19 / 04 / 2024

Antalya'da kentsel dönüşüm hız kazanacak!

Antalya'da kentsel dönüşüm hız kazanacak!

Antalya Hilal Gazetesi yazarlarından Ulaş Kökçe bugünki yazısında, Antalya'daki kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi.



Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılması anlamına geliyor. Kısaca kentsel dönüşüm kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi oluyor Bu şekilde de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi. depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor.  Bir semtin, mahallenin, ilçenin veyahut bir kentin değişimi ve dönüşümü olan kentsel dönüşüm öyle kolay bir şey de değildir aslına bakarsanız. Çünkü yılların yaşanmışlığı, kültürü, tarihi ve o semtte yaşayanların iknası gerekir, İşte ne mutlu ki Antalya'da kentsel dönüşüm bu anlamda başarılı örneklerle buluşuyor. 


Antalya'nın bir zamanlar karanlık yüzü otan dahası burun kıvrılan bir semtiydi Kepez .Ta ki Hakan Tütüncüye kadar, Hakan Tütüncü belki biraz da gençliğinin etkisiyle Kepezi yaşanır bir kent haline getirmekten öteye giderek 'Cazibe Alanı' haline de getirmeye başarmış bir başkan olarak hakkını vermek gerekir. Yaptığı yaşam alanları, parkları, sokakları, imar planları, kültür sanat merkezleri, gençlik merkezleri, yeşil alanlarıyla bugün Kepez gerçekten ciddi aşama göstermiş bir semt. Ama Kepez'de bu kadar iyi şeyler yetmedi ve kentsel dönüşüm de başladı. Hakan Tütüncü'nün "Daha değerli konutlar, daha güzel bir yaşam ve daha güzel bir şehir" anlayışıyla Yeni Emek Mahallesi'nde gerçekleştirmek istediği kentsel dönüşüm projesinde sıra modem konutların yapımına geldi.  Yeni Emek Mahalle'sınde yepyeni bir yaşamı başlatacak olan kentsel dönüşüm, bu alandaki çalışmalara da örnek olacak. Yeni Emek Mahalle'sinin batı kısmında konutları olan vatandaşlar, deprem yönetmeliğine uygun olmayan, kullanım ömrünü tamamlamış konutların, mevcut imar haklarından dolayı yenileyemiyorlardı. Kepez Belediyesi nden destek isteyen vatandaşların bu isteğine olumlu dönen belediye çalışmalara başladı. Sonuçta geçtiğimiz Mayıs ayında 'evde tapu dönemi" sloganıyla Yem Emek'te Tütüncü hak sahiplerine tapularını evlerinde vermişti. Kentsel dönüşüm kararıyla boşalan binalarda iş makineleri çalışmaya başladı. Dönüşümün yapılacağı 206 dönümlük alanda tam 402 konut yıkılacak. Yeni evlerine kavuşurken vatandaşın mağdur olmaması için kira yardımı da yapılacak. 18 ay boyunca 860 TL tutarında yardımdan vatandaş faydalandırılacak. 


Yapılan bu dönüşümün kolay bir şey olmadığını yinelemek gerekir. Dolayısıyla bu iradeyi ortaya koyan başta Kepez Belediyesi ve onun başkam Hakan Tütüncüyü alkışlamaktan başka bir seçenek de yok. Bu tür projelerin en önemli  özelliği 'referans' olmasıdır. Yari toplumda ister işlemez kentsel dönüşüme' dair bir önyargı vardı, işte Hakan Tütüncü, belediye-vatandaş ilişkisini ve iletişimi başarılı bir şekilde yürüterek projeyi nihayete erdirmeyi başardı. O yüzden Yeni Emek artık Yeni Şehir olma yolunda önemli bir ış örneği olacak. Dileriz bu durum diğer belediye başkanlarımıza ve ihtiyacı olan diğer bölgelerimizde de olur. 

Yine geçtiğimiz günlerde Antalya'ya kazandırılacak 'Doğa Tarihi Müzesi' için yapılan toplantıda konuşan Antalya Büyük Şehir Belediye Başkanı Menderes Türel'de kentsel dönüşümün önemine değindi, O da Kepez-Santral Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Doğa Tarihi Müzesi için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Sadece bir inşaat projesinden ibaret olmayan bu çalışmanın Türkiye'nin örnek bir kentsel dönüşüm projesi olduğuna da Başkan Türel dikkat çekti. Eskiyen binalar, depreme uygun olmayan, yalıtım problemi olan yeşil alanları sınırlı olan kentlerde hiçbir vatandaşımız yaşamayı hak etmiyor. Bu nedenle Antalya'da başlayan 'kentsel dönüşüm' projelerinin desteklenmesi sonraki bölgelerin, semtleri de geleceğini etkileyecektir, iyi haftalar...



Antalya Hilal


Geri Dön