18 / 04 / 2024

Antalya Sevim Apartmanı'nın yıkım işlemi yarım mı kaldı?

Antalya Sevim Apartmanı'nın yıkım işlemi yarım mı kaldı?

Antalya’da kentsel dönüşümle başlayan yıkım işlemlerindeki ölüm tehlikesine yol açabilecek duyarsızlık dikkat çekiyor. Altındağ Mahallesi sınırlarındaki Sevimler Apartmanı da bu kapsamda yıkımına başlanan binalar arasında yer alıyor.



Kentsel dönüşüm çerçevesinde yerinde dönüşüm yaptırmak suretiyle güçsüz olduğu tespit edilen Sevimler Apartmanı’nın yıkım işlemi uzayınca ortaya ilginç bir görüntü çıktı. Binanın yanına konulan alimünyum duvar yan yatınca kaldırımdan geçen yayalar için büyük bir risk ortaya çıktı. Olası bir göçme durumunda yayaların beton yığınlarının altında kalma tehlikesine karşın yetkililer duruma müdahale etmiyor.


Antalya’da kentsel dönüşüm çerçevesinde bina sakinlerinin müteahhitlerle anlaşması sonrası başlayan yıkım işlemlerindeki ölüm tehlikesine yol açabilecek duyarsızlık dikkat çekiyor. Güllük kavşağının hemen bitişiğinde Altındağ Mahallesi sınırlarındaki Sevimler Apartmanı da bu kapsamda yıkımına başlanan binalar arasında yer alıyor. Binanın yıkımı başladı başlamasına ancak yarım kalan yıkım işlemi nedeniyle insanların canını tehlikeye atacak görüntüler oluştu. Binanın ana yola bakan tarafına konulan koruma duvarının düşmesi ile ölüm riski arttı.


Yoldan geçen insanların olası bir çökme sonucunda hayatlarını kaybedebilecekleri ihtimalinin hiçe sayıldığı görüntüleri belediyeye bildirdiklerini ve çözüm bulunması noktasında taleplerini sunduklarını söyleyen Altındağ Mahalle Muhtarı Emin Gönüldüştü, “Orada insanların can güvenliğini tehlikeye atmamak lazım. Bina sakinlerinin onayı alınarak başlanan yıkımın aynı şekilde hızlıca bitirilmesi gerekir. Küçük bir yıkım aracı ile bunu yapıyorlar. Bunu hızlandırabilirler. Belediye bunu hızlandırılması noktasında uyarıda bulunmalıdır. Yoksa kazalar yaşanabilir” diye konuştu.


Kentsel Dönüşüm çerçevesinde Antalya’da daha çok Muratpaşa bölgesindeki eski binalar için yıkım çalışmalarının sürdüğü biliniyor. Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılması anlamına geliyor.  Kısaca kentsel dönüşüm kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi oluyor. Bu şekilde de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor.


6306 sayılı Kanun kapsamında “Yerinde Dönüşüm”, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bulunan müstakil binalar için kullanılan bir terim. Örneğin; 20 konutlu bir binada daire sahibi iseniz ve söz konusu bina depreme dayanıklı değil ise, binanın bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bina yıkılarak yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesi anlamına geliyor.


Antalya Hilal


Geri Dön