20 / 04 / 2024

Antalya'da 100 bin yapı riskli!

Antalya'da 100 bin yapı riskli!

Antalya Kent Konseyi, yerel seçimler öncesinde ‘Kentin Öncelikleri’ raporunu hazırladı. Raporda 100 bin yapının riskli olduğu belirtildi. 



Antalya Kent Konseyi, yerel seçimler öncesinde belediye başkan adaylarına yol göstermek amacı ile  '2019 Yerel Seçimlerinde Kentin Öncelikleri' raporunu hazırladı. Raporun detaylarına Sabah Akdeniz ulaştı. 

Sabah'tan Talat Öztuzsuz'un haberine göre raporda özellikle 'afetlerle ilgili tedbirler' başlığındaki veriler dikkat çekti. Raporda, "Antalya il merkezinde sayısı 100 bin civarında olduğu tahmin edilen mevcut çürük veya riskli yapı stokları hızla yenilenmelidir" denildi.

İMAR PLANI VURGUSU

İmar planlarının revize edilmesi gerektiğine değinilen raporda, "Deprem-zemin, deprem-yapı, afet yerleşim alanları ve kentleşme ilişkileri iyi değerlendirilmelidir" denildi. Raporda İmar planlarına esas zemin etüt raporlarının da bilimsel araştırmalarla hazırlanması gerektiği vurgulandı. 

1998 ÖNCESİNDE RİSK VAR

Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Antalya'nın 1998 yılına kadar Türkiye deprem risk haritasında 4'üncü seviyede olduğunu hatırlatarak, "Antalya 1998'de 2'nci dereceye çıkartıldı. Yapı denetim uygulaması ise 2001'den sonra başladı. 1998 yılı öncesine kadar binalar 4'üncü derece deprem bölgesi olduğumuz düşünülerek üretildi. Bu nedenle özellikle kent merkezindeki 1998 yılı öncesinde yapılmış yapılar çok riskli" diye açıklama yaptı. 

DASK KARNESİ

Antalya'nın Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) zorunlu deprem sigortası karnesi de zayıf çıktı. Antalya'da yer alan 610 bin 140 konutun 321 bin 484'ünde deprem sigortası yapılığı ortaya çıktı. Yani Antalya'da yapıların yaklaşık yüzde 48'i sigortalı değil. 2012 yılında konutlarda elektrik ve su aboneliğinin başlatılması için sigorta şartı getirilmesine rağmen, sigortalılık oranı Antalya'da yüzde 52'de kaldı.


Geri Dön