29 / 03 / 2024

Apartman çatı yönetmeliği!

Apartman çatı yönetmeliği!

Zaman zaman çatı katı, üst katta oturan malikin kullanımında olan çatı katının kullanım hakkı tartışmalara neden oluyor. İşte apartman çatı yönetmeliği. Apartman çatı yönetmeliği ile ilgili tüm merak edilenler...



Apartman çatı yönetmeliği!

Apartman çatısıyla ilgili yasal esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirlendi. Kanuna göre; çatı katı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. 

Ancak zaman zaman çatı katı, en üst katta yaşayan malik tarafından ilgileniliyor. En üst katta oturanlar istediği durumlarda diğer kat maliklerinden muvafakatname alabiliyor.

Muvafakatnameye rağmen çatı katının tek bir kat malikinin kullanımına verilmesi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Örneğin kullanım hakkı kendisinde olmasına rağmen çatı katına yapılacak bir tamirat veya tadilatın masrafları diğer maliklerden istenebiliyor. Böyel bir durum sonucunda kat malikleri tarafından anlaşmazlıklar yaşanabiliyor ve sorunun mahkemede çözümlenmesi bekleniyor.

Apartman çatı yönetmeliği!

Apartman çatı yönetmeliği

Apartman çatı yönetmeliği kapsamında şu esaslar yer alıyor:
IV - Ortak yerler:

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler,asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık veçamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup 

bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, 

b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,

c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri.

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.

Çatı ile ilgili tadilat veya bir tasarruf işleminin yapılabilmesi ancak, kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri karar ile söz konusu oluyor. Konu ile ilgili husus 45. maddede şu şekilde sıralanıyor:

Madde 45 – Anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar veya anayapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadiyle kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oybirliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir.

Apartman çatı yönetmeliği!

Apartman çatı katı Yargıtay kararı örnekleri:

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih : 17/02/2005      Esas No : 2005 / 661      Karar No : 2005 / 922

Özü : 

ANA YAPIDAKİ ORTAK TERASIN ONARIMINA TÜM KAT MALİKLERİNİN KATILIMI ZORUNLU OLUP, DAVACININ BİR KISIM KAT MALİKİ LEHİNE FERAGATİ HALİNDE ONARIM GERÇEKLEŞ MEYECEĞİNDEN TÜM KAT MALİKLERİNİN ONARIMA KATILMASI GEREKİR

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih :01/06/1995 Esas No : 1995 / 5755    Karar No : 1995 / 6582

Özü :

TERAS DAVALI TERAS KATI MALİKİ TARAFINDAN KULLANILMAKTA OLSA BİLE ORTAK YERLERDENDİR. DAVALININ TERAS KAPLAMASININ HASARA UĞRAMASI KONUSUNDA HERHANGİ BİR EYLEMİ OLDUĞU TESPİT EDİLMEDİKCE ORTAK OLAN BU YERDE VUKU BULAN HASAR VEYA DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE SEBEP OLUNAN HASAR TÜM KAT MALİKLERİNİN SORUMLULUĞU ALTINDADIR.

Apartman bina yönetmeliği!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön