17 / 04 / 2024

Antalya'da ciddi bir master plan çalışması yapılmalı!

Antalya'da ciddi bir master plan çalışması yapılmalı!

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, “Antalya'da depreme hazırlıklı olabilmek için ciddi bir master plan çalışması yapmak gerek” dedi.



Depreme hazırlıklı olabilmek için ciddi bir master plan çalışması yapmak gerektiğini vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Balcı, “Antalya’da mevcut 3 tip yapı var. Bunlar, deprem hesabı yapılmayan yapılar, 4. derece deprem bölgesine göre yapılmış yapılar ve 2. derece deprem bölgesine göre yapılmış yapılar. Bu yapıların hepsinin birden depremde nasıl hareket edeceklerini bilmemiz zor. Bunun için ciddi bir master plan çalışmasına ihtiyacımız var. Yapı stoğumuzun depremde nasıl hareket edeceğini gün yüzüne çıkarmamız lazım. Bunun çalışmasını yapmalıyız” diye konuştu.


“KENTİ DEPREME HAZIRLAMALIYIZ”


Olası bir depreme hazırlıklı olabilmek için depreme dayanıklılığı az olan binaların depreme hazırlıklı hale getirilmesinin önemine işaret eden ve kentsel dönüşüme dikkat çeken Balcı, şunları dile getirdi:


“Depreme dayanıklılığı az olan binaların mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor. Güçlendirme işlemi rantabl değilse mutlaka kentsel dönüşüme sokup, kenti depreme hazırlamalıyız.”   


“KENTSEL DÖNÜŞÜM PARSEL BAZINDA DEĞİL, BÖLGESEL YAPILMALI”


Kentsel dönüşümün parsel bazında değil adalar bazında mahalleleri de kaplayacak şekilde bölgesel olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Balcı şunları ifade etti:


“Parsel bazında kentin merkezinde oluşmuş yapıları yıkıp, yerine yenisini yapmakla kentsel dönüşüm tamamen yık-yapa dönüşüyor. Mevcutta 10 daire varsa muhtemelen 15-20 daireden aşağı düşmeyen yeni yapılanma, beraberinde nüfus artışıyla altyapı, ulaşım ve otopark problemlerini otomatikman şehrin gündemine taşıyor. Yerel yönetimlerin uğraştıkları sonlar bunlar. Kentsel dönüşümde parsel bazında yapılanmaya izin vermek yerel yöneticilerimizin mücadele etmekle yükümlü oldukları konuları kendi önlerine çıkarmaktır. Bu ciddi bir sorun.”


“KENT MERKEZİNDEKİ HER YERDEN KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞLANABİLİR”


Bölgesel bazda bir kentsel dönüşüme Antalya’nın merkezindeki her yerden başlanabileceğini kaydeden Balcı, burada yerel iradenin inisiyatif kullanması gerektiğini söyledi. Santral Mahallesi’ndeki projenin sadece Antalya bazında değil, Türkiye bazında örnek bir proje olduğunu ifade eden Balcı, Dokuma’dan Işıklar ve Güllük Caddesi’ne kadar Antalya’nın merkezinde eski yapıların olduğu her yerden bölgesel bir kentsel dönüşüme başlanabileceğini dile getirdi. 


“YAPI DENETİMİN FAYDASINI TARTIŞAMAYIZ”


Yapı denetim sisteminin depreme hazırlık noktasında faydalı bir sistem olduğunu belirten Balcı,  “Eski binalar çıkarıldığında yeni binalarda depreme hazırlık var. Felaket tellallığı yapmamızın bir anlamı yok. Özellikle yapı denetim sürecinin başlamasından bu yana Antalya’da kaliteli binalar üretiliyor. Eskiye göre yapı denetim sistemi faydalı bir sistem. Bunu tartışamayız. Fakat bu sistemin kendi içerisinde birtakım sıkıntılar var. Özellikle yapı denetim firmalarını müteahhitlerin tespit etmesi ve ücretlerini onların ödemesiyle ilgili ciddi bir sıkıntı var. Denetlenen denetleyeni kendisi belirliyor, ücretini kendisi ödüyor. Bu, yapı denetimdeki arkadaşlarımız görevlerini yapmıyor, görevlerini ihmal ediyor demek değildir ama nereden bakarsanız bakın dünyadaki en büyük problemlerden bir tanesi. Parayı vereni denetlemek her zaman güçtür” diye konuştu.


“PARAYI ARSA SAHİBİ ÖDERSE DAHA CİDDİ BİR YAPI KONTROLÜ SAĞLANIR”


Yapı denetim sisteminin daha sağlıklı uygulanabilmesi için arsa veya yapı sahiplerinin ücreti ödemesi gerektiğini kaydeden Balcı, “Bizim arsa sahiplerimiz bu konuda biraz daha duyarlı ve düşünceli olsalar, orada elde ettikleri dairelerin karşılığı gelirden cüzi bir miktar feragatta bulunup yapı denetim ücretini kendileri ödeseler, çok ciddi anlamda bir yapı kontrolü sağlarlar” dedi. 


