26 / 04 / 2024

Antalya kentsel yenileme projesinde ilk adım atıldı!

Antalya kentsel yenileme projesinde ilk adım atıldı!

Antalya’nın ilk kentsel yenileme projesinde ilk adım atıldı. Kepez ve Santral Mahallerinin 1/25 bin nazım imar plan değişikliği Büyükşehir Ekim ayı meclisinde AK Parti grubunun kabul, CHP ve MHP’nin red oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.



Antalya’nın ilk kentsel yenileme projesinde ilk adım atıldı. Kepez ve Santral Mahallerinin 1/25 bin nazım imar plan değişikliği Büyükşehir Ekim ayı meclisinde AK Parti grubunun kabul, CHP ve MHP’nin red oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi

 

Muhalefet karşı çıktı

Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen Kepez ve Santral Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayata geçirilmesinin ilk adımı olan 1/25 bin ölçekli nazım imar planında değişikliği CHP ve MHP’ni gurubunun red oylarına karşılık AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Çiklet tapusu demiştim

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, muhalefetin eleştirilerine tepki göstererek, Halkımız bu projeyi yap derse yapacağız, yapma derse zaten yapmayız. Projeyi hayata geçirebilmemiz için hak sahiplerinin 3’te 2’nin rızasını almamız gerekiyor. 2009’u hatırlayın vatandaşa tapu dağıtmışlardı Yalancı tapu. Ben o tarihte ona ‘Çiklet tapusu’ demiştim. Protokoller imzalanmaya başlanacak. Kepezaltı ve Santral Antalya’nın imrenecek mahallesi olacak” dedi.

 

 

CHP ve MHP red oyu kullandı

CHP’li Reşat Oktay, parti gurubu adına açıklama yaptık. Oktay, 1/25 bin ölçekli plan değişikliğinin ardından 1/5 ve binlik uygulama imar planlarının da değişeceğini ifade ederek, geçmiş dönemde bölgede referandum yapıldığını hak sahiplerinin arsa tapusu istediklerini belirterek, öncelikle bu tapuların dağıtılmasını sonra da kentsel dönüşümün yapılmasının doğru olacağını belirterek oylamada red oyu kullanacaklarını söyledi. Mecliste MHP gurubu da projede nelerin olacağını bilmediklerini ifade ederek görüşlerinin red olduğunu açıkladı.

 

Eleştirilere cevap verdi

Muhalefetin eleştirilerini dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel “Halkımız bu projeyi yap derse yapacağız, yapma derse zaten yapmayız. Projeyi hayata geçirebilmemiz için hak sahiplerinin 3’te 2’nin rızasını almamız gerekiyor. 2009’u hatırlayın vatandaşa tapu dağıtmışlardı Yalancı tapu. Ben o tarihte ona ‘Çiklet tapusu’ demiştim. Protokoller imzalanmaya başlanacak.  Kepez ve Santral Antalya’nın imrenecek mahallesi olacak” dedi.

 

Bölgenin değeri 3 kat artacak

Başkan Türel, konuşmasına devamla, “ Halkımızın rızası olursa yaparız rızası olmazsa zaten yapamayız. Biz bütün projelerimizi halka soruyoruz.  Geçmişte raylı sistemi sorduk, istiyor musunuz istemiyor musunuz, şarampol projesi içinde.  Bölgeyle ilgili bu mecliste kentsel yenileme kararı alındı ve onaylandı. MHP kabul, CHP’den 2 red ve 2 çekimser oy çıkmıştı. proje hayata geçtiğinde bölgenin değeri 3 kat artacak” dedi.

 

Antalya’nın en güzel mahallesi olacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, geçmişteki emsal 1.33 iken yapılan düzenlememelerle 1.70’e yükseldiğini belirtti. Türel, “Arsa tapularıyla buralarda müteahhitlerle anlaşmalar yapmak suretiyle binalar yapılsaydı, bunların metrekare fiyatı bin lira civarında. Şimdi çok açık yüreklilikle iddia ediyorum, Kepez-Santral Antalya’nın en güzel mahallesi olacak. En güzel mahalle olduğunda metrekare fiyatı en az 2 bin lira olacak.

 

Sıfır tapu masrafı, taşınma ve kira yardımı

Türel, konuşmasına devamla, “Geçmişte ödenen 3 milyon 200 bin liralar ne olacak? Onunda telafisini misli misli sağlıyoruz. O gün ödediğiniz 3 milyon 200 bin lira Merkez Bankası kur endeksine veya enflasyon endeksine göre bugünkü 2 bin Türk Lirası civarında. Yani 3 milyon 200 bin lirayı bugün ödeseydiniz, bugün ki değeri 2 bin liraydı. Biz ne yaptık bunu ödeyen vatandaşlarımızı mağdur edemeyiz. Onları da bayındırlık birim fiyatları üzerinden ve o fiyatları metrekareyle fazladan inşaatlarında karşılıksız bedava hak sahipliği tanıyacağız. Bayındırlık birim fiyatları yaklaşık 700 lira. Böyle hesap ettiğinizde yaklaşık 3 metre karelik ekstra metrekarenizde artış olacak. Şimdi tapu masrafı ‘sıfır’ lira. Yani hiç olmayacak. 750’şer liradan, bin 500 lira size hem gidişte hem gelişte taşınma yardımı yapılacak. Kira yardımı da yapacağız.


Antalya İleri


Geri Dön