29 / 03 / 2024

Antalya Nekropol Müzesi'nin inşaatında sona gelindi!

Antalya Nekropol Müzesi'nin inşaatında sona gelindi!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarafından yapımına başlanan Nekropol Müzesi Projesi'nde sona gelindi. Proje turizm başkenti Antalya'yı müzeler kentine dönüştürerek yerli ve yabancı ziyaretçilerin bu tarihe tanıklık etmesini sağlamak açısından da büyük öneme sahip.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ilk tamamlanacak projeleri arasında bulunan Nekropol Müzesi Projesi'nde sona geliniyor. Nekropol Müzesi antik mezarları ve arkeolojik eserleri ile misafirlerini 2300 yıllık tarihi bir yolculuğa çıkaracak.

BİNE YAKIN ANTİK MEZAR SERGİLENECEK

Hürriyet'te yer alan habere göre; 13 yıl önce Doğu Garajı'nda yürütülen inşaat çalışması sırasında antik mezarlar ile kent tarihine ışık tutacak 2300 yıllık nekropol alanı oldu. 9136 metrekarelik alanda gerçekleşen proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı ve Antalya Müzesi Müdürlüğü ortak kazı çalışması gerçekleştiriyor. Arkeologlar ve sanat tarihçileri nezaretindeki kazı çalışmaları sonucunda Helenistik dönem, Roma ve Doğu Romadönemine ait bine yakın mezar tespit edildi. Antik dönemde 'ölüler şehri' anlamına gelen nekropolde birçok farklı tipte mezar tipi yer alıyor. Arkeolojik kazılarda mezarlıklardan çıkartılan gözyaşı şişeleri, pişmiş toprak kaplar, gömüler ve sikkeler gibi eserler koruma altında sergilenecek.

Antalya Nekropol Müzesi nin inşaatında sona gelindi!

TARİHİ ANLARA TANIKLIK

Kültür turizmine büyük katkı sağlaması planlanan Nekropol Müzesi'ne gelen ziyaretçiler yürüyüş yolları ile tarihi mezar alanlarını yakından görüp inceleme fırsatı bulacak. Tarihle iç içe bir atmosfer sunulacak müzede sergi alanı, seyir terası, konferans salonu, dinleti çanağı ve antik dönemdeki cenaze törenlerinin çağdaş müzecilik teknikleriyle canlandırıldığı bir bölüm bulanacak. Teknolojik görüntü, ses ve ışık sistemleri kullanılarak karanlık bir odada ziyaretçilere antik dönem cenaze merasimi sahneleri yaşatılacak. Ayrıca çeşitli dönemlere ait farklı türdeki mezarlıklar aydınlatılarak görsel bir görüntü ortaya çıkacak.

ÇATI VE YÜRÜYÜŞ YOLLARI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını titizlikle yürüttüğü Nekropol Müzesi Projesi'nde arkeolojik buluntuların yağmur ve güneş ışınlarından korunması için nekropol alanı çatısı çelik konstrüksiyonla örtülerek yalıtım ve izolasyon işlemi yapıldı. Alan üzerine ziyaretçilerin tarihi mezar alanlarını yakından görebilmesine fırsat sağlayacak cam yürüyüş yolları ve korkuluklar yapıldı.

Antalya Nekropol Müzesi nin inşaatında sona gelindi!

DÜNYA LİTERATÜRÜNDE YERİNİ ALACAK

Nekrolpol Müzesi Projesi'nin tamamlanmasıyla söz konusu alan, çağdaş müzecilik ve korumacılık açısından sergileme, açık hava müzeciliğiyle ilgili dünya literatürlerinde yerini alacak ve Antik Dönem Antalya'sının dini-etnik-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısını tanıtacak. Proje turizm başkenti olan Antalya'yı müzeler kentine dönüştürerek yerli ve yabancı ziyaretçilerin bu tarihe tanıklık etmesini sağlamak açısından da büyük öneme sahip.
 


Geri Dön