23 / 04 / 2024

Antalya'da üniversitelinin kiralık ev çilesi!

Antalya'da üniversitelinin kiralık ev çilesi!

Akademik yılın başlamasıyla Antalyalı öğrenciler kiralık ev arayışına girdi. Kültür Mahallesi'nde ev aramayı tercih eden öğrenciler, geçen yıla göre yüzde 30 oranında kira artışıyla karşı karşıya kaldı.



Antalya'da, akademik yılın başlangıç göstermesiyle öğrenciler kiralık ev arayışına girdi. Akdeniz Üniversitesi'nin karşısında bulunan Kültür Mahallesi'nde ev aramayı seçen öğrenciler, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 oranında kira artışıyla karşı karşıya kaldı. Evleri eşyasız olan öğrenciler, çözüm için uygun fiyata ürün satan spotçulara gitti.

Habertürk'te yer alan habere göre; 2019-2020 akademik yılının açılmasıyla üniversitede okuyan öğrenciler ev arayışına geçti. Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler yurtların dolmasıyla üniversite yakınlarında bulunan evleri aramaya başladı. Öğrencilerin en çok tercih ettiği bölge ise Kültür Mahallesi oldu. Kültür Mahallesi'nde çalışan emlakçı Levent Kahraman, üniversiteye yakın bölgede bulunan mahallelerin en çok tercih edilen alan olduğu açıklandı. Kira fiyatlarında ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 oranında artış yaşandığını söyleyen Kahraman, en çok tercih edilen 1+1 ve 2+1 evlerin yüzde 90'a yakınının olduğunu açıkladı. Öğrencilerin genellikle eşyalı evleri seçtiğini söyleyen Kahraman, eşyasız ev kiralayan öğrencilerin ikinci el ürün satan spotçulardan eşya aldığını açıkladı.

ÖĞRENCİLER İÇİN EVLER YETERSİZ

Emlakçı Levent Kahraman, Akdeniz Üniversitesi'ne yakın olan Kültür, Gülveren ve Meltem mahallelerinde öğrenci yoğunluğunun yaşandığını ifade etti. Evlerin ortalama 45 metre ile 120 metrekare arasında, 1+0, 1+1, 2+0, 2+1 ve 3+1 gibi bütçeye göre değiştiklerini sözlerine ekleyen Kahraman, 1+1 gibi zemin kat veya çatı katı evlerin daha ucuz olduğunu söyledi. Kahraman, "Öğrencilerin tek sorunu bölgede çok öğrenci olmasıyla evlerin yetersiz kalması. Kültür'de 2+1'in üzerindeki kiralık ev sayısı azaldı. Ailelerin çıktığı 3+1 evler, öğrencilere kiralanmaya başladı. Şu sıralar ev tutamayan öğrenciler, aparta ve yurtlara döndü. Ev fiyatları Kültür'de son bir yıl içerisinde yüzde 30 ile yüzde 40 civarında arttı. Geçen sene 900 liraya verdiğimiz 40-45 metrekarelik evler, bu sene 1200-1300'e kadar çıktı" diye konuştu.

KONTRATA RAĞMEN DIŞARDA KALDI

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Mühendisliği'ni kazanan Tufan Ala (18), okul kayıt işlemleri için Bursa'dan Antalya'ya gelip 4 gün boyunca ev baktıklarını açıkladı. 12 gün önce 1+1 ev için kontrat imza atıldığını ifade eden Ala, üniversitenin açılmasıyla birlikte ailesiyle evine yerleşmeye geldiğini, evin boşaltılmadığını öğrenip hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Hazırlanan kontrata güvendiklerini söyleyen Ala, bölgedeki evlere talebin çok olduğunu, ev arayışının devam ettiğini sözelrine ekledi. Oğlunu Antalya'ya yerleştirmeye gelen Fahrettin Ala (55) ise oğlunun mağdur olduğunu ev aramaya ailecek geldiklerini söyledi.

EVCİL HAYVANI İÇİN EV DEĞİŞTİRDİ

Akdeniz Üniversitesi'nde Ziraat Mühendisliği Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ayşegül Karael (21), önceki ev sahibinin evcil hayvan beslemesine karşı olduğu için evden çıkarttığını kaydetti. Olay üzerine haziran ayında yeni bir ev bulduğunu kaydeden Karael, 2+1 evi iki öğrenciyle paylaştıklarını açıkladı. Ev tutma konusunda sıkıntıya girdiklerini kaydeden Karael, "Köpeğim var. Çoğu ev sahibi evcil hayvana sıcak bakmıyor. Daire konusunda şanslıyız. Komşularımız sağ olsun bu konuda anlayış gösteriyor. Köpeğim için bir oda ayarladım, orada kalıyor" şeklinde konuştu.

EV DİZMEK ORTALAMA 1500 LİRAYI BULUYOR

Kültür Mahallesi'nde spot eşya satan Özkan Elbir (50), evini eşyalı kiraya veren ev sahiplerinin ve eşyasız ev kiralayan öğrencilerin ikinci el ürünler aldıklarını kaydetti. Öğrencilerin genellikle temel ihtiyaçları olan fırın, buzdolabı, yatak gibi malzemeleri aldıklarını anlatan Elbir, yapılan alışverişin ortalama 1500 liraya ulaştığını ifade etti.

ÖĞRENCİLER SPOTÇUDAN ALIYOR

Spotçuda alışveriş yapan Ömer Yıldız (65), evini öğrencilere eşyalı kiraladığını, bunun öğrenci ve ev sahibi için daha iyi olduğunu kaydetti. Spotçudan alışveriş yapan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Hüseyin Çetinkaya (22), "Bu sene eşyasız ev kiraladık. Bunun için uygun fiyatlarda satış yapan spotçuları tercih ettik. Çamaşır makinesi, ocaklı fırın, yataklı baza ve sehpa aldık. Toplam 750 lira tuttu" ifadelerini kullandı.


Geri Dön