23 / 04 / 2024

Antalya otogar alanı yargıya taşınacak!

Antalya otogar alanı yargıya taşınacak!

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Sözcüsü Abit Küçükarslan Antalya otogar alanı hakkında Antalya Körfez Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.



Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Sözcüsü Abit Küçükarslan’la otogar ihalesini bir kez daha masaya yatırdık. “Yerinin değişmesi için otogarın hizmet veremez, işlevini yerine getiremez hale gelmesi lazım” diyen Abit Küçükarslan, “İmar yasası ve imar yönetmeliğine baktığımızda, buradan bu satışın yapılmaması gerektiği ortaya çıkar” diye konuştu. “


1) Geçtiğimiz günlerde yaptığınız bir açıklamada otogar ihalesinin yapılmaması gerektiğini söylediniz. İhale neden yapılmamalı?

 

Bir otogarın yerinin değişmesi için hizmet veremez, işlevini yerine getiremez hale gelmesi lazım. Şu anda Antalya Otogarı’nın bulunduğu yere baktığımızda, Antalya’yı rahatlatan bir konumu olduğunu görürüz. Bu konum geniş bir alana yayılmış olması yanında, alanda çok yüksek bir yapının olmamasından kaynaklanıyor.

 

2) Aynı özelliklere sahip yerin Döşemealtı’nda bulunduğu söyleniyor?

 

Döşemealtı farklı bir yer. Aynı alan içinde, yani otogarın bulunduğu alan içinde bir alan yaratılması lazım. Bunun dışında bir yere otogarın taşınmasına yasalar şu anda izin vermiyor. Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 26’ya 2 maddesinde aynen şöyle diyor: “İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz.”

 

3) Değişiklik standart düşüklüğü yaratıyor mu?

 

Tabi ki yaratıyor, ama buraya ekleyeceklerimiz de var. Aynı maddenin 3’üncü bendinde de, “İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapılabilmesi için imar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur” deniyor. Bu yönetmelik hala geçerli. Bu yönetmeliği değiştirmeden “Ben bunu aldım, satıyorum” dediğiniz zaman yargılayan hakim bu maddeye bakar ve o satışı iptal eder. O nedenle meslek odaları olarak biz böyle bir maceraya girilmesin diyoruz.


4) Otogar alanı ne zaman taşınabilir?

 

Yasada belirtilen şartlar oluşur ya da mevcut otogar hizmet edemez hale gelir bu durumda taşırsın. Bu konuda örneğimiz eski otogar. Markantalya’nın oradaki otogar hizmet veremez hale geldi, taşınması zorunlu hale geldi, şimdiki yerine taşındı. Hizmet veremez duruma gelirse şimdiki otogarı da bir başka yere taşırsın. Ama ortada böyle bir durum yok. Uzun süre böyle bir durumun ortaya çıkması da mümkün görünmüyor.

 

5) Otogar satışına bu nedenle hukuki yollar kapalı mı diyorsunuz?

 

Şunu da eklememiz gerekir: 14 Ekim 2016 tarihinde yapılmış imar planı değişikliği vardı. Antalya Şehir Plancıları Odası dava açarak bu değişikliğin iptalini istedi. Bu dava bazıları sonuçlandı dese de, halen devam eden bir dava.


6) Yeni planda park alanı yok mu?

 

Var ama mevcut alanın yüzde 30’unun da altına düşürülüyor. Esas amaç otogar alanını ticaret ve konut alanına çevirerek nefes alınamaz hale getirmek. Antalya’nın akciğeri Vakıf Zeytinliği’nin fonksiyonunu da bu yapılaşma önleyebilecek. İşin bir başka boyutu da bu. Şehir Plancıları Odası’nın davasına müdahil olanlar da oldu. Plan değişikliğine, dolayısıyla otogar satışına karşı çıkanların sayısı arttı.


7) Sonuç ne olur?

 

Şu anda tasarı son halini almadığı için net şeyler söylemek doğru olmaz. Bu tür bir uygulamaya gidildiğini farz edelim; meslek odaları asıl o zaman siyasileşir; projelere asıl o zaman siyasi çıkar ya da rant için karşı çıkılır ya da destek olunur. Beklenti bu olabilir; ancak bu sanıldığı kadar kolay olmaz. Meslek odaları, meslek insanları, her koşulda söyleyeceklerini söyler; kamu yararına olan her projeyi her koşulda savunmaya, kamu yararına ters düşen her projeye her koşulda karşı çıkmaya devam ederler.


Antalya Körfez


Geri Dön