29 / 03 / 2024

Antalya'da yerleşik yabancıların sayısı pandemiyle katlandı!

Antalya'da yerleşik yabancıların sayısı pandemiyle katlandı!

Güneşi, sahilleri, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel dokusuyla 12 ay boyunca turistlerin merkezi olan Antalya, koronavirüs sürecinde de kente yerleşmeyi isteyen yabancıların gözdesi haline geldi. 



Dünyanın dört bir yanından turistlerin gözdesi olan Antalya, 90'ı aşkın ülkeden gelenlerin ikinci adresi oldu. Gerek tatil, gerek iş, gerekse okul için gittiği Antalya' ile vedalaşamayanlar, düzenli hayata geçmeye başlıyor. Kovid-19 pandemisi boyunca kente yerleşen yabancıların sayısı daha da yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, 2021 yılında Antalya'nın nüfusu 2 milyon 619 bin 832 oldu. 

2020 yılında 94 bin 294 yabancının yaşadığı kentte, geçtiğimiz sene bu rakam yüzde 45,2 yükseldi ve 136 bin 946 oldu. Anadolu Ajansı'ndan Hatice Özdemir Tosun'un haberine göre; Rusya'dan İngiltere'ye, Almanya'dan Kazakistan'a, Hollanda'dan Afganistan'a, Endonezya'dan ABD'ye, Japonya'dan Malezya'ya farklı ülkelerden insanların yaşadığı kentte, yabancıların nüfusunun gittikçe yükseldiği belirtiliyor. Yabancı nüfusun 55 bin 726'sı erkeklerden meydana geliyor. 

Antalya da yerleşik yabancıların sayısı pandemiyle katlandı!

- Ruslar ilk sırada

Kentteki yabancı uyruklu nüfusun en fazla olduğu ülkelerin ilk sırasında Rusya yer alıyor. Tatil için Türkiye'ye ve Antalya'ya yönelen Ruslar, yerleşmek için de Antalya'yı tercih ediyor. 

Antalya'yı ikinci evleri gibi gören 29 bin 691 Rus, hayatın kentte devam ediyor. Rusları ise 18 bin 214 kişi ile Kazakistan izliyor. 11 bin 620 nüfusla İran üçüncü, 11 bin 328 kişiyle Almanlar dördüncü ve 9 bin 331 kişiyle de Kırgızlar beşinci sıraya yerleşmiş durumda. 

Yabancı nüfusun büyük bir kısmı ise Alanya'da oturuyor. Alanya'nın nüfusunun neredeyse yüzde 10 yerleşik yabancılardan meydana geliyor. Alanya'yı ise Muratpaşa ile Konyaaltı ilçeleri izliyor. 

Yabancılara gayrimenkul satışlarına göre de Antalya, İstanbul'dan sonra en fazla ikinci satış yapılan kent konumunda.

Antalya da yerleşik yabancıların sayısı pandemiyle katlandı!

"Salgın Antalya'yı daha cazip hale getirdi"

Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, 16 sene önce eşinden dolayı Türkiye'ye geldiğine ve yaşamak için Antalya'yı tercih ettiğine dikkat çekti. 

Rusların Antalya'yı iklimi, denizi, doğası açısından çok sevdiğie vurgu yapan Balcı, "Salgın döneminde Antalya, Ruslar için daha cazip hale geldi. Hava, deniz sıcak, her mevsim ev dışına çıkabiliyoruz. Ayrıca taze meyve ve sebzelere ulaşım daha kolay" şeklinde konuştu. 

Kendilerini Antalya'da yabancı gibi hissetmediklerinin altını çizen Balcı, Türklerle çok iyi anlaştıklarına da vurgu yaptı. Ayrıca Antalya'da çok fazla Ukraynalı, Kazak olduğunu da dile getiren Balcı, "Eski Sovyetler Birliği'nde yaşıyor gibiyiz. Çok fazla Rusça konuşan var. Dünyada siyasette problemler var ama burada yok. Ruslar, Ukraynalılar, Kazaklar arasında herhangi bir kavga yok, rahat bir şekilde yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

ABD vatandaşlarının Türkiye'deki konut yatırımlarında yüzde 115'lik artış!

TL'deki değer kaybıyla yabancılara konut satışı yüzde 44 arttı!

Yabancıya konut satışında yeni rekor bekleniyor!


Geri Dön