27 / 04 / 2024

Antalya Köprüçay'daki HES projesi protesto edildi!

Antalya Köprüçay'daki HES projesi protesto edildi!

Antalya Köprüçay'da HES inşaat alanında İstanbul'dan Yaşam ve Dayanışma Yolcuları ve Antalya'dan A Platformu'nun düzenlediği protesto eyleminde, çevrecilerle HES çalışanları arasında gerginlik çıktı. HES çalışanları iş makineleriyle eylemcilerin önüne kesti.



Isparta'nın Sütçüler İlçesi'nden başlayıp Antalya'nın Manavgat İlçesi'nden denize kadar uzanan Köprüçay üzerinde Taçyıldız Elektrik Sanayi Üretim A.Ş. firması tarafından yapımı devam eden Kasımlar Barajı, Kasımlar I, Kasımlar II ve Değirmenözü HES projeleriyle Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisleri Beton Santrali'ne ilişkin, inşaat çalışmaları sırasında nehir suyuna karıştırılan çimento nedeniyle yüzlerce balık ölümü gerçekleştiği iddiaları gündeme gelmişti. 


Resmi kurumların hala nedenini açıklamadığı balık ölümleri ve nehrin kirlenmesine doğaseverlerin de tepkisi sürüyor. A Platformu'nun eylem yaptığı bölgede bu kez de İstanbul'dan doğaseverlerin bölgedeki protestoları sürüyor. İstanbul'dan Yaşam ve Dayanışma Yolcuları dün Akkuyu Nükleer Santrali protesto eyleminden sonra Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyündeki HES şantiyesinde de bir eylem gerçekleştirdi. 


GERGİNLİK YAŞANDI 


Yaşam ve Dayanışma Yolcuları ve Antalya'dan A Platformu'nun HES alanında ortaklaşa gerçekleştirdiği basın açıklaması öncesinde HES şantiyesi çalışanlarıyla gerginlik yaşandı. Şantiyeye doğru ellerindeki pankartla yürüyen eylemcilere çalışanlar engel olmak istedi. 'HES öldürür, HES'i kapat balığa hayat' pankartıyla şantiye alanına girmeye çalıştıkları sırada eylemcilerin önü ve çevresi iş makineleri ve HES çalışanları tarafından kesildi. HES çalışanları, eylemcileri dere kıyısından uzaklaştırmak ve yolda yürümelerini engellemek istedi. Yolun kamuya ait olduğunu, dere kıyısının kıyı kanununa göre 'kamuya ait' olduğunu belirterek direnen eylemciler ise basın açıklamalarının da 'anayasal hak' olduğunu kaydederek dere kıyısındaki yolda açıklamada bulundu. 


Köprüçay'ın doğduğu yerden denize döküldüğü yere kadar 173 kilometrelik alanda aktığı ve bunun büyük bölümünün Köprülü Kanyon Milli Parkı'nı içine aldığı belirtilen açıklama şöyle; "Milli parkın yaşam kaynağı olan bu çayın üzerinde ise 3 HES projesi ve bir de baraj inşaatı var. Bu inşaatlardan biri olan Değirmenözü HES inşaatı nedeniyle Köprüçay'ın en naif ve kırılgan balığı olan siraz balıklarından milyonlarcasını öldürmüştür. Bölge halkının tanıklığıyla kanıtlanmış ve bilim insanlarının yaptığı açıklamalar ile somut biçimde HES inşaatında kullanılan kimyasallı çimentoların Köprüçay'a karışmasının balıkları öldürdüğü ortadadır. HES'ler Türkiye'nin her yerinde doğanın katilidir ve bu katil HES projeleri Köprüçay'da da balıkları öldürerek, halkın tarlalarını, bahçelerini suladığı çayına da zehir karışmıştır. Ülkemizde HES yapmak uğruna, adeta doğayı tüketircesine bir katliam silsilesine başlanmıştır. Nerede bir akarsu varsa orada bir saldırı ve tahribat projeleri hazırlanmıştır. 


Projelerin başladığı her yerde bir başka ölüm yaşanmaktadır. Kimi yerde orman, kimi yerde balık, kimi yerde de insanlar inşaatlarında ölmektedir. Değirmenözü'nde hukuksuz başlayan HES şimdi tam cellada dönmüş durumdadır. Yapılan çalışmalarla HES'ler bölgede hem halkı, hem coğrafi yapıyı, hem de hukuku da tahrip etmeye devam etmektedir." 



A Gazetesi


Geri Dön