26 / 04 / 2024

Apartmanda merkezi ısıtmadan kombiye geçiş!

Apartmanda merkezi ısıtmadan kombiye geçiş!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, merkezi sistem uygulamasından bireysel sistemle ısınma uygulamasına geçilebiliyor. Peki apartmanda merkezi ısıtmadan kombiye geçiş için oybirliği mi oyçokluğu mu gerekiyor? İşte yanıtı..



Apartmanda merkezi ısıtmadan kombiye geçiş!

Merkezi ısıtma; Bir binada bulunan çeşitli bölümlerinin, bir merkezden sağlanan borularla sevk edilen sıcak su veya buharla, ya da kanallarla sevk edilen sıcak hava ile ısıtılma sistemine deniyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, merkezi sistem uygulamasından bireysel sistemle ısınma uygulamasına geçilebiliyor. Ancak bunun için kat maliklerinin onayı gerekiyor. Peki apartmanda merkezi ısıtmadan kombiye geçiş için oybirliği mi oyçokluğu mu gerekiyor? 


Merkezi ısıtmadan bireysele nasıl geçilir?

Merkezi ısıtmadan bireysel ısınmaya geçiş ile ilgili esaslar şu şekilde sıralanıyor: 


Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. 


Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. 


Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir. 

 

(Değişik beşinci fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri 

değiştirilmiş sayılır. 


Site yönetiminde kiracı hakları!


Geri Dön