28 / 03 / 2024

Antalya Otogarı nazım plan revizyonu yargıya taşındı!

Antalya Otogarı nazım plan revizyonu yargıya taşındı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 14 Ekim 2016 tarihinde 1161 sayılı kararı ile onaylanan Antalya Otogarı nazım plan revizyonu Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşındı.



Antalya Otogarı’nın Döşemealtı’na taşınması için çalışmalar başladı. Mevcut otogar alanının ticari alan olarak satılması Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelirken otogarın kısmen ticari, kısmen de ticari-konut alanına dönüşmesini sağlayan planlamayı ŞPO Antalya Şubesi yargıya taşıdı. ŞPO tarafından yürütmeyi durdurma ve iptali için dava açılırken değişikliğin, İmar Kanunu’nun ruhuna aykırı bir kentleşme sürecinin önünü açtığı ve kamuyu telafisi güç biçimde zarara uğrattığı ifade edildi.


Yenidoğan Mahallesi 28157 ada 1 parsel olarak geçen alanın imar planları revizyonları Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelmiş ve konu görüşülmüştü. Madde 2016 yılının Ekim ayı oturumunda da gündeme gelmişti.


Antalya Otogarı’nın Döşemealtı’na taşınması ile ilgili çalışmalara başlanırken mevcut alanın bir kısmının ticari bir kısmının da konut alanı olarak satışı gündeme geldi. Kepez İlçesi Yenidoğan Mahallesi’nde hizmet veren otogar alanının kısmen ticari, kısmen de ticari-konut alanına dönüşmesini sağlayan planlama Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi’nce yargıya taşındı.


ŞPO Antalya Şubesi, Antalya Otogar alanının kısmen ticari, kısmen ticari-konut, akaryakıt istasyon alanı ve park olarak planlanmasına ilişkin Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 14 Ekim 2016 tarihinde 1161 sayılı kararı ile onaylanan nazım plan revizyonu ve 1162 sayılı kararı ile onaylanan uygulama imar plan revizyonunu yargıya götürdü.


Yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açan ŞPO Antalya Şubesi, alınan kararda kamu yararının gözetilmediğine vurgu yaptı. Eş değer alan ayrılmadan, getirilen nüfusa ilişkin sosyal ve teknik altyapı hizmetleri ve ulaşıma yaratacağı etkisi düşünülmeden gerçekleştirilen planlamanın öncelikle yürütmesinin durdurulması talep edildi. Dava dilekçesinde İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesine atıfta bulunularak, dava konusu planın uygulanması durumunda ileride telafisi imkansız zararların doğacağı belirtildi.


Yürütmenin durdurulması ve iptali için açılan dava dilekçesinde, “Anılan sebeplerle davalı idarenin savunması alınmadan önce yürütmenin durdurulması kararı verilmesini, bu mümkün olmadığı taktirde ise idarenin savunma süresi kısa tutularak yürütmenin durdurulmasına ve bu kararın memur eliyle davalı idareye tebliğine karar verilmesi gerektiği düşüncesindeyiz”

denildi.


Otogar alanının taşınmasının gündemde olduğunu, yeni otogarın Döşemealtı Belediyesi’yle mülkiyet takası çerçevesinde Döşemealtı’nda inşa edileceği vurgulanmıştı. Gündemde yer alan mevcut otogar alanının kat karşılığı satışı ve alanı alacak kuruluşun Döşemealtı ilçesi Yeşilbayır Mahallesi’ndeki alana yeni otogar yapması için belediye encümenine yetki verilmesi de oy birliğiyle Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilmişti.


Antalya Hilal 


Geri Dön