Antalya Son Haber Gazetesi




Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İMO Başkanı Mustafa Balcı, kentsel dönüşümün parsel bazında değil adalar bazında mahalleleri de kaplayacak şekilde bölgesel olarak yapılması gerektiğini söyledi.


DÖNÜŞÜME HER NOKTADAN BAŞLANABİLİR

Kentsel dönüşüme Antalya’nın merkezindeki her yerden başlanabileceğini kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Mustafa Balcı, “Kentsel dönüşümde parsel bazında yapılanmaya izin vermek yerel yöneticilerimizin mücadele etmekle yükümlü oldukları konuları kendi önlerine çıkarmaktır. Bu ciddi bir sorun. Dokuma’dan Işıklar ve Güllük Caddesi’ne kadar Antalya’nın merkezinde eski yapıların olduğu her yerden bölgesel bir kentsel dönüşüme başlanabilir” şeklinde konuştu.


FELAKET TELLALLIĞINA GEREK YOK


“Depreme dayanıklılığı az olan binaların mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor. Güçlendirme işlemi rantabl değilse mutlaka kentsel dönüşüme sokup, kenti depreme hazırlamalıyız” diyen Başkan Balcı, olası bir depreme hazırlıklı olabilmek için depreme dayanıklılığı az olan binaların depreme hazırlıklı hale getirilmesinin önemine işaret etti. Balcı, “Eski binalar çıkarıldığında yeni binalarda depreme hazırlık var. Felaket tellallığı yapmamızın bir anlamı yok” ifadesini kullandı.


“Depreme dayanıklılığı az olan binaların mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor. Güçlendirme işlemi rantabl değilse mutlaka kentsel dönüşüme sokup, kenti depreme hazırlamalıyız” diyen


İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, olası bir depreme hazırlıklı olabilmek için depreme dayanıklılığı az olan binaların depreme hazırlıklı hale getirilmesinin önemine işaret etti.


Antalya’da mevcut 3 tip yapı olduğunun altını çizen Başkan Balcı, “Bunlar, deprem hesabı yapılmayan yapılar, 4. derece deprem bölgesine göre yapılmış yapılar ve 2. derece deprem bölgesine göre yapılmış yapılar. Bu yapıların hepsinin birden depremde nasıl hareket edeceklerini bilmemiz zor. Bunun için ciddi bir master plan çalışmasına ihtiyacımız var” dedi.


“Eski binalar çıkarıldığında yeni binalarda depreme hazırlık var” diyerek açıklamasına devam ettiren Mustafa Balcı, “Felaket tellallığı yapmamızın bir anlamı yok. Özellikle yapı denetim sürecinin başlamasından bu yana Antalya’da kaliteli binalar üretiliyor. Eskiye göre yapı denetim sistemi faydalı bir sistem. Bunu tartışamayız. Fakat bu sistemin kendi içerisinde birtakım sıkıntılar var. Denetlenen denetleyeni kendisi belirliyor, ücretini kendisi ödüyor. Bu, yapı denetimdeki arkadaşlarımız görevlerini yapmıyor, görevlerini ihmal ediyor demek değildir ama nereden bakarsanız bakın dünyadaki en büyük problemlerden bir tanesi. Parayı vereni denetlemek her zaman güçtür” şeklinde konuştu.


Parsel bazında kentin merkezinde oluşmuş yapıları yıkıp, yerine yenisini yapmakla kentsel dönüşüm tamamen yık-yapa dönüştüğüne dikkat çeken İMO Şube Başkanı Mustafa Balcı, kentsel dönüşüm sonrasında mevcut alanda daha fazla daire çıkartılabildiğini ve bunun da belediyecilik anlamında sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.


Kentsel dönüşümün bölgesel bazda yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Balcı, Dokuma’dan Işıklar ve Güllük Caddesi’ne kadar Antalya’nın merkezinde eski yapıların olduğu her yerden bölgesel bir kentsel dönüşüme başlanabileceğini dile getirdi.


“Eski binalar çıkarıldığında yeni binalarda depreme hazırlık var” diyen Balcı şu ifadelere yer verdi: “Felaket tellallığı yapmamızın bir anlamı yok. Özellikle yapı denetim sürecinin başlamasından bu yana Antalya’da kaliteli binalar üretiliyor. Eskiye göre yapı denetim sistemi faydalı bir sistem. Bunu tartışamayız. Fakat bu sistemin kendi içerisinde birtakım sıkıntılar var. Özellikle yapı denetim firmalarını müteahhitlerin tespit etmesi ve ücretlerini onların ödemesiyle ilgili ciddi bir sıkıntı var. Denetlenen denetleyeni kendisi belirliyor, ücretini kendisi ödüyor. Bu, yapı denetimdeki arkadaşlarımız görevlerini yapmıyor, görevlerini ihmal ediyor demek değildir ama nereden bakarsanız bakın dünyadaki en büyük problemlerden bir tanesi. Parayı vereni denetlemek her zaman güçtür.”


Antalya Hilal


Geri Dön