23 / 04 / 2024

Apartmanda ısı pay ölçer zorunlu mu?

Apartmanda ısı pay ölçer zorunlu mu?

Isı pay ölçer, bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor. Mekanizma sayesinde aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanıyor. Peki, apartmanda ısı pay ölçer zorunlu mu?



Isı pay ölçer, bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor. Bu mekanizma sayesinde aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanıyor.


İçerisinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığı takdirde, pay ölçer termostatik vanayı yönetip, içinden geçen sıcak suyu kesiyor.


Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. 


Toplam inşaat alanı  ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödeniyor. Peki, apartmanda ısı pay ölçer zorunlu mu?



5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Bu hususla ilgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz."


Isı pay ölçer takılmazsa ne olur?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön