26 / 04 / 2024

Antalya'da yapılaşma azaltılmalı uyarısı!

Antalya'da yapılaşma azaltılmalı uyarısı!

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cem Oğuz, "Bundan sonraki yapılaşmada çok dikkat edilmesi gerekiyor. Yapılaşmanın mümkün olduğunca azaltılması gerekiyor" diye açıklama yaptı. 



Antalya'nın dünyaca ünlü falezleri üzerinde, 2012 yılında kayma tespit edilen binalarla ilgili Antalya Jeofizik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası'ndan uyarı geldi.

Habertürk'te yer alan habere göre, iki meslek odasının yetkili isimleri, sadece Konserve Koyu üzerindeki binalarda bilinen çalışmanın, 12 kilometrelik tüm falezlerde yapılması gerektiğini dile getirdi. 

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler MYO İnşaat Bölümü öğretim üyesi Dr. Cem Oğuz, Antalya'nın simgelerinden falezlerin, 'tufa' denilen kalsiyum karbonat çökeri olduğunu söyledi. Bu yapının yük ve su altında aşırı deformasyona uğrayarak, zarar gördüğünü dile getiren Dr. Oğuz, 1980'li yıllardan sonra turizm olgusuyla yoğun göç alan bölgenin imara açılıp, falezler üzerine yapılar inşa edildiğini, bu yapılarla da yük bindirildiğini ifade etti. 

Konserve Koyu'nda, 2010 yılında, 10 yapıda ciddi hasar meydana geldiğini dile getiren Oğuz, "2013 yılında bölgede Yıldız Teknik Üniversitesi'ne (YTÜ) ciddi bir çalışma yaptırıldı. Bu çalışma neticesinde birinci derecede; yüzeysel suların bir ileti, deşarj hattıyla toparlayıp denize aktarılmasını yani derine sızmasını önlemeliyiz. İkinci derecede; bundan sonraki yapılaşmada çok dikkat edilmesi gerekiyor. Yapılaşmanın mümkün olduğunca azaltılması gerekiyor" diye açıklama yaptı.

286 BİN YAPININ 145 BİNİNE 'İMAR BARIŞI' İÇİN BELGE

Söz konusu rapor bittiğinde, 2013 yılında, 'kentsel dönüşüm' kavramının ortaya çıktığını belirten Oğuz, "Antalya'da maalesef bugüne kadar 10 bin yapı yararlandı. Antalya il genelinde 286 bin yapı var; ancak 10 bin gerçekten düşük bir rakam. 2018 yılındaki 'İmar Barışı' ile ilgili şu ana kadar 145 bin yapı kayıt belgesi alındı. Aslında bu bize Antalya'da bazı şeylere çok dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. 145 bin bina mevcut yapı stokunun yarısı demektir ki bu da Antalya açısından ciddi bir şey" dedi.


Geri Dön