20 / 04 / 2024

Antalya Lara kıyı bandına SİT alanı kararı!

Antalya Lara kıyı bandına SİT alanı kararı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Antalya Lara kıyı bandı ‘Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Antalya’nın Lara Kıyı Bandı’nın ‘Doğal Sit – Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edildiği açıklandı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Resmi Gazete’de yayınlanan ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süreyle duyurulacak olan karar, sit alanı statüsüyle haritaya da işlendi.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Açıklamalarda bulunan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, Resmi Gazete’de yayımlanan karar hakkında şöyle konuştu: “İki yıl önce yürürlüğe giren doğal sit alanlarında koruma ve kullanma ilke kurallarına yönelik alınan karara göre daha önce 1’inci, 2’nci, 3’ncü derece doğal sit alanları, kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma alanları olarak belirlendi.”

GÖRÜŞ VEREBİLİRİZ

“Lara kıyı bandı ile ilgili yapılan değişiklik, bu çalışmanın bir sonucu. Bu kararın nasıl bir yapı ortaya koyacağını henüz bilemiyoruz. Lara kıyı bandının ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan edilmesinin hukuki karşılığı, doğal yapıyı bozacak çalışmalara kapalı olan, insan faaliyetlerinin yer aldığı bir bölge olması. Bu çalışmalar yapılırken meslek odalarının görüş ve düşüncelerinin alınması çalışmalara önemli katkı sağlayacaktır.”

DETAYLAR ÇOK ÖNEMLİ

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Bakanlık kararını detayları çok önemli. Eğer sit statüsünde değişiklik yapılıp alan üzerindeki yasal koruma zırhı zayıflatıldıysa, bu kentin geleceği için doğru bir adım olmaz. Umarım Antalya’nın kıyı bandının yapılaşmaya açılmasına imkan tanıyacak bir çalışma gündeme taşınmaz” diye konuştu.

LARA’YA NİTELİKLİ KORUMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan kararda şu ifadeler yer aldı: “Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki Lara Kıyı Bandı 18 Temmuz’da ‘Doğal Sit – Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilmiştir. ‘Doğal Sit – Kesin Korunacak Hassas Alanı’nın tesciline ilişkin idari süreç devam etmektedir. Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararlarının yayınlanması hükmü gereği haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur.”


Geri Dön