projenin mimarı Hüseyin Kahvecioğlu çok güzel söyledi, ’Orada halka açık bir park olacak.’ Türkiye’de ilk defa eski bir stadın yerine yoğunluklu bir bina yapılmadan alan tamamen yeşil alana dönüştürüyor, park yapılıyor" diye konuştu. Türel sözlerine şöyle devam etti:


"Bu iftira fabrikatörleri, bu vizyon fukaraları, dervişin fikri neyse zikri odur sözündeki gibi, asıl AVM’ciler kendileri iken, bizi de kendileri gibi sanıp, kendi iftiralarına inanarak bu vebale girdiler. Şimdi gelip şu muhteşem projeye bir baksınlar. Belki biraz utanıp, ders alırlar diyeceğim, ama gerek yok. Gölge etmesinler başka ihsan istemez. Bu vesileyle bu müfterileri bir kere daha önce Allah’a, sonra Antalya halkına havale ediyorum."


AÇILIŞ 2018’DE


Antalya Kent Müzesi’nde 2016 ve 2017 yıllarının inşaat çalışmaları ve sergilerin plana göre son şekline getirilmesi dönemi olacağını belirterek çalışma takvimini de özetleyen Türel, 2018 yılı sonbaharında ise, Antalyalıların gurur duyacakları bir müzeyi ziyaret edip onun hizmetlerinden yararlanma olanağından faydalanabileceğini söyledi. Türel, "Antalya’nın en önemli projesi" olarak gösterdiği Antalya Kent Müzesi’ni ebediyete intikal etmiş bütün Antalyalılara ithaf ederken projeyi bütün Antalya halkına ve çocuklarına emanet ettiğini belirterek konuşmasını tamamladı.



Posta


Geri Dön